Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
NIS najavio ulaganja od 1,5 mlrd EUR do 2025. - Razmatra se i proizvodnja nafte i gasa u BiH
Generalni direktor Naftne industrije Srbije Kiril Tjurdenjev izjavio je na Kopaonik biznis forumu da će ta kompanija uložiti u nove projekte i proizvodnju 1,5 mlrd EUR do 2025. godine, a da se razmatra i proizvodnja nafte i gasa u Bosni i Hercegovini.

Tjurdenjev kaže da su ukupne investicije NIS-a 5 mlrd EUR, uključujući i one koje treba da budu realizovane.

On je podsetio da je od 2009. godine, kada je Gazpromnjeft postao deoničar NIS-a, već uloženo 3 mlrd EUR, a samo prošle godine oko 300 mil EUR u izgradnju novih postrojenja.

Jedno od takvih postrojenja biće u Pančevu, a, kako je najavio, predviđa se i ulaganje u vetropark na lokaciji Plandište, izgradnju postrojenja od 100 megavata u koje će biti uloženo OD 140 do 150 mil EUR.

Projekat u Pančevu, gde se gradi postrojenje za proizvodnju električne energije, koštaće ovu kompaniju od 170 do 180 mil EUR.

Tjurdenjev je rekao da se razmatra proizvodnja nafte i gasa na teritoriji BiH, te da kompanija inače istražuje na mnogo lokacija potencijale za dobijanje nafte i gasa.


EBRD razmatra da obezbedi ogromnu svotu novca za projekte u Srbiji
Kopaonik -- Evropska banka za obnovu i razvoj razmatra da obezbedi 500 miliona evra za finansiranje projekata u Srbiji.To je izjavila regionalna direktorka EBRD-a Zuzana Hargitaj na Kopaonik biznis forumu.

Ona je rekla da bi želela da EBRD ima još jaču saradnju kako s javnim i državnim preduzećima, tako i s privatnim sektorom, te da smatra da rast BDP-a u Srbiji od preko četiri odsto u proteklom periodu nije slučajnost kako to vide pojedini ekonomisti i privrednici.

Ona kaže da misli da će u narednom periodu pretpostavljeni rast BDP-a Srbije od 3,5 procenata biti revidiran, a ukazala je da je na prethodni nivo BDP-a od preko četiri odsto uticala visoka stopa rasta izvoza i rast potražnje na domaćem tržištu.

Da bi rast od preko 3,5 odsto bio ostvariv, kaže, neophodan je dalji rad na strukturnim reformama u kojima EBRD pomaže Srbiji u kojoj vidi ogroman potencijal.

Zuzana Hargitaj pohvalila je konsolidaciju bankarskog sektora, što je godinama bila jedna od glavnih tema u vezi s reformama.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta