Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Telekom Srbija preuzima i mobilnog operatora SRB Digital iz Novog Pazara
Komisija za zaštitu konkurencije Srbije odobrila je Telekomu Srbije preuzimanje mobilnog operatora SRB Digital iz Novog Pazara koji posluje na teritoriji većeg broja gradova i opština u Moravičkom, Raškom i Rasinskom okrugu i beogradskoj opštini Grocka, objavila je Komisija.

U sastavu Telekom grupe su kompanije Telekom Srbija, mts Antena, YUNET, Кopernikus Technology, Radijus Vector, AVCOM, MASКO, BPP ING, SAT TV Meteor, Telemark Systems, EXE NET, JM Oskar, Limes i Vizija.

Telekom na tržištu internet usluga u Srbiji ima učešće od 50 do 60%, a u distribiciji medijskog sadržaja od 40 do 50%.


Telekom Srbija to take over SRB Digital from Novi Pazar
The Commission for Protection of Competition of Serbia has approved Telekom Srbijas takeover of SRB Digital from Novi Pazar, which operates in the territory of a large number of towns and municipalities in the Moravica, Raska and Rasina districts and the Belgrade municipality of Grocka, the Commission announced.

Companies operating within Telekom Group are Telekom Srbija, mts Antena, YUNET, Kopernikus Technology, Radijus Vektor, AVCOM, MASKO, BPP ING, SAT TV Meteor, Telemark Systems, EXE NET, JM Oskar, Limes and Vizija.

Telekom holds 50-60% of the internet services market in Serbia and has a share of 40-50% when it comes to the distribution of media content.


EKONOMSKO USPORAVANJE UDARILO NA BANKE Rast kreditiranja privrede usporio na 3,7 procenata
Rast bankarskih kredita preduzećima u evrozoni potonuo je u septembru, što ukazuje na to da se ekonomsko usporavanje bloka na kraju "prelilo" na kreditnu aktivnost nakon perioda neverovatne otpornosti, pokazali su danas podaci Evropske centralne banke (ECB).

Rast kreditiranja privrede usporio je na 3,7 procenata prošlog meseca sa 4,3 odsto u avgustu, što najsporija stopa od januara ove godine.Stopa rasta kreditiranja stanovništva je istovremeno u septembru ostala stabilna na 3,4 procenta, prenosi Rojters.

U nadi da će uspeti da zaustavi dugotrajno ekonomsko posrtanje, ECB je prošlog meseca odobrila novu rundu finansijskih podsticaja, koja je delimično usmerena na banke kako bi one nastavile da odobravaju kredite realnoj ekonomiji, čak i ako dugo očekivani oporavak ne uspe da se materijalizuje, navodi britanska agencija.Godišnja stopa rasta novčane mase M3, koja često služi kao pokazatelj buduće aktivnosti, usporila je na 5,5 odsto u septembru sa 5,8 procenata u avgustu, podbacivši u odnosu na očekivanja analitičara koji su predviđali rast od 5,7 odsto.


Odložena odluka o prodaji Goše - Čeka se saglasnost Vlade
Protekli četvrtak (24. oktobar 2019.), bio je "dan D" za Fabriku šinskih vozila Goša u stečaju, jer je bilo najavljeno da će odbor poverilaca tada doneti odluku da li će se ova fabrika prodati smederevskoj firmi Želvoz 026, koja je na nedavnoj licitaciji dala najbolju ponudu – 1 mil EUR.

Odlučivanje je, ipak, odloženo, najkasnije za petak, 1. novembar, jer se Fond za razvoj, kao poverilac, ne može izjasniti bez saglasnosti Vlade Srbije kao osnivača, potvrđuje za Politiku Aca Mitić, stečajni upravnik u palanačkoj Goši.

Po Zakonu o nacionalnim standardima, u roku od 15 dana od dana otvaranja ponuda mora se dati odgovor da li se ponuđena cena prihvata ili ne. Možda će se sednica odbora poverilaca održati i ranije, ako se vlada izjasni pre 1. novembra, kaže Mitić i dodaje da ako vlada ne da saglasnost do tog roka, odbor poverilaca ne može prihvatiti ponudu.

Podsećamo, ovo je četvrti pokušaj prodaje nekadašnjeg giganta u proizvodnji šinskih vozila. Stigle su dve ponude: MIN Lokomotiva iz Niša sa 65 miliona dinara (oko 500.000 EUR) i Želvoza 026 iz Smedereva, 1 mil EUR, a kako su obe ponude manje od 50% od procenjene vrednosti, saglasnost za prodaju mora dati odbor poverilaca.

Vrednost Goše procenjena je na oko 514 miliona dinara. Ako bi bila prihvaćena ponuda smederevske firme, stečajni postupak bi bio obustavljen, osim na stečajnoj masi.

Nezvanično, Želvoz 026, ćerka firma kompanije Victory Solutions iz Beograda, koja je kupila smederevski Želvoz, namerava da ponovo pokrene proizvodnju i uposli još 300 radnika, iako kupac u stečajnom postupku nema nikakvu obavezu. U suprotnom, država bi izgubila jedinog proizvođača i remontera putničkih vagona.

Kako je ranije za Politiku potvrdio stečajni upravnik, iza kupovine Goše stoji Smederevac Boban Rajić zvani Coka, javnosti odnedavno poznat kao kupac Večernjih novosti, koji je lično licitirao za palanačku fabriku.

Inače, ukupno priznata potraživanja iznose više od 30 milijardi dinara, odnosno oko 27 mil EUR. Polovina tog novca (oko 500.000–600.000 EUR) otišla bi bivšim vlasnicima, slovačkoj firmi ŽOS Trnava, preko povezane kiparske firme Lisnart holding, kao razlučnim poveriocima, koji imaju prioritet pri isplati.

Naime, ŽOS je pravosnažnom sudskom odlukom dobio ovaj status po osnovu isplate kredita bankama koje su imale hipotekarno pravo nad pokretnom imovinom Goše. Prethodno je kao vlasnik tu imovinu fabrike stavio pod hipoteku na osnovu duga nastalog u poslovanju Goše sa slovačkom fabrikom, odnosno sopstvenim vlasnikom.

Prodaja FŠV Goša kao pravnog lica vrši se metodom neposredne pogodbe uz prikupljanje pismenih ponuda. Prodaju se građevinski objekti (hale, radionice, skladišta...) ukupne površine 40.662 m2, oprema i zalihe (sirovine, repromaterijal, rezervni delovi...), udeli, akcije, licence...

Ukoliko odbor poverilaca da zeleno svetlo, kupoprodajni ugovor se potpisuje u roku od pet radih dana od proglašenja najuspešnijeg ponuđača, koji u roku od osam dana mora da uplati razliku kupoprodajne cene, u koju se uračunava depozit od 100.000 EUR. Tek potom stiče pravo upisa vlasništva.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta