Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Addiko banka prva u Srbiji ponudila mKredit – banka na dlanu
Addiko banka je predstavila mKredit kao jedinstveni proizvod na tržištu kojim je omogućeno podnošenje zahteva, obrada i isplata kredita bez odlaska u ekspozituru. Za kompletnu proceduru klijentu je dovoljan samo mobilni telefon, uz pristup Addiko mbanking aplikaciji koja je na raspolaganju 24 časa dnevno. Druga bitna funkcionalnost koju donosi mbanking aplikacija Addiko banke je odobravanje prekoračenja po tekućem računu.
„mKredit predstavlja novinu na bankarskom tržištu i otvara nove mogućnosti u korišćenju mbankinga. Želja nam je da izađemo u susret potrebama klijenata. Banka polako staje na dlan i u džep, jer sve što vam je potrebno možete da završite kroz jednu aplikaciju na mobilnom telefonu. Sa zadovoljstvom mogu da kažem da Addiko banka opravdava ulogu lidera kada je reč o uvođenju novih usluga u digitalnom bankarstvu u Srbiji“, naglasio je Vojislav Lazarević, predsednik Izvršnog odbora Addiko banke.

U stalnom traganju za inovativnim rešenjima u digitalnoj transformaciji, Addiko banka kroz uvođenje novih digitalnih kanala čini bankarske usluge pogodnijim, jednostavnijim i efikasnijim.
"Naša banka je prva na tržištu izašla sa servisom odobravanja pozajmica i gotovinskih kredita preko mobilnog telefona i bez odlaska u banku. Ovaj servis smo omogućili klijentima koji primaju platu preko Addiko banke i aktivno koriste našu mbanking aplikaciju. Klijenti naše banke jedini na tržištu mogu za nekoliko minuta dobiti novac na račun i u danima vikenda i u toku praznika“, istakao je Mirko Španović, zamenik predsednika IO Addiko banke.
Podnošenje zahteva za mKredit, kao i za dozvoljenu pozajmicu po tekućem računu, moguće je 24 sata dnevno, bez naknade za obradu zahteva i održavanje kreditne partije, a klijent ne plaća ni troškove povlačenja izveštaja iz kreditnog biroa. Proizvod je namenjen svim klijentima koji najmanje tri meseca primaju platu preko Addiko banke.

Svu dokumentaciju klijent potpisuje unosom svog personalizovanog PIN-a, a ista mu je dostupna kako u samoj aplikaciji tako i na svojoj elektronskoj pošti. Sredstva kredita ili odobrena pozajmica je na raspolaganju odmah nakon potpisivanja Ugovora (unosom PIN-a). Na taj način klijent ne mora uopšte da dolazi u banku, osim ukoliko, naravno, ne želi da podigne novac sa bankomata.

Maksimalni iznos mKredita je 600.000 dinara, sa periodom otplate od 12 do 60 meseci, nominalnom kamatnom stopom od 9,90 odsto, odnosno efektivnom kamatnom stopom u iznosu od 10,37 odsto godišnje. Mesečna rata je fiksna tokom celog perioda otplate kredita, a datum dospeća rate kredita bira klijent u zavisnosti od dana prijema zarade.


Strmoglav pad - EU tone
Aktivnost proizvodnog sektora u evrozoni potonula je još dublje u martu.
Ona je sada na najnižem nivou u poslednjih skoro šest godina, pokazao je najnoviji izveštaj londonske istraživačke kompanije „IHS markit“.

Indeks menadžera nabavke u proizvodnom sektoru evrozone pao je na 47,6 poena u martu, naspram očekivanja da će iznositi 49,5 poena, i u odnosu na 49,3 poena na kraju prethodnog meseca, izveštava portal "Ef-Iks strit“.Indeks PMI u uslužnom sektoru se spustio na 52,7 poena sa februarskog nivoa od 52,8 poena. Kompozitni indeks PMI evrozone (zajedno proizvodnja i usluge) oslabio je sa 51,9 poena u februaru na 51,3 poena u martu, što je novi najniži nivo u dva meseca.

"Ekonomija evrozone završava prvi kvartal sa slabim rezultatom, sa vrednošću PMI indeksa na najnižem nivou od 2014. godine“, izjavio je glavni poslovni ekonomista "Markita“ Kris Vilijamson.

"Ovo istraživanje nagoveštava da je bruto domaći proizvod verovatno porastao za skromnih 0,2 odsto u prvom kvartalu, pri čemu je pad proizvodnje od 0,5 procenata ublažen rastom u sektoru usluga od oko 0,3 procenta“, dodao je on.

Prema rečima Vilijamsona, februarski oporavak evrozone od jednokratnih negativnih faktora, kao što su bili protesti "žutih prsluka“ u Francuskoj, izgleda da je već izgubio zamajac.

"Najviše zabrinjava teško stanje u proizvodnom sektoru, koji je sada najdublje potonuo od 2013. godine, kada su trgovinski tokovi strmoglavo pali usled dužničke krize evrozone 2012. godine. Uslužni sektor pokazuje veću otpornost, naročito u Nemačkoj, ali je njegov rast i dalje jedan od najslabijih od 2016. godine“, rekao je Vilijamson.


Komercijalna banka na nivou Grupe u 2018. ostvarila istorijski profit od 71 mil EUR - Depoziti poras
Komercijalna banka je 2018. godinu završila sa ostvarenim profitom od 8.121.000.000 dinara (69 mil EUR), dok je na nivou Grupe ta cifra iznosila 8.381.000.000 dinara (71 mil EUR), što je najveći profit od njenog osnivanja, izjavio je danas predsednik Izvršnog odbora Komercijalne banke Vladimir Medan.

Na predstavljanju poslovnih rezultata banke u 2018. akcionarima i potencijalnim investitorima u prostorijama Beogradske berze, Medan je istakao da je bilanska aktiva Komercijalne banke zaključno sa 31. decembrom 2018. iznosila 401 milijardu dinara, što je rast od 9% ili 32 milijarde dinara u odnosu na 2017. godinu, dok je na nivou Grupe ona za 2018. godinu iznela 442 milijarde dinara, sa još većim rastom u odnosu na prethodnu godinu - od 10%, odnosno 41 milijardu dinara.

- Banka je po prvi put u 2018, posle četiri godine, preokrenula trend bilansne aktive u pozitivnom smeru, i to je trend na kojem će menadžment banke raditi u narednom periodu, jer je bilansna aktiva veoma bitna u današnjim uslovima, mnogo bitnija nego pre 10 godina, s obzirom da su kamatne marže i cene kredita smanjene, pa banke koje nemaju dovoljno veliku bilansnu aktivu teško mogu da generišu adekvatan nivo profita - istakao je Medan.

Prema njegovim rečima, depoziti banke su u poređenju sa 2017. godinom porasli 11% i na kraju 2018. su iznosili 319 milijardi dinara, odnosno 359 milijardi na nivou Grupe.

- Ovaj pokazatelj je bitan, jer je gro poslovanja banke baziran na depozitima i zato rast od 11% za godinu dana pokazuje da je Komercijalna banka brend i da je vraćeno poverenje u njenu stabilnost. A banka nije ništa drugo do poverenje. Sve što radimo usmereno je na poverenje klijenta, jer on ne želi da razmišlja da li je njegov novac siguran - kazao je predsednik IO Kombanke.

Upravo ovaj trend rasta aktive i depozita omogućio je, prema Medanovim rečima, istorijski rast profita, kao i rast učešća aktive Komercijalne banke u bankarskom sektoru Srbije u prošloj godini.

On je istakao da je povećani profit doveo do rasta ukupnog kapitala, sa 63,3 na 67,6 milijardi dinara na kraju prošle godine, što pokazuje da je Komercijalna banka dobro kapitalizovana insituticija koja svojim kapitalom garantuje stabilnost.

- Ovaj iznos kapitala dokazuje i poverenje akcionara, a dovoljno je visok i da služi kao brana od bilo kakvog negativnog uticaja sa strane - dodao je Medan.

Govoreći o vlasničkoj strukturi Komercijalne banke, Medan je podsetio da je u rukama države 41,74% akcija banke. Ostali veliki pojedinačni akcionari su EBRD, IFC, Swedfund i DEG, a tu su i Dunav osiguranje i Agencija za osiguranje depozita sa učešćem od preko 1%, dok su ostali sitni akcionari sa udelima ispod 1%.

On je prezentovao i kretanje cena akcija Komercijalne banke u prošloj godini, istakavši da je krajem 2017. i početkom 2018. prosečna cena trgovanja akcijama Komercijalne banke na Berzi bila 1.800 dinara, dok je juče dostigla 2.805 dinara, što je, kako je rekao, istorijski rekord.

Prema rečima Medana, porasli su i ukupni neto krediti banke, sa 153,4 na 167,3 milijarde dinara, a rast je zabeležen i kada je reč o neto kreditima, depozitima i ukupnim neto prihodima po zaposlenom.

Takođe, koeficijent prinosa na ukupno angažovana sredstva povećan je u 2018. sa 1,9 na 2,1 u odnosu na 2017. godinu, dok je stopa prinosa na kapital sa 11,9 povećana na 12,6, što je, istakao je Medan, Komercijalnu banku uvrstilo u najprofitabilnije institucije na finansijskom tržištu Srbije.

- Za sve to zaslužno je povećanje produktivnosti i depozita, zadržavanje adekvatnih kamatnih marži, ali i prelomljeni cost/income ratio koji je sa 61,8 % u 2017. smanjen na 58% u 2018. i radićemo na tome da još ide dole, jer je to siguran put u veću produktivnost, profitabilnost i stabilnost - kazao je Vladimir Medan.

On je zaključio da je cilj Komercijalne banke, kao najznačajnije regionalne banke, nastavak dinamičnog rasta kakav je ostvaren u 2018. godini.


Komercijalna Banka realizes record high profit of EUR 71 million – Deposits higher by 11% compared t
Komercijalna Banka had a profit of RSD 8,121,000,000 (EUR 69 million) in 2018, and the whole group had RSD 8,381,000,000 (EUR 71 million), the biggest profit since its founding, the president of the Executive Board of Komercijalna Banka, Vladimir Medan, said on March 26.

At the presentation of the bank’s results in 2018 to shareholders and potential investors at the Belgrade Stock Exchange, Medan pointed out that, concluding with December 31, 2018, the balance assets of Komercijalna Banka amounted to RSD 401 billion, a growth by 9% or RSD 32 billion compared to 2017, whereas the whole group had RSD 442 billion, a growth by 10% or RSD 41 billion.

According to him, the bank’s deposits grew by 11% compared to 2017, amounting to RSD 319 billion and RSD 359 billion on the group level at the end of 2018.

Medan pointed out that the increased profit had lead to the growth of the total capital, from RSD 63.3 billion to RSD 67.6 billion at the end of 2018.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta