Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
AIK banka ponovo pokušala da preuzme Gorenjsku banku
Srpska AIK banka objavila je da je pokušala da preuzme slovenačku Gorenjsku banku, godinu dana pošto je propao prvi pokušaj preuzimanja te sedme najveće slovenačke banke.

Prema slovenačkom zakonu, AIK mora da preda ponudu za preuzimanje u roku od mesec dana, prenosi agencija STA.

AIK banka, koja navodno trenutno poseduje 33,82% Gorenjske banke, sredinom decembra 2017. godine prvi put je pokušala da preuzme Gorenjsku, ali nije na vreme dobila odobrenje slovenačke centralne banke.

Nakon godinu dana, AIK ima sada zeleno svetlo da uveća ulog u Gorenjskoj od svih relevantnih regulatora - slovenačkih i srpskih centralnih banaka, kao i nadzornika konkurencije u obe zemlje.

Kako navodi slovenačka agencija, AIK banka, koja je pod kontrolom srpskog biznismena Miodraga Kostića, koji je kupio i hotele duž slovenačke obale, već je razradila ugovor o kupovini 37,6% akcija Gorenjske banke u vlasništvu konglomerata Sava.

Do nedavno AIK je imao 32,9% akcija u Gorenjskoj banci, međutim portal Siol objavio je da je AIK prekoračila prag preuzimanja kupujući dodatne deonice u proteklih nekoliko dana, čime je povećala svoj udeo na 33,82%, što znači da bi, ukoliko se ta informacija potvrdi, mogla da dobje kaznu od strane Slovenačke agencije za tržište vrednosnih papira.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta