Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
OTVOREN KOPAONIK BIZNIS FORUM Vlahović: Srpska privreda je za 20 godina bila tri puta u RECESIJI
Danas je otvoren 26. Kopaonik biznis forum, a pristunima se na formalnom otvaranju prvi obratio predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović.

- Ove godine se navršava deset godina od velike recesije. Na kraju 2014. probili smo sve negativne ekonomske rekorde. Danas je osnovno pitanje da li su mere tekuće ekonomske reforme dobre za skok privrednog rasta. I dok ekonomija SAD-a imaju trajan rast, evropske zaostaju. Ključno je usporavanje svetske ekonomije, godina se završila sa nultim rastom. Ukoliko se taj konflikt nastavi, očekuje se usporavanje ekonomije što može dovesti do recesije u narednim godinama. Posebno se očekuje usporavanje ekonomije evrozone - rekao je Vlahović.

Unutrašnji i spoljni rizici

On je dodao da su razlozi za usporavanje višestruki, a da su među njima suvereni dug i Bregzit. Prognoze su da rast neće prelaziti 1,7 procenata, što će imati posledice na našu ekonomiju zbog naše zavisnosti od Evrope.- Italija je već u recesiji, Nemačka je imala pad, a u Nemačku imamo najveći izvoz. Zaposlenost se nalazi na predkriznom nivou, a posebno zaposlenost mladih i nepovoljna demografska situacija. Što se tiče eksternih rizika, ali pored njih postoje generisani unutrašnji razlozi, najviše utiče politička nestabilnost - navodi Vlahović.

Tri recesije za 20 godina

Srpska privreda je tri puta bila u recesiji u zadnjih 20 godina. Tek nakon 2014. se menja ekonomska politika i osnova počinje da počiva na štednji. Umesto deficita imali smo suficit. Nije samo štednja ta koja je doprinela, pad kamata, nafta. U proteklom periodu kumulativni rast BDP je iznosio 10 procenata, što je manje od Rumunije. Zbog nedovoljnog rasta zaostajemo za regionom, rekao je Vlahović.

Najveći nivo rasta BDP imali smo u prošloj godini, od 4,2 odsto, a iskočile su poljoprivreda, građevinarstvo i usluge. U protekloj godini Srbija je zabeležila i budžetski suficit, kao i brži rast uvoza.

Ostvareno je 3,2 milijarde evra stranih direktnih investicija za godinu dana, što je najviše od 2008. godine. Srbija ima najbolji kreditini rejting, ali ne i investicioni. Da bi se to postiglo neophodno je srediti strukturne reforme, rekao je Vlahović.

Dobro je, dodao je, što se javni dug nalazi blizu granice od 50 odsto.Za snažan održivi rast treba da da rastu obnavljanje od 12 procenata stranih direktnih investicija, one će pogurati rast, treba da se fokusiramo na domaće investicije, što podrazumeva restruktuiranje poslovanja i bolje uslove.

Takođe, potreban je značajniji napredak, kvalitet institucija, pravila igre koja će podstaći preduzetnike više.Srbija ima šansu da u 4. digitalnoj revoluciji ima skokoviti privredni rast. Obrazovanje, nauka, inovacije su stubovi konkurentnosti privrede.

Do sada najveće interesovanje

Ovogodišnji 26. Kopaonik biznis forum, okupio je rekordnih 1300 učesnika, i trajaće od 3. do 6. marta.

Aleksandar Vlahović je ocenio da je ovogodišni forum izazvao do sada najveće interesovanje učesnika, čime se, kako je rekao, potvrđuje važnost tema koje se pokreću i svih konstruktivnih rasprava i kritičkih analiza.

- Obeležavamo deset godina od početka krize u Srbiji i kako postići snažni rast u narednom periodu i pripremiti se za eventualno novu krizu. Sve češće najave koje dolaze od renomiranih profesora i iz međunarodnih finansijskih krugova govore da svetska ekonomija usporava, da posebno usporava ekonomija u Evropskoj uniji i da se očekuje skroman rast u Evrozoni - kaže Vlahović. On je podsetio da je kriza počela u septembru 2008. godine i da se prelila na Srbiju u prvom kvartalu 2009. godine.


Okončan proces kupovine većinskog udela u United grupi - BC partners novi vlasnik SBB-a i N1
Međunarodna investiciona kompanija BC Partners objavila je danas (4. marta 2019. godine) okončanje procesa kupovine većinskog udela United (Junajted) grupe od investicionog fonda KKR, nakon što je dobila sva potrebna regulatorna odobrenja.

KKR i menadžment tim United grupe zadržaće značajan manjinski udeo, navedno je u zajedničkom saopštenju United grupe i KKR-a.

Osnovana u Srbiji, sa sedištem u Amsterdamu, United grupa je vodeći provajder medijskih i komunikacionih usluga u jugoistočnoj Evropi. Tokom proteklih 18 godina ta grupacija je proširila svoje učešće na tržištu kroz organski rast i akvizicije, i sada ima više od 4.400 zaposlenih i pruža usluge u više od 1,8 miliona domova.

Partner u BC Partners Nikos Statopulos je izjavio da atraktivan i integrisan poslovni model i regionalna liderska pozicija United grupe pružaju odličnu platformu za dalji organski rast i strateške akvizicije širom Evrope.

U saopštenju je navedeno da optička i kablovska mreža United grupe ima najveću pokrivenost u regionu, obezbeđujući 2,4 puta brži internet, visok kvalitet lokalnog i međunarodnog TV sadržaja.

United grupa posluje u šest zemalja kroz kompanije kao što su SBB, Telemach i United Media, i kanale Sport Klub, Nova TV i N1 TV-a.

BC Partners je vodeća međunarodna investiciona kompanija sa 20 mlrd EUR u upravljanju, a investirala je u 105 kompanija koje su imale ukupnu vrednost od 130 mlrd EUR.

Kako su mediji ranije preneli, pored BC partnera zainteresovani za kupovinu United grupe bili su i evropski investicioni fond Cinven i češka PPF grupa.


Sava centar ide na koncesiju - Za rekonstrukciju potrebno od 25 do 30 mil EUR
Skupština grada Beograda donela je odluku da Sava centar ide na koncesiju, izjavio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Kako je preneo portal Beoinfo, on je izjavio da je prema procenama za rekonstrukciju Sava centra potrebno između 25 i 30 mil EUR, a kompanija koja bi ušla u taj proces dobila bi priliku da određeni broj godina eksploatiše renovirani objekat, uz plaćanje koncesione naknade.

- Posle isteka roka koncesije, Sava centar bi se vratio u nadležnost Grada Beograda. Verujem da je taj model ispravan, jer grad ne želi da proda, već da zadrži Sava centar, koji je najveći kongresni kapacitet Beograda - istakao je Vesić i dodao da nema potrebe da grad ulaže novac poreskih obveznika u rekonstrukciju Sava centra ako postoje firme koje su za to zainteresovane.

Govoreći o prethodnom postupku za izbor partnera za osnivanje zajedničkog privrednog društva za rekonstrukciju i upravljanje objektima JP Sava centar koji je Skupština grada pokrenula u prošlom sazivu, Vesić je kazao da on urađen na osnovu zakona.

– Tada je samo jedna kompanija, Delta holding, dostavila ponudu, ali je ponuda je ocenjena kao neprihvatljiva jer je postojao nedostatak u istoj, nakon čega je otvoren pregovarački postupak na koji Grad Beograd ima pravo po zakonu, kako bi ponudu napravio prihvatljivom za grad. Razgovori su trajali nekoliko meseci, ali nismo uspeli da se dogovorimo na način koji bi, prema našem mišljenju, zaštitio interese grada. Odluka kojom smo prekinuli ovaj postupak nije usmerena protiv kompanije Delta holding, koju pozivam da učestvuje i u narednom procesu koji ćemo pokrenuti - naveo je Vesić, a prenosi Beoinfo.

On je istakao i da se koncesija se od javno-privatnog partnerstva razlikuje po tome što imovina ostaje u vlasništvu grada.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta