Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
KO KUPUJE KOMERCIJALNU BANKU Siniša Mali: Država je zadovoljna ponudom Slovenaca, prodaja do početka
"Krenuli smo u pregovore sa NLB bankom koja je dostavila najveću obavezujuću ponudu za kupovinu Komercijalne banke. Zadovoljni smo cenom koju su spremni da plate", otkrio je za „Blic“ ministar finansija Siniša Mali, i dodao da nije reč o sumi od 450 miliona evra koja se pominje u medijima.

Država je, kako nam je ministar potvrdio, "sada svakako bliža prodaji nego odluci da ostane vlasnik Komercijalne banke".

- Siguran sam da ćemo proces dovesti do kraja. Zadovoljni smo cenom koju je ponudila NLB banka, a imajući u vidu multiplikatore Komercijalne banke u odnosu na njenu knjigovodstvenu vrednost. Očekujem da ćemo do kraja januara završiti razgovore sa prvorangiranim ponuđačem, a ukoliko se uspešno završe, i da ćemo već početkom februara imati i poznatog kupca - precizirao je Mali, i dodao da ukoliko pregovori sa NLB ne uspeju, postoji mogućnost da se ide u pregovore sa drugorangiranim ponuđačem.
Kako dodaje, "došlo se do obavezujućih ponuda i faze kada je vrlo teško ne sprovesti postupak", jer u tom slučaju, kako je naveo, "država gubi kredibilitet".

- Sada, praktično, samo treba izdefinisati ugovorne klauzule i konačan kupoprodajni ugovor. Po pitanju formalnih stvari više ništa nije otvoreno. I onda se nadam da će novi vlasnik na pravi način pristupiti daljem rastu Komercijalne banke. Ta banka je dobro radila, a dobro radi i danas, ali mislim da može mnogo bolje i da će sigurno bolje raditi kada vlasnik bude privatnik - ocenio je Mali. Kakoko je dodao, to ne znači da su Vlada i država loše radili u Komercijalnoj banci.- Ali smatram da se nama s novcem koji možemo zaraditi od njene prodaje otvaraju mogućnosti za realizaciju velikog projekta „Srbija 2025”, gde planiramo da se bavimo razvojem infrastrukture, podizanjem životnog standarda a da pritom ne podižemo javni dug - rekao je Mali.Na konstataciju da je vlada Slovenije prošle godine, suprotno pravilima EU, finansijski pomogla NLB banku, Mali kaže da svaka priča o tome da li je NLB banka dobra ili ne, pada u vodu ukoliko se pogleda njihova strategija i vizija.

Pored slovenačke NLB banke, ponude za kupovinu akcija dali su i Rajfajzen banka i AIK banka.

O guverneru: važno je da radimo timski

Na pitanje kako komentariše izjavu guvernera Jorgovanke Tabaković da država može da bude dobar vlasnik Komercijalnoj banci, Mali kaže da je važno da se uvek radi timski. „Važno je da uvek posao završimo timski. Treba da zasnivamo stavove prevashodno na ekonomiji i rezultatima. Mislim da u oblastima koje su konkurentne i u oblastima poput finansijskih usluga, gde je tržište otvoreno, država teško može da bude bolji vlasnik od privatnog“, ocenio je Mali. Kako je naveo, to se videlo, i u Srbiji i u mnogim drugim zemljama.Kako je naveo, to se videlo, i u Srbiji i u mnogim drugim zemljama.

- Pogledajte samo kako su poslovali Železara i RTB Bor kada im je država bila vlasnik. Mi smo, ako se ne varam, za Železaru davali 10 miliona dolara mesečno subvencija, i neke milijarde evra za RTB Bor, a sada u tim kompanijama imate vlasnika koji radi - zaključio je Mali.

Nove informacije koje je Mali izneo o prodaji Komercijalne banke možete pročitati i u štampanom izdanju "Blica".


INDEKSI NA SVETSKIM BERZAMA OBARAJU REKORDE Optimizam među investitorima zbog nada o trgovinskom spo
Svetske berze dočekuju kraj 2019. godine na novim rekordnim nivoima jer su nade u skorašnje potpisivanje američko-kineskog trgovinskog sporazuma podstakle optimizam među investitorima.

Azijske akcije su zaključene danas na 18-mesečnom maksimumu, a i cene nafte su, u skraćenoj trgovinskoj nedelji zbog proslave Božića po Gregorijanskom kalendaru, nastavile da se kreću uzlaznom putanjom .

Najširi indeks azijsko-pacifičkih akcija, isključujući Japan, MSCI skočio je za 0,7 odsto na 555,42, poena, što nije zabeleženo još od sredine 2018. U dosadašnjem toku godine, MSCI je ojačao za više od 16 procenata, izveštava Rojters.
Japanski indeks Nikei je skliznuo za 0,4 odsto, ali je na putu da zabeleži dobitak od skoro 19 procenata ove godine, što je na nivou godišnjeg rasta iz 2017.

Reperni indeks australijske berze je napredovao za 0,4 odsto, dok su kineske akcije izgubile dobitke zabeležene na jutarnjem trgovanju, oborivši indeks najlikvidnijih akcija CSI300 za 0,1 procenat.Na početku evropskog trgovanja, panevropski indeks fjučersa Euro Stoxx 50 ojačao je za 0,4 odsto, nemački DAKS za 0,6 posto, a londonski FTSE za 0,5 procenata.

Indeksi NJujorške berze su takodje dočekali kraj trgovanja u četvrtak na novim rekordnim visinama. Dau Džons je ojačao za 105,94 boda ili 0,37 posto, na 28.621,39 poena, S&P 500 se popeo za 0,51 odsto na 3.239,91 bod, a tehnološki indeks Nasdak je skočio za 0,78 odsto, na 9.022,39 poena.Kretanje indeksa na globalnim berzama na isteku 2019. godine drastično se razlikuje od trenda pada krajem prošle godine, kada su strahovanja zbog uticaja američko-kineskog trgovinskog rata potkopala poverenje investitora.

Cene nafte i zlata takođe beleže uspon.

Svernomorska nafta "brent", koja predstavlja globalni cenovni reper za "crno zlato", nastavila je sa dobicima četvrtu trgovinsku sesiju uzastopno, dostigavši 68,10 dolara po barelu, što je najviši nivo od sredine septembra.

Američka "laka" nafta WTI je ojačala za 11 centi na 61,79 dolara za barel.

Cena "brenta" je u 2019. godini porasla za oko 25 procenata, poduprta smanjenjem ponude iz Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njenih saveznika, sa Rusijom na čelu.

Cene zlata su zaključene za nijasnu ispod dvomesečnog maksimumam na 1.509,22 dolara za uncu. Vrednost ovog plemenitog metala na tržištu je počela da raste nedavno usled pojačanog apetita investitora da se zaštite od potencijalnog slabljenja dolara i povećane volatilnosti na tržištima kapitala 2020. godine.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta