Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
LEGLO 1.300 DINARA dividende, za podizanje NOVCA potrebne TRI stvari
Građanima je jutros uplaćena dividenda od 1.300 dinara na račun koji su 2011. godine, prilikom prijavljivanja za besplatne akcije, otvorili u "Pošti Srbije".

Novac od dividende građani mogu da podignu na šalteru uz obavezno pokazivanje lične karte. Dakle, sve što je potrebno jeste lično prisustvo, lična karta i rečenica da hoćete da podignete novac po osnovu dividende od Aerodroma "Nikola Tesla".

Praktično, građani koji nisu prodali besplatne akcije ove kompaniije, na računu u "Pošti" već imaju 1.300 dinara. Oni koji su u međuvremenu dokupljivali akcije mogu računati na veći iznos jer ih 1.300 dinara sleduje za svaku deonicu.
Besplatne akcije Aerodroma "Nikola Tesla" u svom vlasništvu je zadržalo je više od dva miliona građana. Pravo na dividendu imaju akcionari koji su akcije ove kompanije imali u vlasništvu na dan 31. decembra 2018. godine, a po osnovu ugovora o koncesiji za aerodrom sa francuskom kompanijom "Vansi erports".

Državi, koja u Aerodromu "Nikola Tesla" poseduje 83,5 odsto vlasništva, sleduje bruto iznos po akciji, 1.530,44 dinara, a malim akcionarima on se umanjuje za 15 odsto poreza na dividende. Tako dolazimo do pomenutih 1.300 dinara.
S druge strane, novac od akcija mogu da dobiju samo ukoliko deonice prodaju, a to je moguće takođe u "Pošti" davanjem naloga za prodaju.

U slučaju da niste prodali besplatne akcije, kao ni podizali novac od dividendi, sada na računu imate oko 10.000 dinara. Jedna akcija NIS na berzi vredi 740 dinara a pet koliko je svaki građanin dobio ukupno 3.650 dinara. Akcija Aerodroma vredi 800 dinara, a građanima je na račun uplaćeno i po 1.700 dinara na osnovu akcija Akcionarskog fonda. Na ime dividendi tokom prethodnih nekoliko godina NIS, Aerodrom i Telekom svakom građaninu su uplatili po ukupno 3.100 dinara.


Siniša Mali otvorio trgovanje na Londonskoj berzi
Ministar finansija Siniša Mali otvorio je danas trgovanje na Londonskoj berzi, sa generalnim direktorom te berze Nikilom Ratijem. Njih dvojica su potom razgovarali o investicionim potencijalima Srbije i mogućnostima za saradnju.

- Republici Srbiji ukazana je velika čast na Londonskoj berzi, s obzirom na to da su nam omogućili da simbolično otvorimo današnje trgovanje na berzi i da finansijskoj zajednici u svetu predstavimo investicione potencijale Srbije - izjavio je Mali koji boravi u jednodnevnoj poseti Londonu.

Dodao je i da je dobro što je berza, odnosno najveći broj kompanija, od jutros u plusu, kao i da imao veoma dobar i konstruktivan sastanak sa direktorom berze Nikilom Ratijem, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

- Razgovarali smo o ekonomskoj politici Vlade Srbije, o njenim investicionim mogućnostima, i o tome na koji način možemo da proširimo našu bazu investitora - izjavio je ministar Siniša Mali.

- Želimo da oni još više ulažu u naše hartije od vrednosti, i da prepoznaju potencijale Srbije - poručio je Mali, uz ocenu da su brojke na našoj strani.

- Imamo dobre rezultate, i investitori to prepoznaju - istakao je ministar finansija i zahvalio direktoru berze na prilici koja je ukazana Srbiji.


Sinisa Mali opens trading at London Stock Exchange
Serbian Finance Minister opened the trading at the London Stock Exchange today, together with CEO Nikhil Rathi. They then discussed the investment potentials of Serbia and the possibilities of cooperation.

– The Republic of Serbia was given a great honor today at the London Stock Exchange, as they enabled us to symbolically open todays trading and present the investment potentials of Serbia to the global financial community – said Mali, who is on a one-day visit to London.

He added that it was good that the majority of the companies had been in the plus since that morning and that he had had a very constructive meeting with Rathi, the Ministry of Finance says in a press release.

– We talked about the economic policy of the Government of Serbia, its investment possibilities and how to expand our pool of investors – Mali said.

– We want them to invest even more in our securities and to recognize Serbias potentials – Mali said.

– We have good results, and investors recognize that – Mali said and thanked Rathi for the opportunity given to Serbia.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta