Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
AIK banka dala ponudu i za kupovinu slovenačke Abanke?
Slovenija je dobila sedam obavezujućih ponuda za privatizaciju državne Abanke, među kojima je i ponuda srpske AIK banke, prenosi portal Seenews pozivajući se na ljubljanske medije.

Na listi ponuđača su, pored ostalih, i mađarska OTP grupa, austrijska Erste banka, kao i americki investicioni fondovi Apolo i Blekstoun, navodi se u informaciji.

Rok za dostavljanje obavezujućih ponuda istekao je 19. marta.

- Svi učesnici u postupku prodaje potpisali su sporazum o neobjavljivanju informacija, tako da ne mogu da komentirišem moguće podnošenje ponude za Abanku - izjavila je predsednica uprave AIK banke Jelena Galić u sredu u Ljubljani na pres konferenciji posvećenoj sticanju većinskog udela AIK banke u drugoj slovenačkoj banci, Gorenjskoj banci.

Slovenački mediji su prošle nedelje izvestili da je OTP grupa dala najbolju ponudu od oko 300 mil EUR za Abanku, treću najveću u Sloveniji, što je znatno niže od njenog kapitala od 578,9 mil EUR i od procenjene cene koju su dali analitičari u anketi agencije Invest Slovenia prošle godine u rasponu od 347 do 463 mil EUR.

Slovenački državni holding (SDH) objavio je u oktobru prošle godine javni poziv za dostavljanje ponuda o zainteresovanosti za kupovinu 100% udela u Abanci.

Slovenačka vlada je 2013. godine morala da dokapitalizuje Abanku sa 348 mil EUR, pri čemu je istovremeno preuzela kontrolu nad bankom, piše Seenews.


Otvorena koverta: U čije ruke ide "Luka Novi Sad?"
Beograd -- Kompanija "P&O Ports Dubai" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata ponudila je cenu od 7,99 miliona evra za kupovinu "Luke Novi Sad".
U Ministarstvu privrede je u 12,00 časova otvorena koverta sa finansijskom ponudom kompanije iz Emirata, koja je bila jedini ponuđač za kupovinu "Luke Novi Sad".

Utvrđeno je da je dostavljena dokumentacija u skladu sa uslovima tendera.Ministarstvo je u decembru prošle godine raspisalo drugi tender za privatizaviju "Luke Novi Sad" po početnoj ceni od 7,99 miliona evra. Rok za dostavljanje ponuda je nekoliko puta pomeran, a krajnji je bio 1. mart.

Na prethodnom tenderu iz septembra prošle godine početna cena bila je duplo veća, odnosno 15,98 miliona evra, ali nije stigla nijedna ponuda za kupovinu 99,4 odsto akcija tog preduzeća.

Pravo učešća na tenderu imale su firme koje se bave lučkom delatnošću u poslednjih deset godina u kontinuitetu i da su u 2017. godini imale prihod od najmanje 30 miliona evra, kao i da su u svakoj od poslednje tri godine imale pretovar od 1,4 miliona tona.

Kompanija "P&O Ports" je u vlasništvu vlade Dubaija, i specijalizovana je za upravljanje malim višenamenskim priključcima, uključujući kontejnere, terminale za rasute terete i generalne teretne terminale, piše na zvaničnom sajtu te kompanije.

"Luka Novi Sad" ima pretovar od oko milion tona robe godišnje, a kapaciteti su joj veći od 2,5 miliona tona. U kompaniji radi oko 150 ljudi.

To je jedina preostala luka u većinskom vlasništvu države.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta