Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Mesečna inflacija u februaru 0,7%
U Srbiji je u februaru 2019. godine zabeležen rast potrošačkih cena od 0,7% u odnosu na januar, a na godišnjem nivou inflacija je iznosila 2,4 procenta. Ovo su podaci koje je objavio Republički zavod za statistiku.

Potrošačke cene su u odnosu na decembar 2018. povećane za 1,1%.

U februaru su na mesečnom nivou poskupeli alkoholna pića i duvan za 2,6%, hrana i bezalkoholna pića za 2%, zdravstvo za 0,2%, dok su cene nameštaja, pokućstva i tekućeg održavanje stana, te restorana i hotela porasle za po 0,1%.

S druge strane, u posmatranom mesecu pale su cene odeće i obuće za 1,5%, rekreacije i kulture za 0,7, komunikacija za 0,2 i obrazovanja za 0,1 procenat.

Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale.


Dolar pao, ove dve valute značajno ojačale
London -- Na svetskim valutnim tržištima vrednost dolara prema tabeli valuta prošle nedelje osetno je pala zbog usporavanja rasta američke ekonomije.U isto vreme, vrednost funte snažno je porasla nakon što je britanski parlament podržao predlog o odlaganju Bregzita.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svetskih valuta, pao je prošle nedelje 0,8 posto, na 96,58 bodova, što je njegov najveći nedeljni gubitak od početka decembra, piše Poslovni dnevnik.

Pritom je dolar prema evropskoj valuti skliznuo 0,75 odsto, pa je cena evra dostigla 1,1325 dolara.

No, američka je valuta ojačala u odnosu na japansku, 0,3 posto, na 111,45 jena.

Dolar se našao pod pritiskom nakon niza podataka koji ukazuju na usporavanje rasta američke privrede u prvom tromesečju, kao i slabljenje inflacijskih pritisaka.

Zbog toga mnogi analitičari smatraju da američka centralna banka ove godine neće povećavati kamatne stope, nakon što ih je lani podignula u četiri navrata za po 0,25 bodova.

Iduće nedelje Fed će održati redovnu sednicu, a analitičari očekuju da će čelnici centralne banke ponovno poručiti da će biti strpljivi po pitanju kamata.

S druge strane, evro, a posebice britanska funta znatno su ojačali nakon odluke britanskog parlamenta o odgodi izlaska Velike Britanije iz Europske unije.

Kako su porasla očekivanja da Britanija neće izaći 29. marta iz EU-a bez sporazuma, funta je ojačala oko 2 odsto, što je najveći tjedni skok od kraja januara.

U jednom trenutku vrednost funte je bila 1,3380 dolara, što je najveći nivo prethodnih devet meseci. Ovu nedelju funta je završila na 1,3280 dolara.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta