Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Snažan rast akcija Komercijalne banke, skok od čak 60%
Beograd -- Akcije Komercijalne banke zabeležile su u prethodnih godinu dana rast od 60 odsto, pošto je u prvom tromesečju 2019. dostignuta cena od 2.900 dinara po akciji.
To pokazuju podaci Beogradske berze.

Cena akcije na kraju marta 2018. bila je 1.803 dinara.Posle višegodišnje stagnacije, njihova vrednost značajnije je skočila početkom ove godine. Cena akcije je krajem decembra 2018. godine iznosila 2.200 dinara.

Prethodnih godina cene akcija Komercijalne banke su se uglavnom kretale na nivou od oko 1.800 dinara, dok su u poslednjih mesec dana bile oko 2.800 dinara.

Njihova trenutna cena na Beogradskoj berzi je 2.750 dinara.

Ministarstvo finansija ranije je najavilo da će tender za pronalaženje strateškog partnera za Komercijalnu banku, koja je u većinskom vlasništvu države, biti raspisan krajem maja ili u prvoj nedelji juna.

Investicioni savetnik Lazard radi analizu i priprema potrebnu dokumentaciju kako bi državi ukazali na najbolje moguće opcije, a konačeno rešenje savetnika očekuju u Ministarstvu finansija krajem aprila ili početkom maja, kao i da privatizacija banke bude završena do kraja godine.

Pojedini mediji prenose da su za Komercijalnu banku zainteresovana najmanje tri strateška investitora i dva fonda.

Banka strateškog partnera očekuje s rekordnim profitom od 71 milion evra za 2018. godinu, koji je ostvarila zajedno sa svojim subsidijarima u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

Komercijalna banka Beograd je prošle godine ostvarila dobit od 8,12 milijardi dinara, a zajedno s Komercijalnom bankom Banjaluka i Komercijalnom bankom Podgorica konsolidovana dobit iznosi 8,38 milijardi dinara.

Depoziti Komercijalne banke su na kraju 2018. dostigli 319 milijardi dinara i uvećani su za 11 procenata, odnosno za 31 milijardu dinara.

Rast od 11 odsto beleže i depoziti koji su iznosili 359 milijardi.

Komercijalna banka je, takođe, zabeležila rast devizne štednje sa 1,62 milijarde evra iz 2017. godine, na 1,69 milijardi evra na kraju prošle godine.

Najveći pojedinačni akcionari banke su Republika Srbija sa 41,75 odsto, EBRD sa 24,43 odsto i Međunarodna finansijska korporacija sa 10,15 odsto.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta