Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Aerodorm Nikola Tesla građanima deli po 1.519 dinara
Građani koji nisu prodali svoje akcije Aerodroma Nikola Tesla, do kraja marta trebalo bi da dobiju po 1.519 dinara na ime dela dobiti koju je lane ostvarila ova kompanija. Reč je, praktično, o podeli 501 mil EUR od koncesione naknade, koju je Aerodromu uplatio francuski koncesionar - kompanija Vinci Airports. Na taj iznos dodaje se i deo dobiti koju je srpska kompanija ostvarila tokom 2018. godine.

Skupština akcionara na kojoj treba da se usvoji odluka o raspodeli dobiti zakazana je za 18. mart. To je čak tri meseca pre uobičajenog roka za redovnu sednicu skupštine na kojoj se odlučuje o raspodeli dobiti. Iako Novosti nisu dobile zvaničnu potvrdu da će isplata dividendi biti u martu, očekivano je da se raspodela novca koju je francuski Vinci uplatio krajem lanskog decembra obavi baš idućeg meseca.

- Ukupna utvrđena neraspoređena dobit Aerodroma Nikola Tesla a.d. na dan 31. decembar 2018. iznosi 62,05 milijardi dinara - navodi se u materijalu namenjenom akcionarima za predstojeću sednicu.

Za bruto dividendu namenjeno je ukupno 61,82 milijarde dinara, što znači da je bruto dividenda po akciji 1.787,44 dinara. Upravo toliko će, za svaku akciju u vlasništvu, dobiti Republika Srbija.

Pravo na dividendu imaće akcionari koji su akcije Aerodroma imali u vlasništvu na dan 31. decembra 2018. godine. Stoga ne čudi što je cena ovih akcija na Beogradskoj berzi upravo beležila istorijske maksimume u periodu posle uplate koncesione naknade - Vinci je novac uplatio 21. decembra, a 25. decembra beleži se istorijski maksimum od 1.956 dinara po akciji. Cena na berzi u utorak je više nego upola manja - 690 dinara.

Na raspolaganje Aerodromu Nikola Tesla a.d. stavlja se 234 miliona dinara, koji se raspoređuju za učešće zaposlenih u dobiti kompanije. Za razliku od države, koja prima bruto iznos dividende, građanima se ona umanjuje za 15% poreza.

Tako će se za akciju u vlasništvu dobijati ukupno 1.519,32 dinara.

U akcionarskom društvu Aerodrom Nikola Tesla Republika Srbija ima udeo od 83,5%. Ostatak dele mali akcionari, među kojima su i građani koji su ove akcije stekli besplatnom podelom. U početku ih je bilo više od četiri miliona, ali računice pokazuju da ih je oko polovine prodalo svoje akcije.

Tako sada na listi malih akcionara imamo i strane fondove, zbirne račune u bankama, iz kojih obično stoje domaći penzijski i investicioni fondovi.

Novac od koncesione naknade biće podeljen srazmerno učešću u vlasništvu - državi oko 417 mil EUR, a malim akcionarima preostalih 85 mil EUR.


PPF grupa preuzela 100% vlasništva nad Telenor bankom
PPF grupa danas je završila proces kupovine 100% vlasništva u Telenor banci od Telenor grupe, pošto je prethodno dobila neophodnu regulatornu saglasnost Narodne banke Srbije. Transakcija predstavlja prirodni korak PPF grupe na tržištu Srbije, posle prošlogodišnjeg preuzimanja Telenorovih telekomunikacionih kompanija u centralnoistočnoj Evropi, tačnije u Mađarskoj, Bugarskoj, Srbiji i Crnoj Gori.

Telenor banka bila je deo Telenor grupe od 2013. godine, nakon preuzimanja KBC banke u Srbiji. U septembru 2014. godine, banka je promenila ime u Telenor banka. Specijalizovana je za pružanje inovativnih onlajn finansijskih usluga i predstavlja prvu potpunu mobilnu i onlajn banku u Srbiji. Telenor banka svoje usluge pruža primarno klijentima Telenora. Trenutno broji više od 400,000 klijenata i na kraju 2018. godine, banka je upravljala aktivom vrednom 135 mil EUR.

PPF Grupa investira u više različitih segmenata tržišta, kao što su bankarstvo i finansijske usluge, telekomunikacije, mašinstvo, biotehnologija, osiguranje, nekretnine i poljoprivreda. PPF Grupa prisutna je na tržištima Evrope, Rusije, SAD-a i Azije, i raspolaže imovinom u vrednosti od skoro 38 mlrd EUR (na dan 30. jun 2018. godine).

Telenor Grupa vodeća je telekomunikaciona kompanija u Skandinaviji i Aziji, sa više od 174 miliona korisnika i godišnjom prodajom od oko 13 mlrd USD (2018). Telenor grupa je lider ili drugi najveći operator na većini tržišta na kojima posluje. Posvećeni su odgovornom poslovnom postupanju i vode se ambicijom osnaživanja društava čiji su deo. Više od 160 godina povezanost je suština poslovanja Telenor grupe, koja svoju svrhu vidi u povezivanju svojih korisnika sa onim do čega im je najviše stalo. Telenor je evidentiran na Berzi Osla pod oznakom TEL. Za više informacija posetite www.telenor.com;


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta