Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Jugoremedija i dalje bez vlasnika - Uskoro nova prodaja, cena će biti svedena na iznos depozita
Pošto se do jučerašnjeg roka (19. februar) za otkup dokumentacije nije niko prijavio, propašće i četvrti pokušaj prodaje zrenjaninske fabrike lekova Jugoremedija u stečaju kao pravnog lica, po početnoj ceni od skoro 1,3 milijarde dinara - saznaju Novosti.

Iako je bilo zainteresovanih kupaca koji su dolazili u Zrenjanin i razgledali fabriku, ipak niko nije uplatio depozit za učešće na javnom nadmetanju zakazanom za 26. februar. Zato će tog dana licitacija biti proglašena neuspelom i nastaviće se potraga za kupcem Jugoremedije.

Stečajni upravnik Radovan Savić potvrdio je da će veoma brzo biti raspisan novi tender za prodaju. Nagovestio je da če početna cena biti svedena na iznos depozita poslednjeg neuspelog pokušaja prodaje, odnosno 762,7 miliona dinara. Ovu cenu, bez potrebe davanja saglasnosti poverilaca, inače, propisuje zakon.

Kako pišu Novosti, pretpostavlja se da je razlog za to što Jugoremedija još uvek nije prodata sudska parnica za intelektualnu svojinu Jugoremedija - žigove i dozvole za prometovanje 21 preparata, što je najveća vrednost kompanije. Bivši zakupac pogona u Zrenjaninu, novosadska kompanija Union medik odbija da ih vrati, zahtevajući naknadu svojih troškova za registraciju, zbog čega se vodi parnica pred Privrednim sudom u Zrenjaninu.

Potencijalnom kupcu Jugoremedije nudi se i ova parnica kao imovina.

- Bez dozvola za prometovanje, zidovi i mašine fabrike nikom nisu potrebni. Očigledno je da je ovo smišljeno obezvređivanje Jugoremedije i da se prodaja namesti nekome - rekao je za Novosti Vladimir Pecikoza, predsednik odbora poverilaca.


EBRD prvi put investira u dinarsku obveznicu u Srbiji
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) saopštila je da pruža podršku razvoju domaćeg tržišta kapitala u Srbiji ulaganjem 542 miliona dinara, što odgovara iznosu od 4,6 mil EUR u dinarsku obveznicu koju je emitovala Erste banka Srbija.

Ovo je prva investicija EBRD-a u jednu obveznicu u domaćoj valuti u našoj zemlji.

Ova investicija će doprineti razvoju tržišta korporativnih obveznica u Srbiji koje je još u ranoj fazi razvoja i olakšaće pristup domaćim malim i srednjim preduzećima dugoročnijem finansiranju u domaćoj valuti, navodi se u saopštenju EBRD-a.

Ovo je druga emisija dugoročnih dinarskih obveznica Erste banke u Srbiji. Planirani obim emisije od 3,5 milijardi dinara je premašen za više od 10%, budući da je tokom trajanja javne ponude realizovan upis i uplata obveznica u vrednosti od 3,87 milijardi dinara (protivvrednost 33 mil EUR).

EBRD je upisala 14% od ukupne ponude. Obveznice će biti listirane na Beogradskoj berzi, a dospevaju na naplatu za dve godine i jedan dan.

- Zadovoljni smo što možemo da podržimo emisiju obveznica Erste Banke u lokalnoj valuti. Ova investicija potvrđuje našu snažnu posvećenost razvoju lokalnog tržišta kapitala i korišćenju domaće valute, dinara, u domaćem finansijskom sistemu - poručila je Zuzana Hargitai, direktorka EBRD-a za zapadni Balkan.


EBRDs first investment in local currency bond in Serbia
The EBRD has announced that it is supporting the development of the local capital market in Serbia by investing RSD 542 million (EUR 4.6 million) in a RSD 3.87 billion (EUR 33 million equivalent) local currency bond issued by Erste Bank Serbia.

This is the EBRD’s first investment in a local currency bond in the country.

The investment will contribute to the development of Serbias corporate bond market which is still at an early stage of development and facilitate the access of local small and medium-sized enterprises to longer term local currency financing, the EBRD says in a press release.

This is Erste Bank Serbias second emission of long-term RSD bonds. Following a public invitation to subscribe, the planned volume of the emission of RSD 3.5 billion was exceeded by more than 10 per cent.

The EBRD subscribed to 14% of the offer. The bonds will be listed on the Belgrade Stock Exchange. They have a two-year-plus-1-day maturity and have been placed primarily with local financial investors.

– We are pleased to support Erste Banks local currency bond issue. This investment confirms our strong commitment to the development of the local capital market and the use of the local currency dinar in the domestic financial system – said Zsuzsanna Hargitai, the EBRD Director for the Western Balkans.


Goša pred novim pokušajem prodaje, ovoga puta neposrednom pogodbom - Zainteresovani kupci iz Kine i
Početkom marta biće oglašena nova prodaja fabrike šinskih vozila Goša iz Smederevske Palanke u stečaju. Ovoga puta kupac neće biti određen javnim nadmetanjem već neposrednom pogodbom, a iz će biti izuzeti pojedini objekti, za Insajder navodi stečajni upravnik Aca Mitić.

Prema njegovim rečima, za razliku od prošlog neuspešnog pokušaja prodaje Goše, ovoga puta postoji više zainteresovanih kupaca, među kojima su pojedini strani investitori.

- Do kraja februara ćemo raspisati poziv za prodaju. Ovoga puta nema početne cene, ali ako ijedna ponuda bude u vrednosti polovine procenjene cene, što je oko 2.560.000 EUR, ja ću moći da proglasim kupca. Ako ponuda bude išla ispod toga, onda će to morati da odobri Odbor poverilaca - ističe Mitić za Insajder.

On je kazao da ima zainteresovanih kupaca iz Kine, ali i iz Češke, ali u ovom trenutku nije želeo da govori o konkretnim imenima firmi.

Podsetimo, prethodna prodaja Goše koja je bila zakazana za 21. decembar 2018. propala je, jer nijedna firma nije uplatila obavezni depozit od 1,3 mil EUR ili podnela prvoklasnu bankarsku garanciju naplativu na prvi poziv.

Ukupan dug Goše iznosi 25 mil EUR, a s obzirom na to da je procenjena vrednost fabrike višestruko manja, postavlja se pitanje da li će uopšte ostati novca za radnike i državu kojima se duguje ukupno oko 7 mil EUR, ako se fabrika i proda.

Dug prema radnicima, ali i državi, u ovom trenutku, nije moguće naplatiti, jer su bivši vlasnici Goše, slovačka firma ŽOS i s njom povezana kiparska firma Lisnart, privilegovani poverioci.

Hipoteka i zalozi stavljeni su na osnovu navodnog duga koji je Goša napravila u poslovanju sa fabrikom iz Slovačke, praktično svojim vlasnikom, i to u iznosu od 14,2 mil EUR. Odnos bivšeg vlasnika prema Goši najbolje ilustruje to što je ŽOS pod zalog stavio čak i kasetofon fabrike čija je vrednost procenjena na 900 dinara.

Na taj način je slovačka firma, kao vlasnik Goše, sebe svesno stavila u privilegovan položaj i oštetila ostale poverioce, pre svega radnike i državu, zbog čega je stečajni upravnik Aca Mitić protiv ŽOS-a i Lisnarta podneo i tužbu.

S obzirom na procenjenu vrednost, ali i vrednost imovine koju je ŽOS obezbedio, ako stečajni upravnik pokrenutu parnicu ne dobije - za radnike neće ostati praktično ništa.

Svoju ulogu u propasti Goše, najstarijoj fabrici za proizvodnju šinskih vozila, putničkih i teretnih vagona, ima i njena nekadašnja ćerka-firma Goša RSC. Ova firmu su još 2014. osnovali slovački vlasnici kako bi zaobišli blokadu računa i na taj način preko finansijski čiste novoosnovane ćerke-firme, mogli da ugoaraju nove poslove.

Nakon proglašenje stečaja Goše u novembru 2017, stečajni upravnik Aca Mitić potpisao je ugovor o zakupu hala i opreme između Goše FŠV i Goše RSC kako bi navodno sačuvao imovinu i radnike na okupu dok se Goša FŠV ponovo ne proda.

Prema ugovoru, RSC na čelu sa bivšim direktorom Goše Milutinom Šćepanovićem, trebalo je da plaća mesečnu zakupninu od 500.000 dinara plus komunalne troškove korišćenja imovine.

Međutim, troškovi nisu plaćani, pa je Odbor poverilaca raskinuo zakup sa svojom nekadašnjom ćerkom firmom u oktobru 2018. Goša RSC je nakon raskida zakupa ostala dužna 18,2 miliona dinara, ali i dve i po plate za oko 150 radnika.

Ipak, početkom godine ugovor o zakupu se obnavlja jer su se Goša RSC i njen poslovni partner firma Obnova company obavezale da će do kraja januara isplatiti čitav dug.

Stečajni upravnik Aca Mitić potvrdio je za Insajder da je čitav dug otplaćen.

- Dug su isplatili tako da je sve u redu. Trenutno nemam problema sa njima. Obnova company koja je partner Goše RSC, isplatila je sva dugovanja - ističe Mitić za Insajder.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta