Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Budimka:Proizvodnja od proleća, ulaganje pet miliona evra
Novi vlasnici požeškog prerađivača voća i povrća "Budimka", kompanija ITN iz Kosjerića, uložiće u to preduzeće pet miliona evra i očekuju da će proizvodnju ponovo pokrenuti na proleće.

Kako se navodi na portalu Glas zapadne Srbije, to je rečeno na sastanku između novih vlasnika "Budimke" Vere i Dragana Markovića i predsednika opštine Požega Đordja Nikitovića, koji je istakao spremnost opštinskog rukovodstva u pomoći da se pogoni "Budimke" što pre pokrenu.

"Vlasnici fabrike žele da u što kraćem roku osposobe proizvodnju. Oni ulažu oko pet miliona evra i nadam se da će u martu ili aprilu krenuti krvi koraci proizvodnje", rekao je Nikitović.Na sastanku je prisustvovala i ekipa iz Elektrodistribucije, koja će, kako je naveo predsednik opštine, u što kraćem roku obezbediti struju.

Naime, "Budimku" je kupila kompanija ITN iz Kosjerića koja se, izmedju ostalog, bavi otkupom i preradom voća i povrća.Portal Glas zapadne Srbije navodi da se voćari iz tog dela Srbije raduju što će imati kome da prodaju svoje proizvode, a mnogi gradjani se nadaju da će u pogonima Budimke naći zaposlenje.


Investicioni fondovi iz Silicijumske doline razmatraju ulaganja u Srbiji
Delegacija Vlade Srbije razgovarala je sa predstavnicima nekoliko najvećih investicionih fondova u Silicijumskoj dolini koji upravljaju desetinama milijardi dolara investicionog kapitala i pozvala ih da razmotre mogućnost da ulažu u Srbiju.

Među njima su Norwest i Felicis Ventures, fondovi koji investiraju u kompanije širom sveta - od startapova i informacionih tehnologija do zdravstva. Nakon razgovora sa predstavnicima srpske vlade, kažu da su zainteresovani da razmotre saradnju sa Srbijom.

Norwest je investicioni fond koji upravlja sa više od 7,5 mlrd USD kapitala i jedna je od najstarijih kompanija u Silicijumskoj dolini. Posluje duže od 60 godina, a ulaže u više sektora, uključujući IT, sajber bezbednost, veštačku inteligenciju, poslovne i finansijske usluge, zdravstvo...

Sa sedištem u Palo Altu u Kaliforniji, Norwest ima kancelarije u San Francisku, kao i u Mumbaju i Izraelu, a od osnivanja je finansirao u više od 600 kompanija u svetu.

Menadžer u Norwest Džon Kasov rekao je Tanjugu nakon sastanka sa srpskom delegacijom da će ta kompanija istražiti mogućnosti za saradnju sa Srbijom. Kaže da se kompanije u koje Norvest ulaže globalno šire, tražeći mogućnosti za uspostavljanje centara za istraživanje i razvoj, a da znaju da Srbija ima kvalitetne inženjere i talente.

- Čestitam Srbiji na naporima da uči od drugih regiona o investiranju u ekonomiju znanja. Norwest bi želeo da, u tom smislu, sarađuje sa Srbijom, Vladom Srbije i istraži mogućnosti da investira u Srbiju.

Kompanija Felicis Ventures, kako ističu, traži najbolje preduzetnike koje bi podržala, bez obzira iz kojeg dela sveta dolaze.

- Znamo da Srbija podržava startapove i IT tehnologiju. Podržavamo kompanije širom sveta, u Kanadi, Australiji, Finskoj i nadamo se da Srbija može biti na mapi neke od njih - rekao je generalni direktor kompanije Vesli Čen za Tanjug.

Delegacija Vlade prenela je svojim sagovornicima da je Srbija u poslednje dve i po godine izmenila pravni i poreski okvir, zbog čega je, naveli su, danas među konkurentnim zemljama za ulaganje u istraživanje, razvoj i intelektualnu svojinu.

Naveli su da je cilj vlade da srpska ekonomija bude zasnovana na znanju, kreativnosti i inovacijama, zbog čega su u prethodnom periodu uvedene mnoge poreske olakšice i podsticaji za startap i inovacione kompanije, ulaganja u istraživanje, nauku i obrazovanje.

Među njima je dvostruko priznavanje troškova istraživanja i razvoja, smanjeno oporezivanje prihoda od intelektualne svojine kreirane u Srbiji, poreski kredit za investiranje u inovativna nova preduzeća, čiji su osnivači, takođe, oslobođenje poreza i doprinosa.

Uvedena je i liberalna vizna politika za zapošljavanje i boravak stranaca u Srbiji, dok je u osnovne i srednje škole uvedeno programiranje kao obavezan predmet.

Delegacija vlade razgovarala je u američkoj Silicijumskoj dolini i sa kompanijama koje se bave razvojem veštačke inteligencije i najmodernijih tehnologija o povezivanju srpskih i američkih IT kompanija


Investment funds from Silicon Valley considering investments in Serbia
A delegation of the Government of Serbia has talked to representatives of several of the biggest investment funds in the Silicon Valley, which manage tens of billions of dollars of investment capital, and invited them to consider the possibility of investing in Serbia.

Among them are Norwest and Felicis Ventures, funds which invest in companies all over the world – from startups and information technologies to healthcare. After talking with representatives of the Serbian government, they say that they are interested in considering cooperation with Serbia.

Norwest is an investment fund which manages a capital of over USD 7.5 billion and is one of the oldest companies in the Silicon Valley. It has operated for over 60 years, investing in several sectors, including IT, cyber security, AI, business and financial services, healthcare...

Headquartered in Palo Alto, California, Norwest has offices in San Francisco, as well as in Mumbai and Israel, and it has financed over 600 companies worldwide since its founding.

A manager at Norwest, Jon Kossow, told Tanjug after the meeting with the Serbian delegation that the company would look into the possibilities of cooperation with Serbia. He says that companies in which Norwest invests expand globally, looking for possibilities of establishing R&D centers, and that they are aware that Serbia has good engineers and talented people.

– I congratulate Serbia for its efforts to learn from other regions about investing in knowledge economy. Norwest would like to cooperate with Serbia in that sense and explore the possibilities of investing in Serbia.

Felicis Ventures point out that they are looking for the best entrepreneurs to support, regardless of which part of the world they come from.

– We know that Serbia supports startups and IT. We support companies all over the world, in Canada, Australia, Finland, and we hope that Serbia can be on that map – Wesley Chan, a Managing Director at Felicis Ventures, said for Tanjug.


Mišković najavio nove Deltine investicije - Ulažu 500 mil EUR
Predsednik Delta Holdinga Miroslav Mišković danas je najavio značajne investicije ove kompanije u narednom periodu.

Kako je već najavljeno, Delta je dobila dozvolu za izgradnju poslovne zgrade, ali kako kaže Mišković, druge investicije koje kompanija želi da realizuje su još značajnije za Srbiju.

- To je Autokomanda sa 250 mil EUR, zatim Delta centar, a to su mnogo značajniji projekti od ovog koji započinjemo. Mogu da kažemo da smo, kada dobijemo dozvole, u roku od tri meseca spremni da krenemo sa investicijama čija vrednost iznosi 500 mil EUR - rekao je Mišković.

Delta je u prethodnih nekoliko godina više ulagala u zemljama regiona nego u Srbiji, a Mišković kaze da kompanija ne bi mogla da bude toliko razvijena da posluje samo u Srbiji.

- Naišli smo na veoma dobar prijem u regionu, u Crnoj Gori, Sloveniji, BiH i Bugarskoj. U Sarajevu imamo prostor u koji planiramo da uložimo oko 80 mil EUR, kada dobijemo poziv od tamošnjih vlasti - kaže Mišković.

Kada je reč o preprekama koje imaju preduzetnici u regionu, Mišković je predložio da se obnovi Cefta sporazum i da bude pod okriljem Evropske unije, da se odredi sud koji će biti nadležan za sporove, a čije će sedište biti u Briselu ili Beču. To bi, kako kaže, osiguralo da privrednici više ne zavise od političara.

U tom smislu, Miškovic kaže i da podrzava ideju Mini Šengena.

- To ne znači da treba da stvaramo politički novu Jugoslaviju, ali treba da stvorimo novi ekonomski prostor, jer privreda ne priznaje granice - ističe on.

Govoreći o nedostatku domaćih investicija, Mišković je rekao da ne postoji kompanija koja ima novac na računu.

- Kada kažete da neka kompanija ima novac, to znači da zapravo ima kreditni rejting. Novac imaju banke, a kompanije investiraju. Danas savetujem privrednike da se zadužuju i investiraju, jer kamate nikad nisu bile niže - kaže Mišković.

Kompanija Delta Holding pre dve nedelje najavila je izgradnju nove poslovne zgrade od skoro 23.000 m2 i očekuje se da će investicija iznostiti oko 40 mil EUR.Prodaja dve kompanije

Na CEO Samitu u Beogradu, direktor Delta Holdinga Miroslav Mišković otkrio je tajnu uspešne prodaje preduzeća.

- Za prodaju preduzeća treba imati i malo sreće. Kor biznis kompanije Delta Holding su agrar, nekretnine i distribucija robe. Međutim, Delta se bavi i prodajom kompanija, a to je nešto što mali broj kompanija u Evropi radi. Krenuli smo tim putem i prodali smo kompanije za više od 2 mlrd EUR. To je profit koji je došao u Srbiju, a te kompanije postoje i danas, jos su veće i uspešnije, a Srbija je uz to dobila i 2 mlrd EUR - rekao je Mišković.

- Kod nas se kaže devojka se udaje kad je traže, a ne kada je vreme. Tako i svaka kompanija ima svoj ciklus i obično se preduzeća prodaju kad su u gubicima, kada nemaju vrednost. Kompanija mora da se proda kada je gore, i kada dobro posluje. Mi koristimo iskustvo i znanje koje smo stekli tokom godina i uspešno smo obavili taj proces. U ovom trenutku mi već spremamo dve kompanije za čiju će prodaju pregovori početi sledeće godine. Kompanija mora da se spremi za prodaju, ali, takođe, treba znati i u kom biznisu privatnici ne mogu biti uspešni - poručuje direktor Delta Holdinga.

Mišković kaže da bi danas Anu Brnabić i Aleksandra Vučića savetovao da više slušaju i razgovaraju sa srpskim privrednicima, a ne samo sa stranim investitorima.

- Treba da se čuju stvarni problemi i stvarni način kako mi vidimo u kom pravcu treba da ide Srbija da bi nam svima bilo bolje.


Domaće banke

- Na primer banka, po mojoj oceni, treba da bude svetska banka, priznata, da bi narod imao poverenja, da ulaže i da štedi. Mi smo morali bar 40-tih godina da napravimo neku banku koja bi i danas živela. Kao što znamo, naše sve banke od pre 90-tih su propale - rekao je Mišković.


Svetska banka finansira veću konkurentnost malih i srednjih poljoprivrednih gazdinstava
Mala i srednja srpska poljoprivredna gazdinstva unaprediće svoju konkurentnost uz podršku novog kredita Svetske banke od 50 mil USD, saopštila je ta međunarodna finansijska institucija.

Najnoviji kredit koji je odobrio Odbor izvršnih direktora Svetske banke pomoći će vladine napore da se unapredi izlazak na tržište odabranih poljoprivrednih domaćinstava, ističe se u saopštenju.

Кroz podršku investicijama u proizvodnju malih i srednjih gazdinstava i u bolji informacioni sistem u poljoprivredi, projekat treba da poveća konkurentnost tog sektora i da otvara nove ekonomske mogućnosti u seoskim sredinama, dok se zemlja približava članstvu u Evropskoj uniji.

- Poljoprivreda ima važnu ulogu u privredi Srbije - rekao je šef Кancelarije Svetske banke u Srbiji Stiven Ndegva.

Dodao je da, kako Srbija modernizuje poljoprivredu i usklađuje je sa odredbama Evropske unije, efikasnost ulaganja države i kvalitet usluga postaje važno pitanje ekonomske politike u tom sektoru.

- Cilj projekta je da pomogne vladi Srbije da preusmeri sredstva sa subvencija na ulaganje u ruralni razvoj i na finansiranje malih i srednjih proizvođača, naročito na jugu i jugoistoku zemlje - rekao je Ndegva.

Projekat će podržati korišćenje poljoprivredne savetodavne službe i savetovališta za vođenje biznisa za poljoprivrednike koji se kvalifikuju za donacije. Cilj je osposobljavanje poljoprivrednih domaćinstava da povećaju efikasnost, izlazak na tržište, da im se omogući pristup kreditima i da se bolje zaštite od rizika.

Kredit Svetske banke biće upotrebljen i za podršku Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da više koristi javne baze podataka kroz unapređenje i modernizaciju postojećeg informacionog sistema i njegovo uključivanje na platforme javno dostupnih podataka. To bi koristilo poljoprivrednim proizvođačima u Srbiji i omogućilo im da imaju informacije o klimatskim uslovima i kretanjima na tržištu.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta