Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Novi koncept online trgovine - eBerza omogućava popuste, pristup globalnom tržištu i veću prodaju
U vreme kada svi govore o novim stranim investicijama u Srbiju, mi imamo obrnutu filozofiju - uvesti srpske firme na globalno tržište, kažu za eKapiju idejni tvorci novog koncepta online trgovine – aplikacije eBerza.rs, koja je počela da radi 30. oktobra.

- Želimo da pokažemo da možemo bez stranih investicija. Mala i srednja preduzeća mogu ponovo da pokrenu srpsku privredu, razviiju se i stvore nova radna mesta. Za to su, naravno, potrebna novčana sredstva, a mi imamo ideju kako do njih doći pametnom trgovinom - ističe advokat Ljubiša Živadinović čija je advokatska kancelarija, osim privrednog društva za poslovne usluge i konsalting Afeja, pokretač projekta eBerze.

Prema njegovim rečima, eBerza je novi koncept online trgovine, odnosno, prema modernoj terminologiji elektronske trgovine, marketplace - portal preko kojeg se prodaju najraznovrsnija dobra.

- Ono po čemu se eBerza razlikuje od drugih online prodavnica, jeste poseban poslovni odnos između prodavca i kupaca. eBerza nije trgovina 1 na 1. Prodavac putem eBerze oglašava veliku količinu robe koju ima za prodaju ili zalihe i nudi količinski popust "od-do" po jedinici količine. Za svaku količinu robe postoji cena i što se više robe kupi, cena je niža. Kupci biraju između ponuđenih cena po kojoj će otkupiti robu ili usluge i koliko će dobara kupiti po toj ceni. Kada više kupaca izabere željenu cenu i količinu, tada uzajamno sa prodavcem kreiraju popuste - govori Živadinović i dodaje da za vreme ovog procesa kupac nije u obavezi da odmah isplati prodavca.

Govoreći o prednostima kupovine putem eBerze, naš sagovornik ističe da je to upravo činjenica da kupac na neki način rezerviše svoju kupovinu sa popustom, jer nije u obavezi da odmah isplati prodavca i to mu omogućava da svaku kupovinu mudro isplanira.

- Pojedinac bira koliko god mu artikala treba po željenoj od ponuđenih cena, ali tu cenu ostvaruje sa drugim kupcima iste robe. Po isteku ponude i ostvarenim popustom, svako plaća svoj kupljeni deo, a prodavac, zatim, svakom ponaosob isporučuje kupljenu količinu. Prodavac, sa druge strane, ima mogućnost da proda celokupan asortiman/zalihe robe/usluga u kratkom roku. eBerza je prodavčeva virtualna prodavnica u kojoj mu zapravo kupci organizuju prodaju. Prodavcima se tako isplati da daju robu ili usluge po nižim cenama koje odgovaraju kupcima, a zadrže isti kvalitet - objašnjava Živadinović.

On navodi i jedan primer kupovine:

- Recimo da imamo prodavca/proizvođača koji prodaje 1.000 čaša. Cena po komadu je 100 dinara, ali ako bi se prodalo 400 komada jedna čaša bi koštala 80 dinara, ako bi se prodalo 600 komada jedna čaša bi koštala 70 dinara, a svih 1.000 bi oborilo cenu na primer ponuđenih 50 dinara po komadu. Prodavac na eBerzi nudi ove čaše određeno vreme i kupci se prijavljuju, naručuju željenu količinu i biraju cenu koja im odgovara po čaši, npr. pomenutih 50 dinara. I pojedinci kojima su potrebne po 4 čaše za domaćinstvo i kafić kome je potrebno 100 i veletrgovac kome treba 500 mogu se prijaviti, otkupiti sve čaše i platiti najnižu dostignutu/ponuđenu cenu. Oni se međusobno ne poznaju i ne dogovaraju, ali se "sretnu" na eBerzi i zajednički otkupe svoj deo robe pod svojim uslovima kupovine. Tu su i dodatni mehanizmi koji potpomažu udruživanje kupaca, kao što je automatsko slanje preporuke prijatelju, deljenje na društvenim mrežama i sl.

Kada je reč o zaštiti učesnika u trgovini na eBerzi, korisnike, po rečima Živadinovića, pre svega štiti Zakon o elektronskoj trgovini.

- Takođe, da bi se izgradilo poverenje u elektronsku trgovinu korisnici moraju biti sigurni u identitet ugovornih strana, solvetnost kako kupca tako i prodavca, da će ugovor zaključen na daljinu biti realizovan, pouzdanost novčanih transakcija i drugo. Ispunjenjem svih ovih uslova korisnici portala su zaštićeni u najvećoj mogućoj meri - ističe on.

Na pitanje otkud ideja za pokretanje eBerze, Živadinović kaže da se ona rodila slučajno.

Svojevremeno, firma Afeja je prema studiji izvodljivosti Univerziteta u Klivlendu iz SAD, a u svrhu razvoja zdravstvenog turizma u Srbiji, osnovala portal Turistički klub Srbije, namenjen svima koji žele da budu dobro obavešteni o turističkoj ponudi Srbije. Vremenom, korisnici ovog portala su ukazali na potrebu za formiranjem jednog mesta gde bi udruženi kao kupci mogli da dođu do nižih cena kroz "količinski popust". Tako se rodila eBerza.

Živadinović navodi da je u toku izbor markentiške agencije za promociju eBerze, ali da već sada imaju desetak upita za korišćenje usluga portala.


Pošta Slovenije preuzima i Intereuropu u BiH
Nakon što je preuzela koparsko preduzeće Intereuropa, Pošta Slovenije objavila je nameru preuzimanja ogranka ovog logističkog društva u Bosni i Hercegovini.

Pošta Slovenije je kupovinom društva Intereuropa u Sloveniji posredno postala i vlasnik 95,77% deonica društva Intereuropa RTC Sarajevo.

U obaveštenju dostavljenom Sarajevskoj berzi, Pošta Slovenije obaveštava da će u zakonski propisanom roku sa društvom u zajedničkom delovanju - Intereuropa objaviti ponudu za preuzimanje preostalih deonica Intereurope RTC Sarajevo.

Deoničarski kapital Intereurope RTC Sarajevo u iznosu od 15.544.600 KM (7.772.300 EUR) sastoji se od ukupno 155.446 redovnih običnih deonica nominalne vrednosti 100 KM (50 EUR) po deonici.

Ponuđač, Pošta Slovenije na dan objave namere za preuzimanje nije vlasnik deonica Intereurope u Bosni i Hercegovini.


Fiskalni savet: Budžet za 2020. relativno dobro planiran, najveća greška prekomerno povećanje plata
Predloženi budžet za 2020. godinu je relativno dobro planiran, ali je najveća ekonomska greška napravljena pre izrade tog budžeta prekomernim povećanjem plata u "opštoj državi" u proseku za 9,6%, rekao je danas predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović.

On je na predstavljanju Ocenene budžeta za 2020. godinu i revidirane Fiskalne strategije za period 2020-2022. godina rekao da nije trebalo da plate u javnom sektoru porastu više od 5,5%.

- Plate rastu brže od privredne aktivnosti, a to je unapred opredelilo veliki deo rashoda u budžetu za narednu godinu - rekao je Petrović.

Dodao je da su preostala budžetska sredstva raspodeljena "uglavnom na dobar način" zbog čega se budžet ocenjuje "u načelu pozitivno".

Prihodi, budžeta planirani su, kako se navodi, dobro i konzervativno, a promene poreske politike "ispravno su usmerene".

- Ukupni rashodi planirani su približno u visini prihoda, odnosno predviđa se nizak deficit republičkog budžeta od 0,3% bruto domaćeg proizvoda ili 20 milijardi dinara i to će dovesti do pada spoljnog duga - rekao je Petrović.

Ocenio je da je javno preduzeće Elektroprivreda Srbije (EPS) na prekretnici i da mu je neophodan "snažan zaokret u poslovanju", uz "hitno pokretanje investicija", od oko 600 mil EUR godišnje, 200 miliona više nego sada, odnosno više za 50%.

- EPS od 2015. godine do 2018. ostvaruje oko 40 mil EUR profita, a profitabilnost sličnih evropskih kompanija je deset puta veća - rekao je Petrović i naveo da su uzroci loše upravljanje, višak zaposlenih i previsoke plate.

Sledeće godine prosečna plata u EPS-u će, kako je rekao, biti 100.000 dinara, što je, kako je rekao, izuzetno visoka plata.


Fiscal Council: Budget for 2020 relatively well planned, excessive salary raises biggest mistake
The proposed budget for 2020 is relatively well planned, but the biggest economic mistake was made in planning an excessive salary raise on the level of the general state by 9.6% on average, the president of the Fiscal Council, Pavle Petrovic, said today.

At the presentation of the assessment of the budget for 2020 and the revised fiscal strategy for 2020-2022, he said that public sector salaries should not have been raised by more than 5.5%.

– Salaries are growing faster than the economic activities, which defines a large part of expenditures within next years budget in advance – Petrovic said.

He added that the remaining budget was distributed “mostly in a good way”, which is why the assessment is “positive in principle”.

Budget income, as said, is planned well, conservatively, and the changes in the tax policy “are well directed”.

– The total expenditures are planned roughly in the amount of the income, that is, a low deficit of the state budget of 0.3% of the GDP, that is, RSD 20 billion, is planned, which will cause the external debt to drop – Petrovic said.

He said that the public company Elektroprivreda Srbije (EPS) is at a crossroads and that it needs “a strong change in its operation”, along with “an urgent launching of investments” of around EUR 600 million a year, 200 million more than now, that is, by more than 50%.

– From 2015 to 2018, EPS made a profit of around EUR 40 million, and the profitability of similar European companies is ten times as high – Petrovic said and added that the causes of this were bad management, a surplus of employees and excessively high salaries.

Next year, as he said, the average salary in EPS will be RSD 100,000, which he assesses to be very high.


Telekom demantuje United Grupu: Nismo vlasnici kompanije GSS iz Austrije
Beograd -- Telekom Srbija demantovala je tvrdnje Junajted Grupe (United Group) da je kompanija GŠ iz Austrije u vlasništvu Telekoma Srbija."Povodom saopštenja Junajted Grupe da je Privredni sud u Beogradu, na osnovu naloga Privrednog Apelacionog suda, omogućio konkurentskoj firmi GŠ, koja je, kako se tvrdi u saopštenju, u vlasništvu Telekoma Srbija, uvid u poverljive poslovne informacije i tajne SBB-a i Siti Medije, članice Junajted Grupe, bez pravno valjanog osnova, Telekom Srbija obaveštava javnost da je reč o netačnoj tvrdnji jer Telekom Srbija nije vlasnik kompanije GŠ iz Austrije", saopštio je srpski telekomunikacioni operater.

Reč je o javno dostupnoj informaciji, koja se može proveriti u Centralnom privrednom registru države Austrije, ističu iz Telekoma Srbije.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta