Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
"IZAĐI NA BERZU" Šesnaest od 100 privatnih preduzeća iz Srbije zaintereseovano domaće tržište kapita
U Srbiji postoje domaća preduzeća koja su zainteresovana za izlazak na Beogradsku berzu, najvažniji je zaključak upravo završenog projekta "Izađi na berzu" (Serbia: IPO Go!), koji su zajedno sproveli Beogradska berza i revizorsko-konsultantska firma PwC.

Cilj ovog projekta bio je da pomogne razvoj tržišta kapitala u Srbiji kroz podizanje svesti o mogućnostima da domaće kompanije potreban kapital obezbede izlaskom na Beogradsku berzu i pružanje neophodne stručne pomoći kompanijama za izlazak na Berzu, navodi se zajedničkom saopštenju Beogradske berze i PwC-a.
Ovaj projekat, koji je finansirao Specijalni akcionarski fond Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), trajao je 14 meseci i obuhvatio je više od 100 srpskih preduzeća u privatnom vlasništvu.

Tokom projekata je održano više prezentacija u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu, na kojima su domaći privrednici mogli da saznaju nešto više o tome koje su to prednosti prikupljanja kapitala kroz inicijalnu javnu ponudu, kao i o tome kako izgleda sam proces izlaska na berzu.

Šesnaest privatnih preduzeća je, nakon iskazanog interesovanja, prošlo kroz inicijalne analize spremnosti za izlazak na berzu koje su sproveli stručnjaci iz PwC Srbija i PwC Poljska, a dva preduzeća su potpisala Memorandum o razumevanju kojim su iskazali svoju nameru da u narednom periodu uđu u proces inicijalne javne ponude."Naša analiza je pokazala da su brojni domaći privrednici zainteresovani da sredstva koja su im potrebna za dalji razvoj njihovih kompanija potraže izlaskom na Beogradsku berzu, kao i da im je potrebno više informacija o tome kako taj proces izgleda i kakve sve organizacione i finansijske zahteve pred njih postavlja", izjavila je Ivana Stanković iz PwC Srbija, menadžerka projekta "Izađi na berzu".

Dodaje i da se "domaće kompanije nalaze na različitim nivoima organizacione spremnosti za jedan takav korak, za koji pripreme mogu trajati i više od 12 meseci".

Siniša Krneta, direktor Beogradske berze, izrazio je zadovoljstvo što je ovaj projekat pokrenuo interesovanje domaćih kompanija za izlazak na berzu, navodeći da je u razgovorima sa predstavnicima nadležnih državnih organa dobio uveravanja da je i država spremna da se uključi i sa svoje strane pomogne kompanijama koje budu ušle u proces inicijalne javne ponude."Naišli smo na jako dobar prijem kod predstavnika države, a pre svega Ministarstva finansija, koje je ozbiljno pristupilo ovoj temi i priprema određene mere podrške namenjene kompanijama koje žele da budu listirane na Beogradskoj berzi, što će svakako biti dobar podsticaj za razvoj tržišta kapitala u Srbiji", izjavio je Krneta povodom završetka projekta.

Imajući u vidu iskazano interesovanje kompanija za izlazak na berzu, kao i nameru države da im u tome pomogne, za očekivati je da će u narednom periodu doći do prve inicijalne javne ponude jedne domaće kompanije na Beogradskoj berzi, što i jeste bio najvažniji cilj ovog projekta, zaključuje se u saopštenju.


Za godinu dana ispunjeno 41 ODSTO PREPORUKA stranih investitora
Država je u proteklih godinu dana od 513 preporuka iz Bele knjige 2018. ispunila 41 odsto zahteva stranih investitora, a koji se tiču unapređenja poslovnog ambijenta u Srbiji.

Prema oceni Saveta stranih investitora (FIC) i mišljenja koje je dato u novoj Beloj knjizi 2019, najveći napredak u Srbiji ostvaren je donošenjem Zakona o javnim beležnicima, zatim u sektorima nafte i gasa, duvanske i transportne industrije, kao i usvajanjem Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara, decembra prošle godine.Potpredsednik Saveta stranih investitora u Srbiji, Dejan Turk, kaže za Tanjug da je vlada prepoznala preporuke stranih investitora kao važne za dalje unapređenje ekonomije u zemlji. FIC u novoj Beloj knjizi 2019, koja će danas biti zvanično predstavljena, i dalje insistira na tri, po njihovom mišljenju, veoma važna područja u kojima je neophodno nastaviti reforme:

"Da se ubrzaju pristupni pregovori sa EU, i na taj način unapredi čitava poslovna regulativa", navodi Turk prvu, glavnu preporuku FIC-a.

Zatim, važan je nastavak strukturnih reformi i unapređenje nivoa postignute fiskalne konsolidacije, rešavanje problema privatizacije javnih preduzeća i "korporatizacija" državnih preduzeća.Savet stranih investitora uveo je 2017. godine u praksu rangiranja napretka u ispunjavanju preporuka - "FIC index". Država je do sada prema ovim merilima u proseku ostvarivala trećinu preporuka. Ove godine, ističe Turk, ostvareno je 41 odsto preporuka iz Bele knjige 2018, što je za sedam odsto više."Što znači da smo napravili značajan napredak u odnosu na prošlu Belu knjigu preporuka", kaže Turk i naglašava značaj zajedničkog rada vlade i članova FIC-a na realizaciji preporuka stranih investitora.

Zajednički rad sa državom je važan za strane investitore jer njihove kompanije, kaže, ne donose samo novac i nova radna mesta već, kako je istakao, unose u zemlju nova znanja i tehnologije kao i korporativno i etičko poslovanje.

Stav stranih investitora iznet u Beloj knjizi 2019 je da se doneti zakoni moraju značajnije primenjivati u praksi, a posebno, ono što je kompanijama značajno, u oblasti oporezivanja i rada inspekcijskih službi. Fokus FIC-a biće i dalje na devet oblasti u kojima su potrebne brže reforme.To su, navodi Turk, oblast poreza, rada, digitalizacije i elektronskog poslovanja, nekretnina i izgradnje, rada inspekcija, bezbednost hrane, farmaceutska industrija, kao i opšti pravni okvir s akcentom na zakone o stečaju i deviznom poslovanju.

Preduzeća, članice FIC-a, podseća Turk, investirale su do sada u Srbiju više od 35 milijardi evra i zapošljavaju oko 100.000 radnika.

Vlada Srbije formirala je, inače, u septembru ove godine grupu za sprovođenje preporuka iz Bele knjige Saveta stranih investitora na čijem je čelu predsednica vlade Ana Brnabić.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta