Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Tonu Volstrit i evropske berze, investitori čekaju Fed
Akcije na evropskim berzama i na Volstritu su danas u padu, jer investitori sa oprezom čekaju na odluku američke Uprave federalnih rezervi (Fed) i nove vesti o trgovinskim pregovorima SAD i Kine.

Širi indeks S&P 500 je na Volstritu pao za 0,3 odsto, dok je mnoštvo negativnih korporativnih vesti u Evropi oborilo vrednost evropskog indeksa Stoxx Europe 600 za 0,8 odsto, navodi njujorška agencija "Blumberg".

Londonski indeks FTSE 100 je pao za 0,2 odsto, a nemački DAX za 1,5 odsto, što je njegov najveći pad u gotovo šest nedelja.

Dolarski indeks je ojačao za manje od 0,05 odsto, evro za 0,1 odsto na 1,1364 dolara, dok je britanska funta pala za 0,5 odsto na 1,3204 dolara. Japanski jen je oslabio za manje od 0,05 odsto na 111,40 jena za dolar.

Američka "laka" nafta (WTI) je poskupela za 0,8 odsto na 59,50 dolara za barel.

Cena zlata je pala za 0,1 odsto na 1.305,78 dolara za uncu.Investitori sa nestrpljenjem čekaju na završetak dvodnevnog zasedanja Fed-a i dalje smernice te institucije vezano za politiku kamatnih stopa.


Kinezi dali garanciju - Ikarbus će biti ponos Srbije
Prekjuče se desilo nešto što je garancija da će Ikarbus biti ponos Srbije, rekao je za TV Prva Dragan Stevanović, državni sekretar u Ministarstvu privrede.
"Ušli smo u partnerske odnose sa kineskom kompanijom Landžu Guangdong nju enerdži automobile (LGNEA) ranije, a oni su pre dva dana izmirili sve svoje obaveze prema banci i kupili potraživanja", rekao je Stevanović.

Prema njegovim rečima, kineska kompanija se tako kvalifikovala, odnosno, ispunila sve uslove da postanu većinski vlasnik Ikarbusa, a onda i "da počne da radi na svojim velikim planovima za tu kompaniju".

Ministarstvu privrede se otvaraju ponude za jednu drugu investiciju, za kupovinu imovine Luke Beograd.


NIS u 2018. godini prodao više od 187.000 tona avio-goriva - Kupljene i tri nove cisterne za snabdev
Kompanija NIS u protekloj godini prodala je više od 187.000 tona avio-goriva kroz snabdevanje beogradskog i niškog aerodroma, kao i putem izvoza i veleprodaje, i "time ostvarila njegov rekordan promet", saopšteno je iz Naftne industrije Srbije.

Kako navode, NIS je u 2018. modernizovao poslovanje sa avio-gorivom kupovinom tri nove specijalizovane cisterne za snabdevanje Aerodroma Nikola Tesla koje će uz postojeće, u dužem vremenskom periodu "obezbediti uredno, pravovremeno i bezbedno snabdevanje".

S tim u vezi, direktor sektora za prodaju avio-goriva u NIS-u Andrej Pakojev ističe da, pre svega zbog bezbednosti, njihovo gorivo mora biti visokog kvaliteta:

– NIS snabdeva skoro sve avio-kompanije koje sleću na beogradski aerodrom, a među najvećim kupcima su Air Serbia, Aeroflot, Alitalia, Austrian Airlines, Etihad Airways, Lufthansa, Turkish Airlines i Qatar Airways. Naša prednost je zaokružen sistem – u Rafineriji nafte Pančevo proizvodimo mlazno gorivo prema strogim međunarodnim i domaćim standardima kvaliteta, poštujemo sve procedure kontrole ovog goriva od Rafinerije Pančevo do utakanja u vazduhoplove, posedujemo specijalizovano skladište u neposrednoj blizini aerodroma, opremljene cisterne za točenje goriva, kao i obučeno osoblje.

Kako ističu iz NIS-a, njihov specijalizovani objekat za skladištenje i distribuciju avio-goriva Avioservis, koji se nalazi u okviru aerodromskog kompleksa u Beogradu, pozitivno je ocenjen i od strane međunarodne asocijacije avio-prevoznika IATA, koja kontroliše sve segmente avio-saobraćaja.


Ikarbus uskoro u većinskom vlasništvu kineske kompanije Jinlong
Stekli su se uslovi da kineska kompanija Jinlong postane većinski vlasnik Ikarbusa, izjavio je danas državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović i naveo da je kineski partner pre dva dana izmirio sve svoje obaveze prema banci i otkupio potraživanja.

Stevanović je za TV Prva rekao da se kineska kompanija, koja je jedna od najpoznatijih u svetu u proizvodnji autobusa, kvalifikovala i ispunila uslove da postane većinski vlasnik Ikarbusa, što je garancija da će Ikarbus biti ponos Srbije.

- Kada se administrativno sve završi, kineska kompanija može da počne da sprovodi svoje poslovne planove i programe - rekao je Stevanović.

Generalni direktor Ikarbusa Aleksandar Vićentić ranije je rekao da novi većinski vlasnik planira proširenje proizvodnje i na elektrovozila.

Naveo je da se za socijalni program, koji je sproveden pred kraj prošle godine, opredelilo oko 140 zaposlenih koji su dobili 200 EUR po godini radnog staža, a da je u preduzeću ostalo 120 radnika.

- Otišli su uglavnom stariji zaposleni. Uspeli smo da sacuvamo kompletan inženjerski kadar, što je i nama i firmi koja nas kupuje najbitnije - rekao je Vićentić.

Ikarbus je osnovan 1923. godine, kao prva fabrika aviona na Balkanu, da bi kasnije promenio delatnost. Prvi autobus u Ikarbusu proizveden je 1954. godine, po licenci austrijske firme Saurer.

Do sada je u toj fabrici proizvedeno više od 20.000 autobusa, od čega je deo izvezen.


Chinese company Jinlong soon to become majority owner of Ikarbus
Conditions have met for the Chinese company Jinlong to become the majority owner of Ikarbus, the state secretary at the Ministry of Economy, Dragan Stevanovic, said today and added that the Chinese partner had paid all its banking debts and bought out the receivables two days before.

Stevanovic said on TV Prva that the Chinese company had qualified and met the requirements for becoming the majority owner of Ikarbus.

The director general of Ikarbus, Aleksandar Vicentic, previously said that the new majority owner planned to expand the production to include electric vehicles.

He said that around 140 workers had opted for the social program, carried out in late 2018, and that they had been paid EUR 200 per year of service. Vicentic added that 120 workers remained in the company.

Ikarbus was founded in 1923, as the first aircraft factory in the Balkans. It later changed its core activity. The company produced its first bus in 1954, under a license from the Austrian company Saurer.

So far, over 20,000 buses have been produced at the factory, a part of which has been exported.


NIS i MET Grupa grade vetropark u Plandištu
Kompanija MET Renewables i NIS započeli su zajednički rad na projektu vetroparka u Srbiji, nakon što je MET otkupio od trećih lica udeo od 50% u tom projektu.

Ovo će biti prvi vetropark za oba partnera, kao i prva investicija u obnovljivu energiju švajcarske MET Grupe izvan Evropske unije. Vetroelektrana instalisane snage 102 MW će se sastojati od 34 vetroturbine, a biće izgrađena u opštini Plandište u Srbiji.

MET Renewables AG (u 100% vlasništvu MET Grupe iz Švajcarske) je zvanično registrovan kao akcionar u projektu 19. marta 2019. Vetropark Plandište će funkcionisati kao zajednički projekat, pri čemu će svaka kompanija imati udeo od 50% u kompaniji pod nazivom NIS-MET Energowind.

Vetropark instalisane snage 102 MW, koji se nalazi u opštini Plandište, proizvodiće električnu energiju ekvivalentnu potrošnji oko 85.000 domaćinstava. Izgradnja vetroparka Plandište počeće tokom 2019. godine, tako da se očekuje da će 2021. godine vetropark biti potpuno operativan.

- Uzbuđen sam zbog naše saradnje sa kompanijom NIS i ubeđen da će naši zaposleni uspešno realizovati projekat. Kao evropska energetska kompanija, MET se fokusira na izgradnju raznovrsnog portfolija u oblasti energetike, u kom obnovljivi izvori energije igraju ključnu ulogu. Ovo zajedničko ulaganje je takođe i odličan temelj na kom MET može da gradi značajnije prisustvo na srpskom tržištu električne energije - istakao je generalni direktor MET Grupe Bendžamin Lakatos (Benjamin Lakatos).

Izgradnja vetroparka Plandište ojačava strategiju MET Grupe u oblasti obnovljive energije. Cilj kompanije je da kreira portfolio proizvodnje obnovljive energije od nekoliko stotina megavata u Centralnoj i Istočnoj Evropi, koji će uključivati i projekte solarne energije i energije vetra.

- Realizacija velikih projekata u oblasti energetike jedan je od osnovnih ciljeva Strategije razvoja NIS do 2025. godine. Završetak ovih projekata, među kojima izgradnja vetroparka Plandište ima značajnu ulogu, doprineće da NIS i partneri postanu važan akter na srpskom tržištu električne energije. Istovremeno, dobijanjem električne energije iz obnovljivih izvora doprinosimo da Srbija ispuni svoje međunarodne obaveze u ovoj oblasti i unapređujemo ekološku sliku zemlje. Veliko nam je zadovoljstvo što projekat realizujemo sa našim partnerima iz MET grupe i uvereni smo da će naš zajednički projekat doneti nove vrednosti našim akcionarima - rekao je Kiril Tjurdenjev, generalni direktor NIS-a.


NIS and MET Group to build wind park in Plandiste
MET Renewables AG and Gazprom neft-owned NIS established a joint venture after MET acquired from third party a 50% share in a Serbian wind farm project.

This will be the first wind project for both NIS and MET, and also the first renewable energy investment of Swiss MET Group outside the EU. The 102 MW wind park will consist of 34 wind turbines and will be built next to the Serbian municipality of Plandište.

MET Renewables AG (owned 100% by Switzerland-based MET Group) was officially registered as a shareholder on 19 March 2019. Wind Park Plandište will be operated in a joint structure, each firm holding a 50% stake in a company called NIS–MET Energowind.

The 102 MW wind park, located next to the Serbian municipality of Plandište, in the province of Vojvodina, will supply power equivalent to the consumption of around 85,000 households. The construction of WF Plandište will start in 2019, so it is expected to have fully operational wind farm in 2021.

– I am excited about our cooperation with NIS, and I am convinced that our employees will deliver the project. As a European energy company, MET focuses on building a diversified energy portfolio, in which renewables play a key role. This joint venture is also a great stepping stone for MET to build a more significant presence on the Serbian energy market – MET Group CEO, Benjamin Lakatos, commented on the transaction.

The construction of Wind Park Plandište strengthens MET Group’s renewable energy strategy. The company aims to establish a renewable energy production portfolio of several hundreds of megawatts in Central and Eastern Europe, including both solar and wind projects.

– The delivery of large energy projects is one of the key objectives of the NIS Development Strategy by 2025. The completion of these projects, with Plandište Wind Farm playing the important role, will contribute to NIS and its partners becoming a major player in the Serbian electricity market. Concurrently, the renewable electricity generation will enable Serbia to fulfill its international obligations in this area and improve the country’s ecological footprint. We are honored to implement the project with our partners from MET group and we strongly believe that this joint project will create new values for our shareholders – NIS CEO, Kirill Tyurdenev, said.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta