Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Planinka kupuje Kuršumlijsku banju
Preduzeće Planinka kupiće 2019. godine Kuršumlijsku banju, čime će konačno rešiti problem propadanja tog banjskog lečilišta, rekao je predsednik Opštine Kuršumlija Radoljub Vidić.

Kako je istakao, poslovodstvo Planinke spremno je da uloži značajna sredstva za obnavljanje banjskih objekata i njihovo stavljanje u funkciju, čime će se stvoriti uslovi za zapošljavanje stotinu novih radnika.

Vidić je novinarima rekao i da će izraelska kompanija koja je zakupila pogone nekadašnje konfekcije Sedmi juli u Kuršumliji početi da raditi i zaposliti jedan broj radnika.


Planinka to buy Kursumlijska Banja
The Planinka company will buy Kursumlijska Banja in 2019, thereby finally solving the problem of the spa"s continued dilapidation, said that president of the Municipality of Kursumlija, Radoljub Vidic.

As he pointed out, the management of Planinka is ready to invest considerable funds in the reconstruction and commissioning of the spa"s facilities, thereby creating the conditions for the employment of a hundred new workers.

Vidic also told the press that the Israeli company which leased the facilities of the former clothes manufacturer Sedmi Juli in Kursumlija would start working and employ a number of workers.


Predsednik Svetske banke najavio povlačenje
Predsednik Svetske banke Džim Jong Kim najavio je u ponedeljak (7. januara 2019. godine) da će se povući sa tog položaja krajem januara. Kimovo iznenadno povlačenje skoro tri godine pre isticanja mandata verovatno će pokrenuti oštru raspravu između Trampove administracije i drugih zemlja koje se žale na uticaj stručnjaka iz SAD na Svetsku banku, ocenjuje agencija Associated Press.

Kim, koji je vodio Svetsku banku šest godina, naveo je u saopštenju da će ući u jednu kompaniju koja će se fokusirati na povećanje infrastrukturnih investicija u zemljama u razvoju.

Na čelo Svetske banke obično se postavlja Amerikanac, dok se na čelo Međunarodnog monetarnog fonda bira neko iz Evrope.

Svetska banka je navela da će Kima privremeno naslediti izvršna direktorka te institucije Kristalina Georgijeva


Evidentiranje stvarnih vlasnika obavezno do 31. januara 2019. godine
Sva pravna lica dužna su da evidentiraju stvarne vlasnike najkasnije do 31. januara 2019. godine. Zakon od ove obaveze izuzima javna akcionarska društva (ne i strana javna akcionarska društva), političke stranke, sindikate, sportske organizacije i udruženja, crkve i verske zajednice i javna preduzeća. Obaveza se ne odnosi ni na društva koja su u postupku stečaja ili prinudne likvidacije, međutim važi za društva koja se nalaze u postupku likvidacije.

Nakon 31. januara 2019. godine neophodno je da društva evidentiraju stvarnog vlasnika posle svake nastale promene u društvu. Relevantne su samo one koje za posledicu imaju promenu u vlasničkoj strukturi društva, usled kojih se menja stvarni vlasnik prema kriterijumima predviđenim Zakonom.

Za više informacija o tome ko se smatra stvarnim vlasnikom, posetite stranicu tsg.rs/newsletter/paznja-novina-u-srpskom-zakonodavstvu/.

Evidentiranje se vrši u svakom slučaju u roku od 15 dana od kada je promena nastala.

Istovremeno sa elektronskim evidentiranjem stvarnog vlasnika i dalje postoji obaveza čuvanja dokumentacije na osnovu koje je određeno da neko lice ispunjava uslove za stvarnog vlasnika. Ova dokumentacija se čuva u sedištu društva u periodu od 10 godina od dana evidentiranja podatka, a prema mišljenju Ministarstva privrede može biti u formi izjave osnivača o stvarnom vlasniku.

Lice koje smatra da nije stvarni vlasnik, iako je evidentiran kao takav, ima pravo podnošenja tužbe protiv pravnog lica, a doneta sudska presuda predstavlja osnov za brisanje ovakvog podatka ukoliko se utvrdi da registrovano lice zaista nije stvarni vlasnik. Upis neistinitog podatka smatra se krivičnim delom za koje je zaprećena kazna zatvora od 3 meseca do 5 godina.

Zakon je ostao nedorečen u pogledu stranih pravnih društva koja su listirana na berzi. Prema mišljenju Ministarstva privrede u ovakvim slučajevima, kao jedino rešenje nameće se evidentiranje fizičkog lica ovlašćenog za zastupanje u domaćem privrednom društvu kao stvarnog vlasnika.

Centralna evidencija stvarnih vlasnika nije javni registar i ne donosi upravne akte, već se radi o evidenciji koja je javno dostupna na sledećoj veb stranici.


Mandatory registration of beneficial owners not later than 31 January 2019
All legal entities are required to register beneficial owners not later than 31 January 2019. This does not apply to public joint stock companies (but applies to foreign public joint stock companies), political parties, trade unions, sports organizations and associations, churches and religious communities and state-owned companies. Furthermore, this obligation does not apply to the legal entities that are in the process of bankruptcy or forcible liquidation, however it applies to the legal entities that are in the liquidation process.

After 31 January 2019, legal entities are required to register the beneficial owner after every change in the ownership structure of the legal entity that may result in the change of the beneficial owner, in accordance with the criteria set by the Law.

For more information on who is considered to be the beneficial owner, please visit the page tsg.rs/en/newsletter/news-in-serbian-legislation-central-register-of-beneficial-owners/.

The registration must be effected within 15 days from the day the change occurred.

At the same time, the companies are required to keep hard-copy documentation regarding the beneficial owner. This documentation must be safekept at the seat of the legal entity in Serbia for a period of 10 years from the day of data registration and may take the form of the founders’ Declaration of Beneficial Ownership, as provided in Opinion of the Ministry of Economy.

A natural person registered as a beneficial owner is entitled to take court action if he does not consider himself to be a beneficial owner. Court’s decision in this matter represents legal grounds for erasing this data when the court founds such person not to be the beneficial owner. Entry of incorrect data is considered to be a criminal offense punishable by imprisonment from three months to five years.

The Law remains silent in respect to publicly listed foreign companies. Based on the opinion of the Ministry of Economy, the natural person authorized to represent the domestic company ought to be registered as the beneficial owner.

The Central Register of Beneficial Owners is not a public register and does not pass administrative acts. It is purely an evidence available under the webpage of the Business Registry Agency.


Ne očekujem prodaju Telekoma u 2019. godini
Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić izjavio je da u ovoj godini ne očekuje prodaju Telekoma Srbija.

- Ne očekujem da se nešto dogodi po pitanju prodaje Telekoma. Uvek je bilo interesovaja, pa su različiti fondovi ili kompanije pokazivali interes, a toga ima i dalje. Sve zavisi i od ponuda, ali i od poslovne odluke Telekoma. Da li će se ići u proces partnerstava, dogovora, teško mi je da u ovom trenutku kažem - rekao je Ljajić agenciji Beta.

On smatra da su akvizicije Telekoma, koje je to javno predzeće preduzelo u poslednje vreme, u skladu sa modernim, tržišnim poslovanjem.

Ljajić je kazao da domaće telekomunikaciono tržište prati globalne trendove, gde je takođe bilo ozbiljne krize, jer su određeni servisi, poput Vibera i Skype-a, uticali na pad prihoda, zbog čega su, kako je naveo, telekomunikacioni operateri morali da nađu nove načine da dođu do potrošača, nudeći nove usluge i servise.

- I naša kompanija Telekom morala je da reaguje, jer bi u protivnom tržište učinilo svoje i došlo bi do pada prihoda i vrednosti kompanije - rekao je ministar.

On je ocenio da su promene na tržištu telekomunikacija Srbije, kao što su akvizicije Telekoma i dolazak češkog PPF fonda, koji je preuzeo Telenor Srbiju, dobri za potrošače, jer će se u tržišnoj utakmici potrošačima nuditi kvalitetnije usluge po pristupačnijim cenama.

- To je korisno i sa stanovišta ulaganja u infrastrukturu i razvoja optičkih mreža, jer će svi to morati da rade. To će doprineti daljem razvoju tržišta telekomunikacija i novih tehnologija, pre svega brzog interneta i 5G mreže, što predstavlja budućnost - rekao je Ljajić.

Govoreći o olakšicama, odnosno ukidanju rominga, Ljajić je naveo da se "nije daleko stiglo".

- Evropskoj komisiji je važno da najpre dođe do dogovora o regionalnom romingu, jer je na sledećem Digitalnom samitu, koji će se održati u Beogradu, planirano potpisivanje sporazuma o regionalnom romingu - naveo je Ljajić.

Kako je objasnio, trenutno taj sporazum postoji između Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije, a Evropska komisija želi da u to budu uključeni Albanija i Kosovo, ali je pitanje šta će se dogoditi, uzimajući u obzir jednostrano uvođenje taksi od strane prištinskih vlasti za robu iz Srbije i BiH.

- Primarno je da dođe do tog sporazuma, a tek kada se to dogodi Evropska komisija bi ušla u priču o snižavanju cena roming usluga sa EU. Čini mi se da je ta priča na dužem štapu - rekao je Ljajić agenciji Beta.


Kineski Zijin otplatio sve dugove RTB Bor - Ukupno isplaćeno više od 200 mil USD
Kineski Zijin otplatio je apsolutno sve dugove RTB-a Bor iz Unapred pripremljenog plana reorganizacije preduzeća (UPPR), pa je kompanija u novu godinu ušla rasterećena balasta istorijskog dugovanja, prenosi časopis RTB-a Bor Kolektiv.

- Kineski Zijin otplatio je sve dugove RTB-a Bor iz UPPR-a. Strateški partner isplatio je više od 200 mil USD maltene u dan i sada se RTB, odnosno Zijin Bor Copper DOO, bez ikakvog ograničenja i tereta pozicionira na tržištu kao jedan od, verujem, najznačajnijih evropskih proizvođača bakra u budućnosti – rekao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Plaćene su, kako je naveo ministar, sve obaveze prema budžetu Republike Srbije vezano za rudnu rentu i ostale takse i naknade, izmirene obaveze prema Elektroprivredi Srbije za isporučenu električnu energiju i prema domaćim bankama, uključujući i Fond za razvoj. Otplaćen je u celosti i kredit EDC banke za topionicu i novu fabriku sumporne kiseline. Ukupno je državnim institucijama uplaćeno 11 milijardi i 210 miliona dinara, a kanadskoj banci 23 mil EUR i 42,2 mil USD.

- Dugovi RTB-a su na današnji dan – nula! A kada smo pre pet-šest godina počeli da se bavimo Borom iznosili su više od milijardu dolara. Sada imamo strateškog partnera, kompaniju Zijin, koja je, da bi se završio "klouzing", bila u obavezi da uplati 350 mil USD. Uplatom tih para stekla je 63% vlasništva u RTB-u Bor - kazao je Antić.

Prema njegovim rečima, kada se zaokruži ceo ciklus koji Zijin radi u Srbiji, vezano za RTB i za projekat Čukaru Peki, a to je kako kaže nekoliko godina, Srbija će sa proizvodnjom od 200 do 250 hiljada tona bakra godišnje biti treći najveći proizvođač bakra u Evropi.

- Koliko je to važno za Srbiju pokazuje primer da rudarstvo u ovom trenutku u BDP-u učestvuje sa oko 1%. Kroz tih nekoliko godina samo bakar učestvovaće sa 5% u BDP-u države – kazao je Aleksandar Antić.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta