Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Raspisan oglas za izdavanje imovine Fabrike vagona iz Kraljeva - Rok za dostavljanje ponuda 28. mart
Agencija za licenciranje stečajnih upravnika raspisala je oglas za izdavanje u zakup nepokretne i pokretne imovine koncerna Fabrike vagona iz Kraljevo.

Kako se navodi u oglasu, predmet zakupa su nepokretnosti namenjene za livenje gvožđa.

Od nepokretne imovine, u zakup se daje zgrada za metaloprerađivačku industriju-livnica, površine 5.264 m2, koja se sastoji od radne hale i dve čistionice.

Predmet zakupa su i objekti koji nisu upisani u listu nepokretnosti a nalaze se u državini zakupodavca i to, trafostanica, uređaj za hlađenje vode, bravarska i elektroradionica, lomara kao i celokupna oprema i svi alati stečajnog dužnika.

Minimalno prihvatljiva ponuda iznosa zakupnine na mesečnom nivou je 230.000 dinara u neto iznosu.

Krajnji rok za dostavljnje ponuda je 28. mart do 11.45 časova. Javno otvaranje održaće se istog dana u 12 časova, na adresi Agencije za licenciranje stečajnih upravnika.


NBS danas objavljuje listu provizija banaka
Narodna banka Srbije (NBS) objaviće danas na svom sajtu uporedivu listu svih naknada koje banke u našoj zemlji naplaćuju građanima i privredi.

To praktično znači da će građani moći da uporede koliko košta, na primer, vođenje tekućeg računa ili cena dozvoljenog minusa u pojedinačnim bankama, a izmene svih nameta, bankari će morati redovno da dostavljaju NBS.

Građanima je data mogućnost da uporede sve cene i usluge koje nude platne institucije u Srbiji što će, kako kažu u NBS, omogućiti građanima da za sebe izaberu najpovoljniju uslugu.

Takođe, kažu, ova novina trebala bi da poveća "takmičarski duh" među bankama, što bi kao krajnji rezultat na bankarskom tržištu trebalo da utiče na snižavanje cena bankarskih usluga.

Na spisku uporedivih usluga koje banke nude biće usluge mobilnog i elektronskog bankarstva, izdavanje čekova, koliko košta podizanje keša sa bankomata...


"GASPROMNJEFT" MERKA PETROHEMIJU Kupovinu posrnulog pančevačkog preduzeća ramatra RUSKI GIGANT
Ruski "Gaspromnjeft" zainteresovan je za kupovinu pančevačke "Petrohemije", a pored ove svetske energetske kompanije, u razgovore su uključene i jedna poljska ali i neke kineske firme, saznaje "Blic".

Ipak, pregovori su najviše odmakli sa ruskim gigantom kao potencijalnim partnerom, koji je dao i okvire za moguću transakciju, koji pored cene podrazumevaju i investicije u srpsku firmu. Upravo nivo tih investicija predstavlja kamen spoticanja između dve strane, jer srpska vlast smatra da bi trebalo da one budu veće.

INVESTICIJE

Zato je napravljen tajm-aut sa Rusima, koji žele da razmotre da li mogu da odgovore srpskim zahtevima. I dok on razmišljaju, predstavnici poljske kompanije "Sintos SA" su intenzivirali razgovore sa predstavnicima Ministarstva privrede, a interesovanje su pokazale i neke kineske kompanije koje uskoro treba da posete Srbiju. Razlog za naprasno interesovanje potencijalnih kupaca krije se u činjenici da pančevačka fabrika pozitivno posluje, što Srbiji ide u prilog da je ne daje budzašto. Da je to tako potvrđuje i podatak da je "Petrohemija", koja je trenutno u remontu svojih postrojenja, zbog čega ne radi, planirala iz sopstvenih sredstava da izdvoji za investicije ove godine 18,3 miliona evra. Zato se i ne žuri sa tenderom, odnosno Ministarstvo privrede želi da iskoristi ove pogodnosti oko definisanja najpovoljnijih uslova za njenu privatizaciju.

Izvor "Blica" iz Nemanjine 11 tvrdi da se, za razliku od prethodnog perioda, sada pregovori oko prodaje "Petrohemije" vode u znatno relaksiranoj atmosferi, jer im nad glavom nisu negativni rezultati.
POZITIVNI BILANS

- Pozitivno poslovanje kompanije nam je podsticaj za promociju potencijala ove kompanije i traženje relevantnog kupca za nju. Pošto su energenti repromaterijal za njenu proizvodnju, logično je da se upravo razgovara sa kupcima iz tog sektora. Problem jeste kompleksan, ali je rešiv, i to nam potvrđuje i interesovanje vrlo respektabilnih svetskih kompanija koje se interesuju da postanu njeni vlasnici. Naravno, tu je "Gaspromnjeft", svakako najpoželjniji partner jer je većinski vlasnik NIS, koji ima 12,72 odsto akcija u "Petrohemiji". Prednost mu je to što njegova rafinerija u Pančevu proizvodi primarni benzin, koji je osnovna sirovina koju koristi "Petrohemija". Ipak, sve te prednosti koje ima neće biti dovoljne ukoliko se, pored pristojne cene, ne ponudi i adekvatna nivo investicija - navodi naš sagovornik. On dodaje da veruje da će se povećano interesovanje za "Petrohemiju" odraziti i da se potencijalne ponude pojačaju.

CENA RASTE

- Tu pre svega mislim na ruski "Gaspromnjeft", koji je do sada u razgovorima definisao ozbiljne kriterijume za privatizaciju kompanije, uključujući i cenu koja je prihvatljiva za nas. Ono što nije u potpunosti zadovoljilo srpsku stranu je predloženi nivo investicija u kompaniju, za koji postoji sumnja da nije dovoljan da bi "Petrohemija" dugoročno stabilno funkcionisala. Tu se pre svega misli na ulaganja u liniju za proizvodnju polipropilena. Zato je neizvesno kako će oni reagovati na primedbe srpske strane, odnosno da li će ih ispraviti u zvaničnoj ponudi kada bude raspisan tender. Ono što je izvesno jeste to da oni pripremaju dokumentaciju za učešće u privatizaciji, kao što to radi i poljska firma "Sintos SA" , koja je intenzivirala razgovore sa srpskom vlasti oko privatizacije. U međuvremenu, i neke kineske kompanije razmatraju potencijale za "Petrohemiju", pa je gotovo izvesno da će se neke od njih i učestvovati u javnom konkursu - kaže naš izvor.

Više detalja posle javnog poziva

U Ministarstvu privrede nisu želeli da preciziraju koji su zainteresovani investitori za "Petrohemiju".

- Razgovara se sa potencijalnim partnerima, ali u ovoj fazi sva njihova obraćanja nemaju obavezujući karakter. Više detalja biće poznato tek kada se raspiše javni poziv - kažu u Ministarstvu privrede.


Telekom Srbija dobio dozvolu za izdavanje elektronskog novca
Narodna banka Srbije dala je kompaniji Telekom Srbija dozvolu za izdavanje elektronskog novca. Kako se navodi, dosad je tu dozvolu imalo samo privredno društvo iPay See d.o.o. iz Beograda, navodi se na sajtu Informativno poslovnog centra.

Podsećamo da elektronski novac predstavlja potpuno ravnopravnu elektronsku zamenu za novčanice i kovani novac. Koristi se za plaćanja putem interneta, aplikacija na mobilnim telefonima i slično i omogućava kupoprodaju roba i usluga u brzom vremenskom roku, s bilo koje lokacije.

Ovo Rešenje je objavljeno u Službenom glasniku RS, broj 17/2019, od 14. marta 2019. godine.


Ispravna prijava kompanije P&O Ports Dubai za privatizaciju Luke Novi Sad
Komisija za sprovođenje postupka privatizacije Luke Novi Sad AD donela je odluku kojom Ministarstvu privrede predlaže da odobri prijavu jedinog ponuđača u postupku, kompanije P&O Ports Dubai iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Kako je saopštilo Ministarstvo privrede, odluka je doneta nakon druge sednice Komisije koja je održana 18. marta 2019. godine, a na kojoj je pregledana dopunjena dokumentacija ponuđača.

Komisija je konstatovala da je P&O Ports Dubai u potpunosti postupio u skladu sa odlukom Ministarstva privrede od 5. marta 2019. godine i dokazao ispunjenost svih kvalifikacionih uslova propisanih javnim pozivom, kao i da je sva ostala dokumentacija u skladu sa Uputstvom za ponuđače i zakonskim propisima koji regulišu privatizacije.

Ministarstvo privrede će, u narednom periodu, pozvati učesnika na otvaranje finansijske ponude.

Podsetimo, nakon otvaranja ocenjeno je da je jedina ponuda za privatizaciju Luke Novi Sad nepotpuna. Kako je tada navedeno, Ministartsvo privrede je o tome trebalo zvanično da obavesti nadležne u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i zatraži dopunu dokumentacije.


P&O Ports Dubais application for privatization of Port of Novi Sad deemed valid
The commission for the privatization procedure at Luka Novi Sad AD has reached the decision recommending to the Ministry of Economy to approve the application of the only bidder in the procedure, the UAE-based company P&O Ports Dubai.

As the Ministry of Economy announced, the decision was made after the commissions second session, held on March 18, 2019, where the bidders supplemented documentation was examined.

The commission determined that P&O Ports Dubai had fully complied with the Ministry of Economys decision of March 5, 2019, meeting all the terms from the public call, as well as that the supplemented documentation was in line with the Instructions to Bidder and the regulations pertaining to privatization procedures.

In the upcoming period, the Ministry of Economy will invite the bidder for the opening of the financial bid.

Let us remind that it had been determined after the opening of the only bid for the privatization of the Port of Novi Sad that it was incomplete. As it was announced at the time, the Ministry of Economy was to officially notify the authorities in the UAE of this and request the documentation to be supplemented.


Peta međunarodna NIS HR konferencija posvećena sinergiji upravljanja biznisom i ljudskim resursima
Više od 200 profesionalaca iz oblasti ljudskih resursa i predstavnika 70 kompanija iz zemlje i regiona okupiće se 21. marta u Beogradu, na tradicionalnoj konferenciji koju petu godinu zaredom organizuje kompanija NISViše od 200 profesionalaca iz oblasti ljudskih resursa i predstavnika 70 kompanija iz zemlje i regiona okupiće se 21. marta u Beogradu, na tradicionalnoj konferenciji koju petu godinu zaredom organizuje kompanija NIS, jedan od najvećih i najpoželjnijih poslodavaca u Srbiji.
Glavna tema konferencije pod nazivom „E-Being@Work“ biće strateška uloga ljudskih resursa u uspehu biznisa u vremenu Četvrte industrijske revolucije.

Učesnici događaja diskutovaće o brojnim izazovima koje ubrzani tehnološki razvoj postavlja pred sve oblasti biznisa. Na koji način treba da se transformiše strategija ljudskih resursa kako bi odgovorila potrebama poslovnog okruženja u godinama pred nama? Kako digitalizacija utiče na zaposlene i na koji način može da bude partner kompanijama u povećanju zadovoljstva zaposlenih? Koji su trendovi u oblasti beneficija i nagrađivanja zaposlenih? Koje stilove rukovođenja i korporativne kulture donosi digitalno doba? To su samo neka od pitanja o kojima će diskutovati učesnici konferencije.

Među govornicima na ovogodišnjoj konferenciji biće brojni predstavnici biznisa, među kojima i Dejan Turk, generalni direktor VIP mobile i A1 Slovenija, iskusni konsultanti iz međunarodnih konsultantskih kuća, poput Spenser Stuart, Boston Consulting Group, PWC, C-Team i mnogi drugi. Jedan od gostiju biće i Elena Surmejko iz Gasprom njefta koja će podeliti iskustvo u transformacije kulture.

Konferencija će biti održana u okviru sedišta kompanije NIS u Beogradu (Ulica Milentija Popovića 1), od 8.30 do 17 časova, a zvaničan jezik skupa je engleski.

NIS grupa u Srbiji i zemljama regiona angažuje oko 11.000 zaposlenih i konstantno ulaže u njihov dalji profesionalni razvoj. Samo u 2018. godini u te svrhe NIS je investirao gotovo 240 miliona dinara. Pored brojnih obuka i treninga, NIS zaposlenima omogućuje i druge benefite poput rotacije u kompanijama Gasprom njeft grupe, mogućnost za karijerno napredovanje, besplatno bavljenje sportom. Takođe, strateško opredeljenje kompanije je da pruži šansu mladim stručnjacima da prve profesionalne korake učine u NIS-u, kao i da omogući praksu u kompaniji talentovanim studentima domaćih univerziteta.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta