Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Jagodinska pivara prodata za 50 miliona dinara
Odbor poverilaca Jagodinske pivare u stečaju prihvatio je ponudu od 50 miliona dinara, pa će ova firma biti prodata privrednom društvu za trgovinu X-TRADE DOO iz Jagodine, objavila je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika.

Ponuda X-TRADE bila je jedina, ali i manja od 50% vrednosti procenjene imovine prilikom prodaje 18. februara, pa je za realizaciju morala da bude dobijena saglasnost Odbora poverilaca Jagodinske pivare.

Imovina Jagodinske pivare bila je procenjena na 711 miliona dinara, a njeni najvažniji delovi su poslovni kompleks u Jagodini, koji čini 41 objekat, i izdvojena skladišta u Nišu, Kruševcu i Požarevcu.


Jagodinska Pivara sold for RSD 50 million
The Board of Creditors of Jagodinska Pivara in bankruptcy has accepted the offer of RSD 50 million, and the company will be sold to the Jagodina-based trade firm X-TRADE DOO, the Bankruptcy Supervision Agency announced.

X-TRADE sent the only bid, but the price is below 50% of the property evaluation on February 18, so the realization required consent from the Board of Creditors of Jagodinska Pivara.

The property of Jagodinska Pivara was evaluated at RSD 711 million, and its most important parts are the business complex in Jagodina, consisting of 41 facilities and warehouses in Nis, Krusevac and Pozarevac.


Devizne rezerve Narodne banke Srbije krajem februara 11,398 mlrd EUR
Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju februara, iznosile 11,398 mlrd EUR, što je za 51,9 mil EUR više u odnosu na januar, odnosno za čak 1,607 mlrd EUR više nego na kraju februara 2018. godine.

Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 187% i više od pet meseci uvoza robe i usluga, što je gotovo dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama, navodi se u saopštenju NBS.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju februara iznosile su 8,96 mlrd EUR, što je nešto niže u odnosu na kraj prethodnog meseca kada su iznosile 8,978 mlrd EUR.

Na povećanje bruto deviznih rezervi u februaru najviše su uticali prilivi po osnovu uspešnog upravljanja deviznim rezervama, donacija, devizne obavezne rezerve usled uobičajenih aktivnosti banaka i po drugim osnovima, u ukupnom neto iznosu od 104,1 mil EUR. Dodatno, pozitivan efekat na devizne rezerve u februaru su imali i tržišni faktori u iznosu od 53,5 mil EUR.

Navedeni prilivi u potpunosti su nadomestili odlive po osnovu aktivnosti Narodne banke Srbije na domaćem deviznom tržištu - neto odliv u iznosu od 90,0 mil EUR (odliv od 120,0 mil EUR po osnovu dodatnih svop aukcija – operacije koje su u januaru uticale na povećanje deviznih rezervi i priliv od 30 mil EUR po osnovu intervencija NBS kupovinom deviza na međubankarskom deviznom tržištu) i po osnovu razduženja države i drugim osnovima u ukupnom neto iznosu od 15,7 mil EUR.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u februaru iznosio je 433,6 mil EUR i bio je za 61,3 mil EUR manji nego u prethodnom mesecu. U prva dva meseca ove godine u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 928,5 mil EUR.

Posmatrano na nivou meseca, dinar je u februaru nominalno ojačao za 0,2% u odnosu na evro, dok je od početka ove godine vrednost dinara gotovo nepromenjena u odnosu na evro. U uslovima aprecijacijskih pritisaka na deviznom tržištu u februaru, NBS je intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom 30 mil EUR, u cilju ublažavanja prekomernih kratkoročnih oscilacija kursa.

Radi postepenog prilagođavanja bankarskog sektora situaciji poboljšane likvidnosti na novčanom tržištu nakon prve dodatne svop aukcije u 2019. godini koja je bila organizovana 28. januara sa rokom dospeća od dve nedelje, Narodna banka Srbije je u februaru organizovala dve dodatne svop aukcije deviza EUR/RSD.

Na aukciji organizovanoj 11. februara NBS je od banaka svop kupila 110,5 mil EUR, čime je bankama obezbedila dinarsku likvidnost na rok od dve nedelje u iznosu od 13,1 milijarde dinara. Na aukciji organizovanoj 25. februara NBS je od banaka svop kupila 70 mil EUR, a bankama obezbedila dinarsku likvidnost na rok od dve nedelje u iznosu od 8,3 milijarde dinara.


Skaču akcije Deutsche banke i Commerzbanke na vest o mogućem spajanju
Akcije Deutsche banke i Commerzbanke porasle su u ponedeljak (11. marta) na vest da je rukovodstvo Deutsche banke dogovorilo preliminarne razgovore o mogućem spajanju te dve finansijske institucije.

Akcije Deutsche banke skočile su za 2,2%, a Commerzbanke za 3,9%, prenosi agencija AP.

Skok deonica je usledio nakon pisanja nemačkog lista Velt am Zontag o tome da su ostvareni neformalni kontakti, ali da nije dostignut nivo kada bi, prema zakonu, trebalo obavestiti investitore.

Spekulacije o spajanju su, međutim, već nekoliko nedelja praćene skepticizmom, pošto su obe banke zauzete reorganizovanjem sopstvenog poslovanja, zbog čega se postavilo pitanje kako će integrisati novog partnera.

Nijedna banka nije želela da komentariše medijske izveštaje.


BELEX indeksi stabilni, trgovanje tromo
Beograd -- Akcije kompanija listiranih na Beogradskoj berzi zabeležile su slab promet na početku trgovačke nedelje, a BELEX indeksi su na nivou od petka.Ukupan promet na trgovanju iznosio je 1,7 miliona dinara (oko 14,4 miliona evra). Indeks BELEX15 je završio trgovački dan na 695,46 poena, u zanemarljivom plusu u odnosu na petak, a stagnirao je i BELEXlajn, koji je zaključen na 1.535,26 poena.

Nijedna akcija nije ostvarila danas promet u sedmocifrenom dinarskom iznosu.

Najtrgovaniji je bio proizvodjač sredstava za zaštitu i prehranu bilja, Galenika Fitofarmacija, s promet od 0,8 miliona dinara, po prosečnoj ceni od 2.752 dinara, za nepunih 0,1 višoj nego na prethodnoj trgovačkoj sesiji.

Naftna industrija Srbije je ispormetovana za pola miliona dinara po nepromenjenoj ceni od 715 dinara, a prioritetne akcije Komercijalne banke su oslabile za 0,6 procenata na 935 dinara, uz realizaciju 0,2 miliona dinara.

Aerodrom "Nikola Tesla" je ojačao za 0,4 procenta na 717 dinara, uz minimalno trgovanje.

Strani investitori su u ukupnom prometu na tržištu akcija učestvovali s udelom od 15,24 odsto, pri čemu su bili aktivni samo u kupovini s udelom od 30,47 procenata.

Na Berzi danas nije trgovano državnim dužničkim papirima.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta