Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
JOŠ JEDNA BANJA NA PRODAJU Kompleks u Novoj Varoši za 4 miliona evra
Republička direkcija za imovinu i Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje oglasili su prodaju Banjskog kompleksa "Zlatar" u Novoj Varoši po početnoj ceni od 3,9 miliona evra .

Kako se navodi u dokumentaciji objavljenoj na sajtu Republičke direkcije, banjski kompleks za prevenciju, lečenje i rehabilitaciju kardiovaskularnih oboljenja, ima korisnu površinu od 12. 298 kvadratna metra, a unutar njega se nalaze drugi objekti različite namene.
Kompleks se prodaje u postojećem, "vidjenom" stanju, bez prava kupca na naknadne reklamacije. Ponude za kupovinu dostavljaju se najkasnije do 12. novembra ove godine, navodi se u dokumentaciji.


Stigla nova ponuda za Kraš - Kappa Star Limited nudi 1.050 kuna po akciji?
Nakon ponude Mesne industrije Braća Pivac za preuzimanje konditorske kompanije Kraš po ceni od 430 kuna po akciji, na hrvatskoj berzi je objavljena ponuda neimenovanog ponuđača po ceni od čak 1.050 kuna.

Ponuda, koja je gotovo dva i po puta veća cena od one koju je podnela mesna industrija Braća Pivac, se odnosi na 80.000 pojedinačnih akcija, što iznosi 5% ukupnog broja. Sredstva za ovu transakciju su već deponovana i svi akcionari mogu da prodaju akcije, bez bilo kakvog udruživanja.

Prema dobro obaveštenim izvorima i na osnovu dešavanja u prethodnih mesec dana, velika je verovatnoća da cenu od 1.050 kuna nudi kompanija Kappa Star Limited, koja je u prethodnom periodu stekla 23,97% akcija Kraša.

Kupovinom dodatnih akcija, ova kompanija bi stekla 30% akcija, o čemu se prethodnih dana dosta govorilo u javnosti. Nastavljujući da akcionarima nudi ovu visoku cenu, daje se zaključiti da ponuđač, ukoliko je u pitanju Kappa Star Limited, ima ozbiljne namere kada je ova kompanija u pitanju.

Nebojša Šaranović, vlasnik Kappa Star Limited grupa, i dalje je nedostupan za bilo kakav komentar na temu kupovine akcija Kraša i dešavanja na Zagrebačkoj berzi.

Da podsetimo, Hanfa (Hrvatska agencija za nadzor finansijskih usluga) je odobrila ponudu Braće Pivac za preuzimanje zagrebačke kompanije Kraš, nakon što je Mesna industrija iz Vrgorca pred zatvaranje Zagrebačke berze u utorak objavila ponudu o preuzimanju.

Imajući u vidu da je neimenovani ponuđač ponudio značajno veću cenu akcija, može se očekivati da će nastati nove promena u vlasničkoj strukturi, te je moguće da će Kappa Star Limited grupa postati većinski akcionar, tvrde stručnjaci.


Ko je novi vlasnik Industrije motora Rakovica?
Zvonko Gobeljić, novi vlasnik IMR-a zavšio je Fakultet političkih nauka, bio je direktor u nekolicini državniih i privatnih kompanija. Za nekadašnjeg giganta isplatio je 5 mil EUR, a još toliko novca daće za nekoliko dana. Danas je vlasnik i suvlasnik u nekoliko velikih kompanija u Srbiji i ozbiljan partner multinacionalnih kompanija, a koga biste, sa druge strane, vrlo teško mogli prepoznati na ulici, piše Blic.

U javnosti gotovo da nije prisutan, njegov broj telefona retko da ima neko iz novije postave ekonomista i direktora, vozi francuski automobil od 1.400 kubika - 2013. godište i nema vozača i obezbeđenje.

- I tako mu je baš dobro - kaže jedan od bliskih poznanika Gobeljića, novog vlasnika kompanije IMR, koju je platio skoro 10 mil EUR, a koji je svojevremeno bio direktor Vojvođanske banke i predsednik Kreditnog biroa, kao i predsednik Diposa i Sava osiguranja.

Poslednjih 30 godina je zbiljan partner jednog multinacionalnog proizvođača pića za koje proizvodi PET ambalažu i suvlasnik Ekonomskog insituta čiji je ujedno i osnivač. Pre nego što je početkom ove nedelje kupio Industriju motora Rakovica (IMR) kupio je i fabriku IMT u Boljevcu, kao i kompaniju Voda Vrnjci. Vlasnik je i kompanije Ekstra - Pet iz Beograda i direktor firme Velkan Trading Limited registrovane na Kipru.

A IMR koji je u stečaju pune dve godine i koji je nekad zapošljavao 7.000 radnika, Gobeljić je kupio za tačno 1,1 milijardu dinara (9,3 miliona evra). Kao kupac se pojavio konzorcijum njegove dve firme - Institut za izgradnju grada i akcionarsko društvo Hempro iz Beograda.

Kako piše list, Gobeljić je za IMR uplatio prvu ratu odnosno tačno 586 miliona dinara, a ostatak do 1,1 milijardu uplatiće u narednih nekoliko dana. Kupoprodajni ugovor potpisaće za osam dana, a rok za plaćanje celokupne vrednosti je tri nedelje.

Za skoro 10 mil EUR Gobeljić je u beogradskoj opštini Rakovica dobio 47 objekata na ukupno 75.000 metara kvadratnih. Imovina IMR-a su i samački hotel i upravna zgrada u Rakovici, ali i izdvojeni proizvodni kompleks u zlatiborskom selu Šljivovica, odnosno kompleks na lokaciji Ljubiš.

Kompleks u mestu Šljivovica prostire se na sedam hektara i 84 ara, a drugi u mestu Ljubiš, na 1.152 kvadrata. I ova dva kompleksa imaju kotlarnice, trafostanice, a na lokaciji u Šljivovici postoji i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta