Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Jat Tehnika dobila evropski sertifikat za održavanje aviona Suhoj Superjet 100
Jat Tehnika dobila je 12. novembra EASA Part 145 odobrenje za poslove linijskog i baznog održavanja na ruskom regionalnom putničkom avionu Suhoj Superjet 100 (SSJ 100), saopšteno je danas iz kompanije SuperJet International.

Kako se u saopštenju ističe, Tehnika će od sada biti u stanju da obavlja širok opseg pomenutih nivoa radova u svojim hangarima na aerodormu "Nikola Tesla", kao i na odabranim inostranim lokacijama.

– Jat Tehnika nastavlja sa svojim strateškim ciljem da održi svoju poziciju kao značajan igrač u globalnom MRO tržištu sa sposobnošću održavanja letelica kao što je Boeing-ova MAX serija, Airbus-ova NEO i sada Superjet 100. Bezbednost i zaštita životne sredine su naša najveća dostugnuća i nastavićemo da podržavamo slične projekte istim tempom i u budućnosti – izjavio je ovim povodom Miroslav Musulin, direktor Jat Tehnike.

– SuperJet International ima izuzetno zadovoljstvo da poželi dobrodošlicu Jat Tehnici kao partneru za održavanje naših SSJ100 letelica. Uzimajući u obzir višedecenijsko iskustvo Jat Tehnike, ubeđeni smo da će ovo partnerstvo obezbediti jednostavan pristup uslugama održavanja raznim operaterima našeg aviona.

Ova saradnja takođe potvrđuje posvećenost programa SSJ100 u obezbeđivanju otvorenog "ekosistema" koji našim operaterima nudi razne opcije direktnih usluga. Naš avion je spreman da ispuni zahteve mušterija i verujemo u oporavak evropskog tržišta za regionalne putničke avione – istakao je Stefano Maracani, direktor kompanije SuperJet International.

Mediji su prošlog meseca, pred posetu ruskog premijera Dmitrija Medvedeva Beogradu, preneli izjavu ruskog zvaničnika Sergeja Prihotka da Air Serbia pegovara o kupovini aviona SSJ 100.

Prema ruskoj agenciji TASS, Prihotko je novinarima u Moskvi rekao da se razgovara i o formiranju centra za remont aviona SSJ 100 na beogradskom aerodromu, kao i o kupovini većih letelica MS-21, koja je u razvojnoj fazi.


Rekordna dobit i odlični poslovni rezultati Komercijalne banke - Rok za ponude za kupovinu akcija pr
Komercijalna banka ostvarila je u prvih deset meseci ove godine dobit od 7,744 milijarde dinara ili 66 mil EUR. To je za 10% više u odnosu na isti prošlogodišnji period, izjavio je danas predsednik Izvršnog odbora banke Vladimir Medan, koji očekuje da će banka završiti 2019. godinu sa profitom od 74 ili 75 mil EUR.

U poslednje dve godine, Komercijalna banka je zabeležila najbolje poslovne rezultate od postanka. I podružnice u dve susedne zemlje ostvarile su profit - onau Banjaluci od 1,1 mil EUR, a u Podgorici nešto manji. Među strateškim planovima banke je, prema rečima Medana, i otpočinjanje poslovanja u Severnoj Makedoniji i širenje u BiH. Cilj je da banka dodatn ojača poziciju značajnog regionalnog "igrača".

- Bilanska aktiva banke porasla je u prvih 10 meseci 2019. godine 6%, uz međugodišnji rast od 9%, depoziti su ostvarili međugodišnji rast od 7%. Ukupan kapital banke je porastao 10% i sada iznosi 74 milijarde dinara - kazao je Vladimir Medan.

Neto krediti stanovništvu su porasli u odnosu na isti period prošle godine 7%, a rast neto kredita privredi iznosi 5%, uz međugodišnji rast od 8%. Sve to je ostvareno uz smanjenje broja zaposlenih, odnosno, povećanjem produktivnosti.

Banka najavljuje pojačanu aktivnost u radu sa malim i srednjim preduzećima.

- Ukupni depoziti na kraju oktobra iznose 333 milijarde dinara, uz međugodišnji rast od čak 7%. Sve više građana odlučuje se da nam poveri svoj novac na čuvanje, tako da smo i u tom segmentu zabeležili rast broja štednih partija, a devizna štednja građana sada iznosi 1,764 mlrd EUR - izjavio je Medan.

Produžen rok na tenderu za Komercijalnu banku do 16. decembra

Rok za dostavljanje obavezujućih ponuda u postupku prodaje akcija Komercijalne banke a.d. Beograd, koji ističe 2. decembra, produžen je do 16. decembra do 15.30 sati, objavilo je Ministarstvo finansija.

Rok za dostavljanje ponuda je produžen pošto su to tražili učesnici u tenderskom postupku, a javno otvaranje obavezujućih ponuda biće održano istog dana odnosno 16. decembra, navedeno je na sajtu ministarstva.

- S obzirom na činjenicu da su se učesnici u drugom stepenu tenderskog postupka obratili sa molbom da se, zbog kompleksnosti procesa, produži krajnji rok za dostavljanje obavezujućih ponuda, a imajući u vidu intenciju da se u postupku prodaje akcija u Komercijalnoj banci a.d. Beograd dobije što više kvalitetnih ponuda, Ministarstvo finansija je odlučilo da se krajnji rok za dostavljanje obavezujućih ponuda produži na 16. decembar, do 15:30 časova po lokalnom vremenu - navedeno je u obaveštenju ministarstva.

Država je juče saopštila da je otkupila 34,58% akcija Komercijalne banke od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Međunarodne finansijske korporacije (IFC). Na taj način, uspešno je završena konsolidacija vlasničke strukture i omogućeno je državi da potencijalnom kupcu ponudi na prodaju 83,23% akcija.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta