Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Akcija Ikarbusa dostigla cenu od 1.000 dinara
Akcija srpskog prozivođača autobusa, Ikarbusa, nastavila je danas vrtoglavi uspon, dostigavši cenu od 1.000 dinara, dok je ukupna investiciona aktivnost na Beogradskoj berzi ostala prigušena, uz stagnaciju berzanskih indeksa.

Ukupan promet na trgovanju iznosio je 7,9 miliona dinara (67,2 hiljade evra).

Indeks najlikvidnijih akcija, BELEX15, zaključen je na nivou od 730,05 poena, zanemarljivo niže nego u ponedeljak, a mirovao je i BELEXlajn na 1.583,19 poena.

Naftna industrija Srbije je dominirala u trgovanju sa prometom od 5,6 miliona dinara, uz rast cene od 1,1 odsto na 729 dinara.

Prozivođač i distributer tehničkih gasova Mešer Tehnogas se zadržao na cenovnom nivou od 11.000 dinara, a ostvario je trgovanje vredno 0,8 miliona dinara, dok je proizvodno-montažno preduzeće Jedinstvo iz Sevojna ojačalo za nepunih 0,2 posto na 5.110 dinara, uz realizaciju od četvrt miliona dinara.

Prioritetna akcija duvanske industrije "Filip Moris" isprometovana je za 0,1 milion dinara po nepromenjenoj ceni od 3.280 dinara, a toliki promet je registrovala i obična akcija Komercijalne banke, koja se spustila za 0,9 procenata na 2.780 dinara.

Nakon jučerašnjeg fantastičnog skoka od 50 odsto, akcija Ikarbusa je na MTP tržištu je danas nastavila munjeviti rast od 33,3 procenta, dostigavši cenu od 1.000 dinara, a istrgovana je za 0,6 miliona dinara.

Inače, većinski vlasnik Ikarbusa je od prošle nedelje kineska kompanija "Landžu Guangdong nju enerdži automobil" (LGNEA). Kinezi su otkupom duga Ikarbusa, u iznosu od 9,5 miliona evra, stekli vlasnički udeo od 51 odsto u kompaniji, 26 procenata vlasništva i dalje drži Republika Srbija, a ostatak mali akcionari.

Strani investitori su u ukupnom prometu na tržištu akcija učestvovali s udelom od 37,4 odsto, u kupovini sa 65,83 posto, a u prodaji sa 8,97 procenata.


Na prodaju nepokretnosti Univerzal banke i Jugobanke u nekoliko srpskih gradova
Agencija za osiguranje depozita u svojstvu stečajnog upravnika oglasila je prodaju nepokretne imovine Univerzal banke i Jugobanke putem javnog prikupljanja ponuda (tendera sa poboljšanjem).


Od 5. aprila na Beogradskoj berzi se trguje metodom kontinuiranog trgovanja - Bolja likvidnost i pod
Na multilateralnoj trgovačkoj platformi Beogradske berze (MTP) od 5. aprila ove godine akcijama će se trgovati metodom kontinuiranog trgovanja umesto metodom preovlađujuće cene, prema odluci direktora Beogradske berze Siniše Krnete.

- Verujemo da će to doprineti podsticanju likvidnosti, podsticanju investitora, imajući u vidu da će im prelazak sa metode preovlađujuće cene na metod kontinuiranog trgovanja omogućiti lakše, frekventnije i brže ulaske i izlaske iz pozicija na akcijama listiranim na tom tržišnom segmentu - kaže Krneta za Tanjug.

Ističe da su na Berzi dugo vremena tragali za načinom na koji bi mogli da daju "vetar u leđa" likvidnosti tom, kako ocenjuje, "najnekvalitetnijem tržišnom segmentu".

- Ono što je jako važno reći je da se zapravo više od 90% hartija na našem tržištu nalazi upravo na tom segmentu, što ga čini najmasovnijim, i zbog toga je pažnja uprave Beogradske berze baš na tom tržišnom segmentu - napominje Krneta.

Razlog zbog kojeg je MTP najnekvalitetniji deo BELEX-a vidi u tome "što su na njemu locirane one hartije čiji vlasnici i menadžment nemaju interes da budu dostupniji javnosti", kao što je to, na primer, Komercijalna banka, koja je juče prezentovala svoje rezultate poslovanja za 2018. godinu akcionarima i investitorima na Beogradskoj berzi.

S druge strane, kako dodaje, i investiciona javnost godinama unazad, bar u poslednjih desetak godina, pokazuje jako slab interes za ulaganje u akcije koje se nalaze upravo u tom segmentu.

- Da bismo omogućili veću frekventnost komunikacije na tržištu generalno, a posebno na tržištu kapitala, ključni jezik komunikacije je cena. Da bi došli do nove, tržišne cene, odlučili smo se na ovaj potez za koji verujemo da može da doprinese podizanju likvidnosti, uslovno govoreći, na najnekvalitetnijem tržišnom segmentu - objašnjava Krneta.

Komentarišući trend jačanja indeksa Beogradske berze poslednjih nedelja, ističe da su BELEX indeksi u neprekidnom rastu otprilike od početka februara.

- Konjunkturno posmatrano, to nije nikakvo iznenađenje. Naime, krajem prvog kvartala i početkom drugog kvartala uvek imamo taj rast cena, posebno kada je početak godine naslonjen na godinu za koju postoje, opravdano, očekivanja da su poslovni rezultati i profiti kompanija čijim akcijama se trguje bili uspešni - kaže Krneta.

Dodaje, međutim, da ono što naročito zabrinjava jeste nivo investicione aktivnosti.

- Manjkaju nam investitori, kako domaći, tako i inostrani, manjkaju nam nove investicione alternative, nove hartije u koje bi se imalo prilike ulagati, a manjka i transparetnosti, objavljivanja rezultata i planova, kao što je bila prezentacija rezultata Komercijalne banke za 2018. godinu na Beogradskoj berzi - navodi Krneta.

Taj zajednički jučerašnji događaj Komercijalne banke i Beogradske berze, smatra značajnim doprinosom da se način komunikacije sa investicionom javnošću podigne na jedan viši nivo, koji omogućava da akcionari i investitori neposredno pitaju čelne ljude kompanija sve što ih interesuje.


Niš auto na putu oporavka - Investitor iz Turske i firma Tristrel kupili delove firme u stečaju
Preduzeće Niš auto je posle privatizacije više puta menjalo vlasnike i delatnost, a ubuduće će njime gazdovati turski investitor Fevzi Šiljik i niška kompanija Tristrel, koji su imovinu propale firme kupili iz stečaja.

Šiljik je pazario prostor na uglu Bulevara 12. februara i Ulice Aleksandra Medvedeva, pa planira da investira čak 10 mil EUR, dok je vlasniku Tristrela Miši Ignjatoviću primamljiviji bio pogon za preradu drveta i voća u Prvoj Kutini.

Kako god bilo, Niš auto je dobio nove vlasnike koji poručuju da će samo delimično promeniti delatnost. Tako će umesto salona automobila na teritoriji Gradske opštine Crveni Krst - na hektaru i po prekoputa kasarne Knez Mihailo - koji je trenutno izdat u zakup, "nići" novi hotel i automobilski centar sa asortimanom iz svih segmenata vezanih za ovu industriju.

- Tokom naredne dve godine ću potpuno promeniti izgled ovog prostora. Zadržali smo dvadesetak radnika koje smo zatekli, ali će razvojem investicije biti potrebe za novim zapošljavanjem - kaže Šiljik, koji je vlasnik i hotela Bosfor na autoputu E-75, kod skretanja za Aleksinac.

Kaže i da su njegovi zemljaci i te kako zainteresovani za investiranje u Srbiji, pa se uskoro može očekivati otvaranje još šest novih fabrika...

Istovremeno, pogon za preradu drveta i voća u Prvoj Kutini - poznat i kao Korpara - kupila je kompanija koja već dve decenije uspešno posluje u mašinskoj industriji. Iz Tristrela poručuju da neće napuštati preradu drveta i uveliko pregovaraju sa jednom poznatom svetskom kompanijom koja ima svoje tržne centre širom sveta.

- Pored trenutno angažovanih 40 radnika, moraćemo da zaposlimo još najmanje 60. Već smo počeli sa obukama i treninzima, a u toku je i obnova proizvodnih pogona - zaključuje vlasnik firme Miša Ignjatović.

Fevzi Šiljik je i potpredsednik grupacije koja okuplja oko 300 turskih privrednika koji su odlučili da investiraju u našoj zemlji.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta