Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Završeno spajanje Vojvođanske i OTP banke
Vojvođanska banka i OTP banka Srbija zvanično su završile jednu od najkompleksnijih integracija na domaćem finansijskom tržištu i u našoj zemlji nastavljaju uspešno da posluju pod nazivom Vojvođanska banka. Integrisana banka trenutno je šesta po veličini na tržištu Srbije, sa skoro 6% tržišnog učešća, više od milion klijenata i trećoj po veličini mrežom filijala.

Integracija klijentima donosi brojne pogodnosti, uključujući proširenu paletu proizvoda i usluga koje predstavljaju sinergiju najboljih rešenja, veću efikasnost, pokrivenost sa čak 148 filijala širom zemlje, kulturu inovacija, i podršku matične OTP Grupe kao dominantane regionalne bankarske grupe na tržištu Centralne i Istočne Evrope.

- Тоkom cele prethodne godine značajni resursi Vojvođanske banke i OTP Banke Srbija bili su usmereni na sprovođenje integracije. U ovom procesu koji jeizuzetno složen i koji je zahtevao veliko angažovanje svih zaposlenih, uspeli smo da ostvarimo odlične poslovne rezultate. Udruživanjem dve banke otvoren je put da konsolidovana Banka postane najdinamičnija i najperspektivnija finansijska institucija na srpskom tržištu - rekao je Predrag Mihajlović, predsednik Izvršnog odbora Vojvođanske banke i zahvalio se svim zaposlenima, kao i klijentima na razumevanju i poverenju.
U 2018. tokom procesa integracije, Vojvođanska banka i OTP banka Srbija ostvarile su sveukupan najbolji rezultat u poslovanju za poslednjih deset godina. Taj trend uspešnog poslovanja se nastavio i u prva četiri meseca ove godine kada je Banka (ne uključujući troškove integracije) ostvarila dobit u iznosu od58,7 mil EUR. Istovremeno, ukupna aktiva uvećana je za 17% i iznosi 1,7 mlrd EUR.

- Posebno smo ponosni na činjenicu da smo u ovakvim uslovima ostvarili najveći rast u našoj matičnoj OTP Grupi, uz povećanje naplativih kredita od 29%, pri čemu je banka bila vrlo aktivna u naplati rizičnih plasmana što je dovelo do najnižeg nivoa nenaplativih kredita od 5%. Uz najveću zabeleženu profitabilnost iz redovnog poslovanja, izdvaja se povećanje tržišnog učešća u svim poslovnim segmentima uz rast bruto plasmana značajno iznad tržišnog proseka. Ukupni krediti stanovništvu veći su za 15%, dok je kreditiranje privrede poraslo za 18%, skoro duplo u odnosu na rast tržišta - podvukao je Mihajlović.

Nenad Bungin, član Izvršnog odbora, naglasio je da su značajni rezultati postignuti u segmentu poslovanja sa stanovništvom,gde je najveći rast ostvaren kod gotovinskih kredita od 21% čime Banka zauzima skoro 10% tržišnog učešća, dok je prodaja stambenih kredita porasla za 29% uz tržišno učešće od 5,6%.

- U središtu naše pažnje ostaju klijenti i njihove potrebe i sve naredne korake planiramo kako bismo unapredili usluge. Digitalizacija je prioritet u čemu je naša grupa među vodećim u čitavoj Evropi - istakao je Bungin.


Država na berzi prodala svoj udeo u Jubmes banci Alta pay grupi
Republika Srbija od danas (9. maj 2019.) zvanično nema udeo u Jubmes banci, pošto je na Beogradskoj berzi realizovana blok transakcija, kojom je vlasništvo nad akcijama države u toj banci, prešlo na kupca.

Kako je saošteno iz Ministarstva finansija, na tender za prodaju "Jubmes banke" Beograd stigle su dve ponude, od kojih je jedna ispunila sve uslove – ponuda ALTA PAY GROUP d.o.o..

Ponuda ponuđača ALTA PAY GROUP d.o.o. je podrazumevala ponuđenu cenu od 7.207 dinara po akciji za 82.225 komada običnih akcija (paket od 28,51% kapitala), što ukupno iznosi 592.595.575 dinara, ili 5.023.754,71 EUR po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan podnošenja ponuda.

Akcijski kapital banke ponuđen na prodaju sastoji se od običnih akcija u vlasništvu Republike Srbije i akcija banaka u stečaju u kojima je Agencija za osiguranje depozita stečajni upravnik.

Podsećamo da je Ministarstvo finansija u dnevnom listu Politika objavilo Poziv za podnošenje Pisma o zainteresovanosti sa obavezujućom ponudom 10. decembra 2018. godine. Rok za dostavu pisma o zainteresovanosti sa obavezujućom ponudom, istekao je 9. aprila 2019. godine, posle čega su otvorene dve prispele koverte.

Ukupna aktiva Jubmes banke je oko 120 mil EUR, a njeno učešće u aktivi ukupnog bankarskog sektora Republike Srbije, prema podacima Narodne banke Srbije iznosi 0,42%. Banka ima dve filijale.


State sells its share in Jubmes Banka to Alta Pay Group at the stock exchange
The Republic of Serbia officially has no stake in Jubmes Banka as of today, May 9, 2019, as the transaction whereby the states shares were transferred to the buyer was realized at the Belgrade Stock Exchange today.

As the Ministry of Finance announced, two offers were sent during the tendering procedure for the sale of Jubmes Banka Beograd, one of which met all the requirements, the offer made by ALTA PAY GROUP d.o.o.

The offered price is RSD 7,207 per share, for 82,225 regular shares (28.51% of the capital), amounting to RSD 592,595,575, or EUR 5,023,754.71 as per the National Bank of Serbias middle exchange rate on the date of the submission of the bid.

The share capital offered consisted of regular shares owned by the Republic of Serbia and the shares of the banks in bankruptcy where the Deposit Insurance Agency is the bankruptcy supervisor.

The total assets of Jubmes Banka amount to around EUR 120 million, and its share in the total assets of the banking sector of Serbia, according to NBS data, amounts to 0.42%. The bank has two branches.


U Beogradu potpisana privatizacija Luke Novi Sad
Beograd -- Ugovor o privatizaciji Luke Novi Sad potpisali su danas u Vladi Srbije državni sekretar Dragan Stevanović i direktor P&O Port Dubaija iz UAE Rado Antolović.
Reč je o preduzeću koje posluje u sastavu kompanije "DP Vorld" (DP World), trećeg najvećeg lučkog operatera na svetu.

Komisija Ministarstva privrede za sprovođenje postupka privatizacije Luke Novi Sad proglasila je krajem marta za uspešnu finansijsku ponudu koju je kompanija P&O Port Dubai dala za kupovinu tog novosadskog preduzeća.
Luka je prodata po početnoj ceni od 7,99 miliona evra.

Prema ugovoru, plan je da u naredne tri godine investicije u ovu luku budu preko 15 miliona evra, a od toga oko pet miliona evra biće uloženo u lučku infrastrukturu, a oko 10 miliona evra u lučku suprastrukturu.

"DP vorld" izvodi radove u 41 zemlji na šest kontinenata, ima preko 35.000 zaposlenih, s godišnjim prihodom većim od od četiri milijarde dolara.

Reč je o trećem lučkom operateru na svetu, a prvi put će dolaskom u Srbiju zapravo izaći na reku Dunav.

Kapacitet robe za pretovar u Luci Novi Sad je 2,5 miliona tona, a uspevala je da pretovari oko 1,2 miliona tona.

Prema ugovoru o privatizaciji, broj zaposlenih u kompaniji treba da ostane oko 150, koliko preduzeće trenutno broji.

Ugovor je potpisan u prisustvu ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović i gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta