Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Ugovor sa francuskom kompanijom Vinci biće objavljen do kraja februara
Pomoćnik ministra za vazdušni saobraćaj Zoran Ilić najavio je 29. januara da bi koncesioni ugovor sa Vincijem za beogradski aerodrom trebalo da bude objavljen u narednih mesec dana.

Kako je rekao na pres konferenciji, u toku su završna "podešavanja master plana i usaglašavanja sa partnerom" po tom pitanju.

Ilić je rekao i da koncesioni ugovor sa kompanijom Vinci za beogradski Aerodrom Nikola Tesla nije razlog prelaska Aerodroma Kontantin Veliki u vlasništvo države, kao i da je vlada od tada uložila u niški aerodrom 256 miliona dinara.


Srbija napredovala na listi ekonomskih sloboda za 11 mesta
Srbija je napredovala po indeksu ekonomskih sloboda na listi "Heritidž fondacije" za 2019. godinu, zauzevši 69. mesto među 180 rangiranih zemalja, što je za 11 pozicija bolje u odnosu na prethodnu godinuSrbija je napredovala po indeksu ekonomskih sloboda na listi "Heritidž fondacije" za 2019. godinu, zauzevši 69. mesto među 180 rangiranih zemalja, što je za 11 pozicija bolje u odnosu na prethodnu godinu.Ukupan skor Srbije, kako se navodi na sajtu Fondacije, povećan je za 1,4 poena na 63,9 poena, što je svrstava u kategoriju ekonomski "umereno slobodnih zemalja".

Srbija je, kako piše, ostvarila veliko poboljšanje u oblasti fiskalnog zdravlja, pri čemu su veće ocene na planu poslovnih sloboda i državne potrošnje nadmašile smanjenje skora u oblasti trgovinskih sloboda i efikasnosti pravosuđa.U kvalitativnoj analizi Indeksa se navodi da, uz snažan ekonomski rast i značajnu fiskalnu konsolidaciju, vlada u Beogradu planira dalje postepene reforme za unapređenje poslovnog ambijenta, ali da će "napredak u reformisanju javne uprave i privatizaciji državnih kompanija u sektorima električne energije, komunikacija i prirodnog gasa, ipak biti nešto sporiji".

Takođe je ocenjeno da su neophodne dublje institucionalne reforme za modernizaciju poreske administracije, smanjenje korupcije i jačanje pravosudnog sistema.Od zemalja regiona, lošije rangirane od Srbije su Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Crna Gora, koje su zauzele 83., 86. i 92. mesto respektivno, a bolje rangirane su Slovenija (58.), Albanija (52.), Bugarska (37.) i Makedonija (33.).

Među 44 zemlje evropskog regiona, Srbiji je pripalo 34. mesto, a njena ukupna ocena je ispod regionalnog proseka, ali iznad svetskog proseka.

Najbolje rangirane zemlje u ovogodišnjem izdanju indeksa ekonomskih sloboda su: Hong Kong, Singapur, Novi Zeland, Švajcarska i Australija, a najgore ocene imaju: Zimbabve, Republika Kongo, Eritreja, Kuba, Venecuela i Severna Koreja.


Nova prodaja Jugoremedije, imovina procenjena na 3,8 milijardi dinara
Nekadašnji jugoslovenski farmaceutski gigant "Jugoremedija" iz Zrenjanina ponovo se prodaje, a početna cena na javnom nadmetanju biće oko 1,2 milijarde dinara.

Prodaju "Jugoremedije" oglasila je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika, a ukupna procenjena vrednost imovine je 3,8 milijardi dinara, rekao je Tanjugu stečajni upravnik ovog preduzeća Radovan Savić.

Četvrti pokušaj prodaje "Jugoremedije" zakazan je za 26. februar u prostorijama ovog preduzeća u Zrenjaninu.

Potencijalni vlasnici pre javnog nadmetanja moraju do 19. februara da uplate depozit od 762 miliona dinara."Jugoremedija" je u stečaju od kraja 2012. godine kada je Privredni sud u Zrenjaninu proglasio stečaj zbog "trajnije nesposobnosti plaćanja", a do sada je tri puta bez uspeha prodavana.Na dugom spisku imovine "Jugoremedije" je niz lekova, farmaceutskih preparata i sirovina, opreme, inventara.

Ovo preduzeće ima i više desetina poslovnih i pomoćnih objekata i zgrada, kao i više vozila.

U imovini koja se prodaje sa "Jugoremedijom" su i finansijski plasmani.

"Jugoremedija" je privatizovana 2002. godine, a posle nekoliko godina privatizacija je raskinuta.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta