Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Ministarstvo privrede daje 1,7 milijardi dinara bespovratne pomoći za MSPP
Ministarstvo privrede danas je raspisalo je danas tri javna poziva, na osnovu kojih će malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima (MSPP) staviti na raspolaganje čak 1,7 milijardi dinara bespovratnog novca.

Bespovratna sredstva Ministarstva privrede obezbeđena su kroz tri programa podrške – za razvojne projekte, za početnike u poslovanju i za nabavku opreme.

U okviru programa podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte u 2019. godini Ministarstvo je opredelilo 500 miliona dinara za bespovratna sredstava, za koja se preduzeća mogu prijaviti od danas. Program je kombinacija granta koji čini do 20% investicije, dok preostalih 80% čini povoljan kredit Fonda za razvoj. U cilju ravnomernog razvoja svih delova zemlje, Ministarstvo privrede će preduzećima iz najnerazvijenijih lokalnih samouprava odobravati i veće učešće bespovratnih sredstava – do 30% ukupne investicije.

Za početnike u poslovanju i firme u početnoj fazi razvoja, Ministarstvo je obezbedilo 200 miliona dinara bespovratnih sredstava. Program je takođe kombinacija granta koji može činiti 30% investicije, i povoljnog kredita Fonda za preostalih 70% ulaganja. I po ovom programu će se odobravati veće učešće granta za firme iz nerazvijenih lokalnih samouprava - do 40% ukupne investicije.

Programom podrške malim preduzećima za nabavku nove opreme u 2019. godini, Ministarstvo je obezbedilo čak milijardu dinara za bespovratna sredstva. Danas je, u okviru ovog programa, raspisan javni poziv za partnere u sufinansiranju, odnosno banke i lizing kuće. Poziv će biti otvoren do 11. februara. Po okončanju izbora partnera na programu i potpisivanja ugovora, Ministarstvo privrede će raspisati i javni poziv za mala i mikro preduzeća, preduzetnike i zadruge, za dodelu bespovratne pomoći. Program je koncipiran tako da grant može činiti 25% vrednosti opreme, 70% troškova finansiraju partneri kreditom ili lizingom, dok preostalih 5% čini učešće samog preduzeća.

Ministarstvo privrede godinama unazad uspešno sprovodi programe podrške za MSPP sektor. Uvažavajući potrebe privrede i njihovo veliko interesovanje za ovaj vid podrške, iz godine u godinu je konkursna dokumentacija sve jednostavnija, a raspoloživa sredstava sve veća. Cilj je sistemska podrška MSPP sektoru, unapređenje njihove konkurentnosti i modernizacija proizvodnje, podrška za započinjanje i širenje biznisa, otvaranje novih radnih mesta i doprinos ukupnom privrednom rastu.

Javni pozivi će biti otvoreni dok se raspoloživa sredstva ne utroše, a najkasnije do 31.12.2019. godine.


Makron uskoro dolazi u Srbiju - U fokusu ekonomija i francuske investicije
Francuski predsednik Emanuel Makron u narednih nekoliko nedelja stiže u posetu Srbiji, a tačan datum dolaska trebalo bi uskoro da bude poznat, rekao je ambasador Francuske u Beogradu Federik Mondoloni.

On je za Novosti rekao da poseta koja je bila planirana za početak decembra prošle godine nije otkazana već odložena, zbog unutaršnjih prilika u Fransukoj, odnosno demonstracija i nemira na ulicama Pariza.

- Veoma naporno radim na dogovorima sa Beogradom o novom datumu i nadam se da ću uskoro moći da predložim konkretan termin. Očekujem da do posete dođe u narednim nedeljama - kazao je Mondoloni.

On očekuje da će centralne teme susreta predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Emanuela Markona biti osim ekonomije i francuskih investicija, situacija u regionu i pronalaženje rešenja za Kosovo.


Mart sve bliži - dva događaja od kojih strahuje svet
Poslovni ljudi, ekonomisti i političari u Davosu protekle nedelje nisu skrivali svoje strahove od dva potresa koji mogu prodrmati svetsku ekonomiju tokom marta.Reč je o mogućem obnavljanju trgovinskog rata između SAD-a i Kine, te nevoljama zbog odlaska Velike Britanije iz Evropske unije, planiranog za 29. mart. Ti događaji mogu ubrzati dolazak svetske ekonomske recesije, koju mnogi ekonomisti očekuju za godinu dana. Sve je izvesnije da će se Brexit dogoditi naprasno, bez dogovora, ali sukob Vašingtona i Pekinga može se još obustaviti za pregovaračkim stolom, navodi Seebiz.

U trgovinskom ratu SAD-a i Kine trenutno traje primirje, postignuto početkom decembra.

Američke vlasti dale su rok Pekingu da do 1. marta ponudi znatne ustupke kako bi se smanjio golemi deficit SAD-a u trgovini s Kinom. Ako dogovora ne bude, Vašington će u martu carine na kineske proizvode povećati s 10 na 25 posto, te proširiti ih na robu u vrednosti od dodatnih 200 milijardi dolara.

Prema pisanju američkih medija, Peking je ponudio Vašingtonu da će za nekoliko godina potpuno izbrisati kineski suficit i uravnotežiti robnu razmenu. Promatrači ipak nisu sigurni da će ta ponuda zadovoljiti SAD.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta