Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Beogradski aerodrom: Radnicima tek mrve od profita
Zaposleni aerodroma "Nikola Tesla" za danas zakazali mirni protest zbog raspodele prošlogodišnje dobiti. Od 53,2 milijarde, dobiće svega 0,44 odsto, a ranije im išlo i do šest odsto
RADNICI beogradskog aerodroma "Nikola Tesla" za danas su zakazali mirni protest. Nezadovoljni su time kako je većinski vlasnik, Vlada Srbije, odlučio da raspodeli prošlogodišnju rekordnu dobit. Od profita teškog 53,2 milijarde dinara, radnicima će se podeliti 234 miliona dinara - svega 0,44 odsto. Veruju da su zaposleni više doprineli dobrom rezultatu, pa i visini koncesione naknade, koja je uračunata u dobit kompanije.Krajem prošle godine, tačnije 22. decembra, francuska kompanija "Vensi" je preuzela upravljanje beogradskim aerodromom. Jednokratno su uplatili 501 miliona evra na ime koncesione naknade i ona je ušla u prošlogodišnji profit preduzeća. Zaposleni, koje je u međuvremenu preuzeo "Vensi", ranijih godina dobijali su veći deo "kolača" - od četiri do više od šest odsto.Protest ima isključivo socioekonomsku dimenziju - istakla je u sredu Vesna Vilotić iz sindikata "Zajedno". - Od 53,2 milijarde dinara radnicima će se podeliti svega 0,44 odsto. Zaposleni su se izborili za dobit preduzeća i za odličnu koncesionu naknadu. Premijerka je rekla da zaposleni nemaju prava da učestvuju u dobiti, ali je to suprotno zakonima Srbije. Godinu ranije zaposleni su dobili 6,6 odsto dobiti. Sadašnji iznos je poražavajući i omalovažavajući za sve radnike. S obzirom na to da na naš zahtev Vlada nije odgovorila pozitivno, niti nas je premijerka pozvala na traženi sastanak, sindikati su se dogovorili da organizuju miran protest.

Reprezentativni sindikati Aerodroma upozoravaju i da su njihove kolege u susednim zemljama dobile duži period zaštite. Koncesioni ugovor sa "Vensijem" garantuje da dve godine neće biti tehnološkog viška. Kolege u Zagrebu, kako su u sredu istakli, mirni su pet godina, kao i zaposleni u vazdušnoj luci u Skoplju. Po svoj prilici, isti period će biti zaštićeni i zaposleni na podgoričkom aerodromu.

- Ovo je bunt protiv većinskog vlasnika, Vlade Srbije - objasnio je u sredu Dejan Popović iz Nezavisnog sidnikata Aerodroma "Nikola Tesla". - Protest nema veze sa novim poslodavcem. Vlada će uzeti gro dobiti. Mi ne znamo da li ćemo u narednih 25 godina imati profit.BEZ SOCIJALNOG PROGRAMA

AERODROM zvanično nije promenio vlasnika, već je dobio novog "upravnika". Radnici su, međutim, dobili novog poslodavca. Ukoliko bi za nekima od njih, nakon dve godine zaštite, prestala potreba, otpremnine bi dobili samo za rad za "Vensi". Zato upozoravaju da su, iako jedna od najboljih kompanija u zemlji, ostali uskraćeni za socijalni program. I tako prošli gore od firmi gubitaša.


BIP-ovi proizvodi i u Makedoniji, pivo i Ruski Kvas
BEOGRAD - Od ovog meseca u prodavnicama širom Severne Makedonije može da se kupi srpsko pivo BIP, a nekada najpoznatije pivo Balkana počela je u tu zemlju da uvozi vinarija "Tikveš".

"Prvu liniju proizvoda koji će se prodavati u Makedoniji čine limenke od 0,5 litara i staklene boce od 0,33 i 0,5 litra. Za ovo tržište novitet je "Kvas" koji će kupci imati priliku prvi put da probaju. U Srbiji je ovaj proizvod godinama prisutan i vrlo atraktivan", navodi se u saopštenju kompanije.


Dobit NBS 30,66 milijardi dinara u 2018. godini
BEOGRAD - Neto dobit Narodne banke Srbije je u 2018. godini iznosila 30,66 milijardi dinara (259,4 miliona evra), saopšteno je danas iz NBS.

Dobit iz operativnog poslovanja (koja nije proistekla iz kursnih razlika i revalorizacionih rezervi), u iznosu od ukupno 13,24 milijarde dinara biće (112,05 miliona evra), u skladu sa Zakonom o NBS, raspodeljena tako što će 70 odsto ove dobiti, odnosno 9,27 milijardi dinara (78,4 miliona evra), biti preneto u budžet Republike Srbije.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta