Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Najava najvećeg vetroparka vinula akcije Fintel Energije
Beograd -- Rast akcija Fintel Energije nakon najave kompanije da će graditi najveći vetropark u Srbiji i Evropi, obeležio je trgovački dan na Beogradskoj berzi.Ukupan promet na trgovanju iznosio je oko 7,1 milion dinara (59,7 hiljada evra), uz pad investicione aktivnosti, jačanje BELEX indeksa.

Indeks BELEX15 je porastao za 0,4 posto na 707 poena, a BELEXlajn se popeo za 0,1 procenat na 1.529,73 poena.

Investitorima su danas najatraktivnije bile obične akcije Komercijalne banke, koje su ojačale za 1,7 odsto na 2.340 dinara, a zabeležile su trgovanje u iznosu od 1,6 miliona dinara. S druge strane, preferencijalne akcije ove bankarske kuće su oslabile za trećinu procenta na 870 dinara, i ostvarile promet od približno 0,1 milion dinara.

Inače, ministar finansija Srbije Siniša Mali potpisao je juče ugovor o konsultantskim uslugama sa konzorcijumom koji predvodi investiciona banka Lazard, a koji će pružati savetničke usluge s ciljem pronalaženja strateškog partnera za Komercijalnu banku.

Republika Srbija je vlasnik 41,75 odsto akcijskog kapitala Komercijalne banke. Objava tendera za Komercijalnu banku se očekuje do kraja juna ove godine, a ugovor s novim strateškim partnerom bi trebalo da bude potpisan do kraja 2019. godine.

Akcije aerodroma "Nikola Tesla" su na današsnjem trgovanju ostale na ranijem nivou od 1.099 dinara, uz realizaciju vrednu 1,1 milion dinara, a mirovala je i cena hartija Naftne industrije Srbije na 680 dinara, koje su istrgovane za 0,8 miliona dinara.

Kompanija Fintel Energija je registrovala rast cene od 2,0 procenta na 520 dinara, ostvarivši promet od 0,7 miliona dinara, a dobitnike dana je predvodilo saobraćajno preduzeće "Lasta" iz Beograda, koje je skočilo za 5,5 posto na 559 dinara, uz neveliku realizaciju.

Na MTP tržištu je ponovo najtrgovanije bilo Saobraćajno, turističko, uslužno preduzeće "Vršac" s prometom od gotovo 2,0 miliona dinara, uz pad cene za 1,0 procenat na 5.600 dinara.

Strani investitori su u ukupnom prometu na tržištu akcija učestvovali s udelom od 35,77 odsto, pri čemu u kupovini sa 44 procenta, a u prodaji sa 27,52 posto.

Na berzi danas nije trgovano državinm dužničkim hartijama.


Rađa se bankarski div: Najveća transakcija od finansijske krize 2008.
BB&T banka kupuje banku SunTrust Banks Inc za oko 28 milijardi dolara u sveobuhvatnom ugovoru, saopštile su kompanije.
Njihovim spajanjem nastaje šesti najveći američki zajmodavca u najvećoj bankovnoj transakciji od finansijske krize 2007-2009.

Dve kompanije ovo spajanje nazvale su spajanjem jednakih, vrednih 66 milijardi dolara.

Novonastala banka će poslovati pod novim imenom i imaće oko 442 milijarde dolara u imovini, 301 milijardu dolara u kreditima i 324 milijarde dolara u depozitima, a konkurent će joj biti Citigroup Inc i Bank of America Corp.

Dogovor je postignut u trenutku kada je Trampova administracija insistirala na ublažavanju propisa iz perioda krize koji su ograničavali ekspanziju i nametali veći regulatorni nadzor nad velikim bankama.

Kao deo dogovora, akcionari SunTrusta će dobiti 1.295 akcija BB&T za svaku akciju koju poseduju.

SunTrust sa sedištem u Atlanti porastao je za 5,5 odsto na 62 dolara pred otvaranja berze, što je nekoliko centi manje od cene za kupovinu.

Akcionari BB&T-a će posedovati 57% kombinovane kompanije, a SunTrust će posedovati ostatak.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta