Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Livnica u Kikindi traži nove radnike - Francuskoj kompaniji Le Belier potrebno stotinu ljudi
Francuskoj kompaniji Le Belier, koja u Kikindi već 16 godina ima fabriku za izradu delova za automobilsku industriju, potrebno je stotinak novih radnika. Potražnja za dodatnom radnom snagom traje od prošle godine, kada je izgrađen novi, drugi pogon ove fabrike za mašinsku obradu, u koji je ona uložila oko 7 mil EUR i u kojem proizvodi delove za automobile marke reno.

Budući da je na tržištu radne snage u Kikindi manjak kvalifikovanih radnika mašinske struke jer su mnogi otišli u inostranstvo, pre svega u Sloveniju, Slovačku i Rumuniju, u Le Belier potrebu za novim radnicima sada iskazuju na razne načine. Tako su osim oglašavanja u medijima, flajere počeli da ubacuju i u poštanske sandučiće građana, a više puta tokom leta informativne pultove postavili su i na gradskom trgu, kako bi što više građana neposredno upoznali sa mogućnostima zapošljavanja kod njih.

- Javne akcije organizovali smo jer želimo da privučemo što više kvalitetnih radnika sa područja Kikinde. Tražimo radnike kako za livački, tako i za pogon mašinske obrade. Naša kompanija je specijalizovana za proizvodnju aluminijumskih delova za automobilsku industriju i renomirane lidere kao što su reno i folksvagen. Trenutno u Kikindi zapošljavamo više od 700 radnika u oba pogona, a zbog povećanog obima posla potrebni su nam radnici svih profila i za sve pozicije, od radnika u proizvodnji do inženjera - objasnila je Mirjana Relić Bajić, rukovodilac ljudskih resursa u Le Belier u Kikindi.

- Zaposlenima nudimo redovnu i sigurnu zaradu, naknadu za topli obrok, plaćen autobuski prevoz ili isplatu putnih troškova, isplatu naknade za prekovremeni i noćni rad, mesečne stimulacije - objašnjavaju u Le Belieru.


Antić: Ziđin najavio da kupuje Nevsun, dobra vest za Srbiju
Kompanija Ziđin, strateški partner za RTB Bor, najavila je kupovinu kanadske kompanije Nevsun, koja u Srbiji posluje preko preduzeća Rakita.
 
 
Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić kaže da je to dobro i za razvoj srpskih rudnika i Borskog regiona.

Ministar kaže da je ponuda tek upućena, da ona treba da bude analizirana, da je akcionari prihvate, zbog čega nije želeo da komentariše samu transakciju.

Kako je reč o dve svetski poznate kompanije, Antić objašnjava da se oba giganta nalaze na berzama i da posluju u okviru vrlo strogih procedura, te da, kako je rekao, nije prilika da se komentarišu takve kompanijske odluke.

Antić je naveo da je sama ponuda Ziđina još jedan dokaz koliko je ta kompanija u ekspanziji i razvija svoje projekte širom sveta.

"Uzimajući u obzir da je Ziđin izabran za strateškog partnera RTB Bor, to je za Srbiju dobra poruka", kaže ministar.

On je rekao da je za Srbiju posebno važno što ovim poslom strateški partner RTB Bora pokazuje koliko je naša zemlja važna tačka u njihovim investicionim planovima i da ozbiljno planiraju da u Srbiji dugo ostanu.

Imajući u vidu kvalitet ponude, Antić kaže da ona pokazuje da je Nevsun kao kompanija koja posluje u Srbiji snažna i moćna rudarska kompanija, koja ima veliku cenu.

"To dokazuje sve ono što smo pričali - da su u Srbiji prisutne velike i moćne rudarske kompanije iz celog sveta, koje imaju jake investicione planove", objasnio je.

Antić navodi i da je imovina kanadske kompanije vredna više od milijardu dolara, te podseća da Nevsun ima ozbiljne projekte i rudnike u Eritreji, kao i razvojne projekte u Srbiji.

"Ukoliko se taj projekat realizuje do kraja, i Ziđin zaista postane vlasnik Nevsuna, to je dobro za Srbiju i razvoj svih projekata u Borskom regionu, pre svega u vezi s bakrom i plemenitim metalima, koji se tamo eksplatišu", naveo je Antić.

Sve to, kaže Antić, a uzimajući u obzir da Ziđin planira da bude dugoročno prisutan u tom regionu, može kao rezultat omoguhciti sinergiju koja će biti značajna za čitavu istočnu Srbiju i rudarski posao u celini.

Govoreći o prenosu prava koje Nevsun ima na novog vlasnika, kaže da je reč o procedurama koje su potpuno jasno definisane našim zakonom i oni će pri tome biti u obavezi da poštuju naša zakonska rešenja.

"Ziđin je kupio Nevsun, Nevsun je vlasnik Rakita, a dozvole ostaju na Rakiti koja sada ulazi u vlasništvo Ziđina", precizirao je Antić.

Rudna renta, dodaje, takođe je predviđena zakonom i iznosi pet odsto od prihoda. Kineska kompanija Ziđin Majning ponudila je 1,41 milijardi dolara za preuzimanje rudarske kompanije Nevsun Risorsiz, koja posluje u Srbiji posredstvom svog zavisnog društva Rakita Eksplorejšn na projektu Čukaru Peki u Boru.

Obe strane su, kako je ranije danas saopšteno iz Nevsuna, sklopile konačni sporazum prema kojem će Ziđin izneti ponudu za preuzimanje svih emitovanih deonica i deonica u opticaju Nevsuna za 6 kanadskih dolara po deonici u gotovini. Ukupna vrednost ponude je 1,88 milijardi kanadskih dolara ili 1,41 milijardi američkih dolara.


Zumtobel to open a factory in Nis on September 28
The CEO of the Zumtobel Group, Alfred Felder flagged 2018 as the “transition” year for the company, pointing out that the company was in the process of restructuring. He also announced the opening of the new factory in Nis on September 28.

At the press conference during which he presented companys results for the second quarter of 2018, Felder said that the part of the production was transferred from China back to Europe, to Nis.

Felder said the move was caused by the increase in production costs in the Chinese factory in the meantime compared to Europe and that the production in China was also connected to the 2-month transport period to Europe. He added that beside that, some customers were “allergic” to “Made in China” label on the product.

Felder said that the new manufacturing facility in Nis was set to officially open on September 28 and that there were already 300 people employed there, but the number would reach a thousand employees.

Nis facility manufactures light bulbs and lighting components and the investment is worth EUR 30 million.

According to Felder they would keep thee production in China but the factory would be moved out of and the production downsized. He added that the second factory in China would be downsized too while at the same time new software centre would be opened in Porto, Portugal which the company chose after extensive background checks.

The group headquarters in Dornbirn would continue to produce hardware the while the software production in tat facility was “frozen” for the time being because they were not able to find enough qualified work force, Felder said.

Tripling the production is the mid-term goal for the financial year 2020/2021, Felder said and added that Zumtobel family was still interested in continuing to develop the business, thus denying various speculations.

According to Felder, the clear goal of restructuring the company is to focus the light bulb segment of the production to Europe. He added that he saw the global market as the potential future for growth of the lighting component segment.


IZVEŠTAJ SA BERZI Dolar nastavlja da jača
Dolar je povećao dobitke pošto su strahovanja zbog eskalacije trgovinskog konflikta između SAD i Kine navela investitore da smanjuju trgovanje valutama.

U odnosu na korpu valuta, dolar je ojačao za pola procenta na 95,5 poena, i bio na putu da zabeleži najveći dnevni rast od 23. avgusta. Dolarski indeks je sredinom avgusta zabeležio najviši nivo u periodu od preko godinu dana na 96,98 poena.

Glavne valute je takođe zahvatila rasprodaja na tržištima u usponu, pri čemu je evro oslabio skoro pola procenta na 1,1562 dolara.

Jen je ojačao za 0,04 procenta u odnosu na dolar, na 111,07 jena.

Japanska valuta je ojačala prema evru za oko petinu procenta, na 128,84 jena.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta