Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Megatrend prodat za 56,1 mil EUR
Privatni univerzitet Megatrend u Beogradu prodat je za 56,1 mil EUR nemačkom konzorcijumu fondova, na čijem čelu je dr Dejan Đorđević.

Dosadašnji vlasnik Megatrenda Mića Jovanović potvrdio je na konferenciji za novinare da je 100% vlasništva preneo na nemački konzorcijum fondova koji predstavlja Đorđević.

Jovanović navodi da je ugovor o prenosu vlasništva potpisan i da to smatra još jednom nemačkom investicijom u Srbiju.

- Odlazim sa fakulteta i biću tu samo u svojstvu savetnika - rekao je Jovanović.

Jovanović je potom za Tanjug objasnio da je Megatrend prodat nemačkom konzorcijumu fondova i da promena vlasništva donosi obavezu kupca da u narednih pet godina uloži 150mil EUR.

- Univerzitet je prodat za 56,1 mil EUR i obaveza kupca je da uloži 150 mil EUR. Suštinski se ništa nije promenilo, osim vlasničke strukture. Preneto je 100 odsto kapitala nemačkom konzorcijumu, na čijem je čelu fondova Dejan Đorđević - rekao je Jovanović za "Tanjug".

Prema njegovim rečima, studenti nemaju razloga za zabrinutost. Jovanović tvrdi i da svih 12 fakulteta u sklopu Megatrenda imaju akreditacije.

- Studenti nemaju šta da brinu. Sve akreditacije su u redu. Promenom vlasništva, studenti će mnogo toga dobiti. Biće uloženo u Univerzitet, moderniji program, čak će i postojati saradnja sa Nemačkom, pa će moći tamo da idu na praksu - naveo je Jovanović.

Kupac, dr Dejan Đorđević rođen je 1971. godine u Leskovcu, a završio je Pravni fakultet u Beogradu i Medicinski fakultet u Prištini.

U njegovim biografskim podacima koji su objavljeni na internetu, navodi se i da je suvlasnik više kompanija u EU i predsednik borda direktora EFAS kompanije iz Berlina. Vlasnik je, između ostalog, brendova Efas Paper ТМ, Alpe Water ТМ...

Od 20. aprila 2018. godine predsednik je i Konzervativne reformističke stranke.

Na sajtu te partije objavljen je i program, a kao prioriteti, između ostalog, navedeni su: prosečna plata 844 EUR u prvih 12 meseci, reforma zdravstva u prvih 14 meseci (zdravstvena zaštita za sve), reforma sudstva u prvih 16 meseci (iskorenjavanje korupcije u sudstvu), ekonomski revolucionarni progres u prva 22 meseca (BIO pro+ 122.000 familijarnih firmi), ali i prosečna plata 1.035 EUR u prva 24 meseca vlasti.


On je ovakvu odluku doneo nakon, kako kaže, medijskog linča, što je Univerzitetu, prema njegovim rečima, "nanelo štetu koja se ogledala u smanjenom broju upisanih studenata".

- Medijski linč traje od 2014. godine i kod nas se nikada nisu prodavale diplome. Univerzitet ima odlične predavače, prostor i program - rekao je Jovanović.


Država prodaje akcije u Duvanskoj industriji Čoka i Transportu iz Zrenjanina
Početna >>
Izvor: Tanjug | Petak, 29.11.2019.| 12:14Izdvojite članak Odštampajte vest Država prodaje akcije u Duvanskoj industriji Čoka i Transportu iz Zrenjanina
Ilustracija (Foto: sabthai/shutterstock.com)
Ministarstvo privrede objavilo je da će na Beogradskoj berzi ponuditi na prodaju akcije PIO fonda koje ova državna ustanova ima u Duvanskoj industriji Čoka.

Takođe, kako se navodi, resorno Ministarstvo će se uključiti u trgovanje akcijama preduzeća Saobraćaj i transport a.d. Zrenjanin i ispostaviti nalog za prodaju akcija ovog preduzeća koje su u vlasništvu Akcionarskog fonda.

Ministarstvo privrede u ime Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje prodavaće na Beogradskoj berzi 1.538 akcija u vlasništvu Fonda što, inače, čini oko 3,8% akcija Duvanske indsustrije Čoka.
Kada je reč o trgovanju akcijama preduzeća Saobraćaj i transport a.d. Zrenjanin, na prodaju je 595 akcija u vlasništvu Akcionarskog fonda (oko 2,7% od ukupne emisije akcija zrenjaninskog preduzeća).


Ruinirani hotel Mir u Zvonačkoj banji dobio novog vlasnika - U planu rekonstrukcija i gradnja još je
Zvonačka banja nadomak Babušnice, mogla bi uskoro da postane značajna turistička destinacija, s obzirom na to da je ruinirani hotel Mir dobio novog vlasnika koji namerava da renovira hotel i bazene, ali i da u budućnosti sagradi još jedan hotel visoke kategorije, rekao je za eKapiju direktor Turističke organizacije Babušnica Milan Stamenković.

- Hotel je kupio biznismen iz Severne Makedonije Toni Grcev, koji ima u planu da bazenski deo pusti u rad već na leto 2020, dok bi renoviranje hotela trebalo da bude završeno do 2021. godine. Takođe, plan novog vlasnika je i da sagradi još jedan hotel visoke kategorije - rekao je Stamenković.

Hotel Mir, sa 144 ležaja bio je simbol turističkog razvoja ovog kraja. Počeo je da propada 2007. godine, a privatizovan je pre deceniju, rekao je ranije za eKapiju Stamenković.
Sa izvorom na visini od 630 metara, Zvonačka Banja je najviša u Srbiji, a nalazi se u kanjonu reke Jerme koji je i proglašen parkom prirode.

Na tom je mestu sniman i prvi naručeni igrani film sa ovih prostora "Rudareva sreća" i to još davne 1928. godine.

Za lekovita svojstva termalne vode, sa temperaturom od 28 stepeni, pre svega kod reumatskih oboljenja, znali su i stari Rimljani, a današnji izgled banja je dobila 80-ih godina, kada je izgrađen hotel Mir, koji je zvanično otvoren 1987. godine.


JAT tehnika prodata češkoj kompaniji Avia Prime
Na predlog Komisije za sprovođenje postupka javnog prikupljanja ponuda sa javnim nadmetanjem, Ministarstvo privrede je 26. novembra 2019. godine donelo Odluku kojom je za kupca 99,3834% udela u kapitalu JAT tehnike proglasilo kompaniju Avia Prime iz Praga.

Rok za podnošenje zahteva za otkup prodajne dokumentacije bio je 6. novembar 2019. i do tog roka, podneta su dva zahteva za otkup prodajne dokumentacije. Jedan zahtev podnela je kompanija SR Technics iz Klotena u Švajcarskoj, a drugi češka Avia Prime, koja je potom jedina i ponela prijavu za učešće u postupku.

Avia Prime: Jat Tehniku ćemo uzdići na svetski novo

Avia Prime, inače stopostotni je vlasnik kompanija Adria Tehnike iz Slovenije i Linetech-a iz Poljske. Kompanija za održavanje i servisiranje vazduhoplova (skraćeno MRO) će nakon završetka transakcije biti u mogućnosti da avio-prevoznicima i operaterima ponudi 34 pozicije za održavanje aviona.

- Zahvaljujemo se Vladi Republike Srbije na ovoj prilici i sprovođenju ovog zahtevnog procesa. Svim snagama ćemo se potruditi da Jat Tehniku uzdignemo na svetski nivo u MRO segmentu gde po tradiciji i pripada - kazao je Piotr Kačor, generalni direktor Avia Prime.

- Tržište avio-usluga se konstantno menja, a poslednje dve godine u Evropi pokazale su da samo jake i velike MRO kompanije mogu da podnesu nagle promene na tržištu. Zato je naš status kao grupacije koristan za sve - Avia Prime učvršćuje poziciju na tržištu i povećava svoje kapacitete a Jat Tehnika postaje deo većeg entiteta - prokomentarisao je Kšištof Pietkun, potpredsednik Avia Prime i predsednik Linetecha.

- MRO industrija u Evropi obećava veoma dinamičan razvoj u sledećim godinama. Zadovoljni smo što smo pre više od godinu dana investirali u Avia Prime Group, vidimo rast kompanije i željno iščekujemo dalji razvoj zajedno sa Jat Tehnikom - naveo je Jozef Janov, partner investicionog fonda Hartenberg Holding, koji je jedan od najvećih akcionara grupe Avia Prime.

- Ovom transakcijom smo napravili korak unapred ka razvoju JAT Tehnike i cele grupacije Avia Prime, i pomerili smo granice u MRO industriji ulaskom u Srbiju - rekao je Dejan Kostić, potpredsednik Avia Prime.

Jat Tehnika, čije je sedište na aerodromu Nikola Tesla u Beogradu, biće četvrta lokacija za održavanje aviona Avia Prime grupe, zajedno sa aerodromima u Ljubljani, i aerodromima Katovice i Ržežov (Poljska).

Podsetimo, Ministarstvo privrede je 25. oktobra 2019. oglasilo prodaju preduzeća JAT Tehnika u postupku javnog prikupljanja ponuda.

Kako je tada navedeno u tenderu, prema izveštaju ovlašćenog procenitelja, vrednost preduzeća 31. decembra 2018. godine iznosila je 20.499.814 EUR, dok početna cena iznosi 50% od procenjene tržišne vrednosti, odnosno oko 10,2 mil EUR.

Predmet prodaje čini udeo od 95,4093% ukupnog kapitala subjekta privatizacije u vlasništvu Republike Srbije, udeo od 2,7273% ukupnog kapitala u vlasništvu Republičkog fonda za PIO, udeo od 1,0804% ukupnog kapitala u vlasništvu Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, udeo od 0,1574% ukupnog kapitala subjekta privatizacije u vlasništvu Nacionalne službe za zapošljavanje.

Takođe, na prodaju je ponuđeno i 0,6256% kapitala u vlasništvu lokalne samouprave, Opštine Pećinci, Grada Pančeva, Opštine Alibunar, Opštine Kovin, Grada Vršca i Opštine Aranđelovac.

Podsetimo, prethodni tender za privatizaciju ovog preduzeća koje se bavi popravkom i održavanjem letelica i svemirskih letelica, bio je raspisan početkom spetembra, da bi Ministarstvo privrede 13. oktobra odlučilo da poništi postupak privatizacije JAT Tehnike. Prvi poziv za prodaju kapitala ovog javnog preduzeća objavljen je u junu.

Inače, JAT Tehnika dobila je 12. novembra EASA Part 145 odobrenje za poslove linijskog i baznog održavanja na ruskom regionalnom putničkom avionu Suhoj Superjet 100 (SSJ 100).


JAT Tehnika sold to Czech company Avia Prime
At the proposition of the commission for the execution of the procedure of public collection of bids with public bidding, the Ministry of Economy adopted the decision on November 26, 2019, whereby the Prague-based company Avia Prime was pronounced the purchaser of a 99.3834% stake in JAT Tehnika.

The application deadline for the purchase of the sales documentation was November 6, 2019. Two companies applied, SR Technics from Switzerland and Avia Prime from the Czech Republic, which was then the only one to apply for taking part in the procedure.

Avia Prime: We will turn JAT Tehnika into a world-class company

Avia Prime is the 100%-owner of Adria Tehnika from Slovenia and Linetech from Poland. Once the transaction is finalized, this aircraft MRO company will be able to offer 34 positions for aircraft maintenance to airline carriers and operators.

– We thank the Government of the Republic of Serbia for this opportunity and for carrying out this demanding process. We will put maximum effort into turning JAT Tehnika into a world-class MRO company – said Piotr Kaczor, CEO of Avia Prime.

– The air service market is constantly changing, and the past two years in Europe have shown that only big and strong MRO companies can withstand the sudden changes in the market. That is why our status as a group is useful to all – Avia Prime is solidifying its position in the market and increasing its capacities, and JAT Tehnika is becoming part of a larger entity – said Krzysztof Pietkun, vice president of Avia Prime and president of Linetech.

– The MRO industry in Europe promises a very dynamic development in the upcoming years. We are satisfied for the fact that we invested in Avia Prime Group over a year ago, we see that the company is growing and we are eagerly awaiting further development together with JAT Tehnika – said Jozef Janov, a partner at the Hartneberg Holding investment fund, one of the largest shareholders in Avia Prime Group.

– With this transaction, we have made a step forward in the development of JAT Tehnika and the entire Avia Prime Group, pushing the boundaries of the MRO industry by entering Serbia – said Dejan Kostic, vice president of Avia Prime.

JAT Tehnika, whose seat is located at the Belgrade Nikola Tesla Airport, will be the fourth aircraft maintenance location for Avia Prime Group, after the airports in Ljubljana, Slovenia, and Katowice and Rzeszow, Poland.

Let us remind that the Ministry of Economy put JAT Tehnika up for sale through a procedure of public collection of bids on October 25, 2019.

As it was said in the tender at the time, according to the report by the authorized valuer, the company’s value on the date of December 31, 2018, amounted to EUR 20,499,814, whereas the initial price was 50% of the estimated market value, that is, around EUR 10.2 million.

The subject of the sale was 95.4093% of the total capital the Republic of Serbia owns in the company, the share of 2.7273% of the total capital owned by the Pension and Disability Insurance Fund of the Republic of Serbia, the share of 1.0804% of the total capital owned by the National Health Insurance Fund and the share of 0.1574% of the total capital owned by the National Employment Service.

Also up for sale was the share of 0.6256% of the total capital owned by the local self-governments, the Municipality of Pecinci, the City of Pancevo, the Municipality of Alibunar, the Municipality of Kovin, the City of Vrsac and the Municipality of Arandjelovac.

Let us remind that the previous tender for the privatization of this company, which repairs and maintains aircraft and spacecraft, opened in early September. On October 13, the Ministry of Economy decided to terminate the procedure of the privatization of JAT Tehnika. The first invitation opened in June.

On November 12, JAT Tehnika got the EASA Part 145 authorization for line and base maintenance of the Russian regional passenger aircraft Sukhoi Superjet 100 (SSJ 100).


Serbian Blockchain Summit 7. decembra u Beogradu
Druga godišnja blockchain konferencija Serbian Blockchain Summit 2.0 održače se 7. decembra 2019. godine na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. Organizatori konferencije su Centar za ekonomska istraživanja Beograd, Ekonomski Fakultet u Beogradu, Srpska Blockchain Inicijativa i Privredna komora Srbije.

Serbian Blockchain Summit 2.0 okupiće vodeće regionalne i internacionalne stručnjake iz oblasti blokčejn tehnologije i njene primene u privredi, finansijskom, bankarskom i državnom sektoru, startap zajednici, kao i buduće trendove kripto tržišta koje je sve više u porastu u svetu.

Sama konferencija koncipirana je tako da ispuni očekivanja publike, počinje sekcijom za budućnost blokčejna, a zatim slede sekcije za bankarstvo u kojem učestvuje i Narodna banka Srbije, prati je sekcija za startapove da bi se završila temom budućnosti kriptovaluta i industrije koja je vezana za nju.

Za IT stručnjke biće organizovana blokčejn diveloperska radionica učesnike upoznaje sa načinom funkcionisanja Hyperledger i Monero/Safex radionicama, što učesnicima omogućava direktan rad sa otvorenim i korporativnim blokčejn rešenjima.


Serbian Blockchain Summit on December 7 in Belgrade
Serbian Blockchain Summit 2.0 will be held on December 7, 2019, at the Faculty of Economics in Belgrade. The organizers are the Center for Economic Research Belgrade, the Faculty of Economics in Belgrade, the Serbian Blockchain Initiative and the Chamber of Commerce of Serbia.

The summit will gather the leading regional and international experts in the field of blockchain technology and its implementation in economy, financial, banking and state sector, the startup community, as well as future trends in the rising cryptomarkets.

The conference is designed to meet the audiences expectations. It begins with a section dealing with the future of blockchain, followed by sections for banking (involving the NBS), startups and the future of cryptocurrencies and the adjacent industry.

A blockchain development workshop will be organized for IT experts. It will introduce the participants to the way Hyperledger and Monero/Safex operate, allowing them to work directly with open and corporate blockchain solutions.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta