Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
NBS prodala 30 mil. EUR, RSD najslabiji ove godine
Zvanični srednji kurs dinara iznosi danas 118,4609 dinara za evro, što je neznatna promena u odnosu na sredu, objavila je Narodna banka Srbije.Na mesečnom nivou dinar je slabiji prema evru za 0,2 posto, za toliki procenat je u padu i u odnosu na početak godine, dok je na godišnjem nivou jači za 0,2 odsto.

NBS je prodala u sredu na međubankarskom deviznom tržištu 30 miliona evra kako bi ublažila prekomerne dnevne oscilacije kursa, a od početka godine je prodala ukupno 100 miliona evra.

Indikativni kurs dinara prema dolaru je nastavio mirovanje na nivou od 104,1598 dinara za dolar.

Dinar je prema dolaru slabiji za 0,3 odsto nego pre mesec dana, na godišnjem nivou slabiji za 7,6 procenata, a od početka godine je pao za 0,7 odsto.

Dinar danas ima najnižu vrednost prema evru od početka ove godine, dok je najvišu zabeležio 8. januara, kada je jedan evro koštao 118,3321 dinara.


Kompanije Energoprojekt i Colas Rail počinju radove na železnici - Za rekonstrukciju pruge i stanice
Konzorcijum firmi Energoprojekt Niskogradnja a. d. i Colas Rail iz Francuske, zaključili su sa investitorom Infrastruktura železnice Srbije ugovor o građevinskim i elektro radovima vrednim više od 39,2 mil EUR bez PDV-a, saopštio je Energoprojekt Holding a.d, a objavila Beogradska berza.

Za 30,3 mil EUR bez PDV-a biće rekonstruisana deonica pruge između tunela Straževica i Male Krsne, dok je rekonstrukcija železničke stanice Mala Krsna ugovorena za 8,9 mil EUR bez PDV-a.

Kako je navedeno, rekonstrukcija obuhvata građevinske i elektro radove, a rok za realizaciju svakog od ugovorenih poslova je 450 dana.


Uplatom od 10 mil EUR EBRD stekao udeo 16,72% u preduzeću Forma Ideale
Komisija za zaštitu konkurencije Srbije objavila je da je Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila da stekne udeo od 16,72% u kragujevačkom preduzeću za proizvodnju i promet nameštaja Forma Ideale.

EBRD će za sticanje manjinskog udela u Formi Idele uplatiti 10 mil EUR.

Posle te transakcije vlasnički udeo u kragujevačkoj kompaniji od 36,68% imaće Vladimir Lazarević, 35,2% kapitala posedovaće Nikola Lazarević, Milanka Đolić 1,67%, a preduzeće je vlasnik 9,72% sopstvenih akcija.

Forma Ideale ima proizvodnju pločastog i tapaciranog nameštaja u Kragujevcu i Majdanpeku i prodavnice u 26 gradova u Srbiji.

EBRD je 2009. godine u Formu Idele investirao 7 mil EUR. U Srbiji je ta međunarodna finansijska institucija manjinski vlasnik u nekoliko privatnih kompanja.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta