Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
NBS POVEĆALA ZLATNE REZERVE Manji rizik i jačanje finansijskog sistema
Rečeno učinjeno. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je u maju da će Narodna banka, na njegovu inicijativu, povećati rezerve u zlatu. Jorgovanka Tabaković, guverner centralne banke, saopštila je da su te rezerve povećane upravo u količini koju je on najavio. Sa 20 na 30 tona, preciznije sa 21 na 30,4 tone.

Kako je u maju objasnio, time obezbeđujemo veću stabilnost u okolnostima potencijalno negativnih kretanja na finansijskim tržištima. Nove rezerve u zlatu vredne su oko 1,3 milijarde evra, što znači da je oko deset odsto ukupnih rezervi u ovom plemenitom metalu. Srbija će u narednim godinama povećati rezerve u zlatu na 50 tona.
Povećavanjem deviznih rezervi u zlatu Srbija praktično sledi sve ono što rade Rusija, Kina, Indija i Turska. Počevši od 2010. godine, centralne banke širom sveta intenzivnije su počele da kupuju zlato, a u ovoj godini njihova tražnja je na trogodišnjem maksimumu, pokazuju podaci Svetskog saveta za zlato. Sedam godina zaredom Ruska centralna banka bila je najveći kupac zlata, u 2018. godini kupila je 274 tone, a u ovoj stotinak tona. Veliki kupci su Poljska i Kazahstan.

Ekonomisti kažu da centralne banke širom sveta povećavaju rezerve zato što privredni rast usporava, trgovinske i geopolitičke tenzije rastu, a vlasti nastoje da im, narodski rečeno, sva jaja ne budu u jednoj korpi.

Čemu služe rezerve u zlatu? Pa da se prodaju kada je gusto. O tome svedoči aktuelni primer Venecuele. Režim Nikolasa Madura bukvalno rasprodaje svoje zlatne rezerve kako bi vlada došla do novca, jer je pod sankcijama. U proleće su za nekoliko meseci prodali čak 23 tone ovog metala. Interesantno je da zlato čini najveći deo rezervi Venecuele tako da imaju šta i da prodaju. Nakon prodaje ostala je protivvrednost od gotovo osam milijardi dolara.U NBS-u kažu da je cilj kupovine zlata dodatno jačanje stabilnosti finansijskog sistema, otpornosti deviznih rezervi Srbije i raspoređivanje ulaganja deviznih rezervi na najbolji mogući način kako bi se rizik ulaganja sveo na minimum, a da se pri tome ostvaruje adekvatan prinos.Nije reč o zlatu namenjenom za prodaju, ali je važno da je ono dovoljno likvidno da je mogućnost prodaje u slučaju neophodnosti izvesna i da postoje i drugi načini da se na njemu zaradi u okviru upravljanja deviznim rezervama, koji su dostupni NBS, a da pri tome ostanu deo deviznih rezervi.

Dodaju da centralne banke širom sveta pojačano ulažu u zlato, odnosno povećavaju svoje zlatne rezerve. O tome govori i podatak da su centralne banke tokom prvih devet meseci 2019. godine kupile rekordno visoku količinu zlata kada se posmatraju prva tri kvartala godine – od skoro 550 tona (547,5 tona), što je 12 odsto više nego tokom istog perioda 2018. godine koja je i sama bila rekordna u tom smislu.

Pojačana kupovina zlata centralnih banaka poslednjih godina rezultat je pojačane neizvesnosti u međunarodnom okruženju – trgovinske i geo-političke tenzije, recesiona kretanja u pojedinim regionima sveta, niske kamatne stope, bregzit...Prednosti koje podstiču centralne banke da kupuju zlato u okviru svojih deviznih rezervi, a koje je i NBS uzela u obzir su likvidnost, jer je tržište zlata dobro utemeljeno, likvidno i dobro funkcioniše. To znači da se u svakom trenutku zlato može kupiti i prodati na tržištu u slučaju krizne situacije i potrebe. Na ovaj način se, između ostalog, podiže likvidnost deviznih rezervi.

Zlato je posebno traženo u periodima pojačane neizvesnosti ("kriznim vremenima"), kada njegova vrednost raste. Ono je zaštita od inflacije, jer cena zlata ne zavisi od stanja u pojedinačnim ekonomijama, pa ni od inflatornih kretanja, odnosno ono zadržava svoju vrednost bez obzira na visinu inflacije.

Manji je rizik zato što nije vezano ni za jednu zemlju niti izdavaoca, već je globalna finansijska aktiva – ne nosi rizik da će neka zemlja bankrotirati ili upasti u teškoće da ne može da ispuni svoje obaveze što je slučaj sa drugim oblicima aktive koji su emitovani od strane pojedinačnih zemalja.


Telekom Srbija preuzima preduzeće Polaris Media
Komisija za zaštitu konkurencije Srbije odobrila je Telekomu Srbije preuzimanje preduzeća Polaris Media iz Niša koje se bavi distribucijom medijskog sadržaja.

Većinski vlasnik Polaris Media je bugarski držvaljanin Maksim Veselinov Zajakov, a ukupan prihod tog preduzeća u 2018. godini bio je oko 240 miliona dinara.

U sastavu Telekom grupe su kompanije Telekom Srbija, mts Antena, YUNET, Кopernikus Technology, Radijus Vector, AVCOM, MASКO, BPP ING, SAT TV Meteor, Telemark Systems, EXE NET, JM Oskar, Limes i Vizija, SRB Digital i Charlie Plus.

Telekom na tržištu internet usluga u Srbiji ima učešće od 50% do 60%, a u distribiciji medijskog sadržaja od 40% do 50%.


Telekom Srbija to acquire Polaris Media
The Commission for Protection of Competition of Serbia has approved the takeover of media content distributor Polaris Media from Nis by Telekom Srbija.

The majority owner of Polaris Media is Bulgarian resident Maksim Veselinov Zayakov, and the companys total income in 2018 was around RSD 240 million.

Telekom Group features Telekom Srbija, mts Antena, YUNET, Kopernikus Technology, Radijus Vektor, AVCOM, MASKO, BPP ING, SAT TV Meteor, Telemark Systems, EXE NET, JM Oskar, Limes, Vizija, SRB Digital and Charlie Plus.

On the Serbia internet services market, Telekom has a share of 50 to 60%, whereas its media distribution share is 40 to 50%.


PKB Imes traži firmu koja bi procenila vrednost imovine
PKB Imes u stečaju iz Padinske skele zatražio je firmu koja bi procenila vrednost pokretne imovine tog preduzeća i celishodnosti njenog unovčenja, objavila je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika.

Svrha procene industrije mesa je da se utvrdi strategija prodaje kako bi se ostvarila najveća prodajna vrednost imovine organizovane po celinama, a zatim i maksimalno namirili poverioci.

Ponude zainteresovanih za ovaj posao u PKB Imesu u stečaju očekuju se u narednih osam dana.

Odlukom Privrednog suda u Beogradu industrija mesa PKB Imes je u stečaju od marta ove godine.

Poljoprivredna korporacija Beograd (PKB) privatizovana je početkom godine kada je njen vlasnik postala Al Dahra Srbija, a taj posao nije obuhvatio firmu PKB Imes.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta