Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Povećale se devizne rezerve za 906 miliona €, ovoliko novca sada ima u sefu NBS
Beograd -- Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije su na kraju aprila 2019. godine iznosile 11,336 milijardi evra.
Veće su za čak 906,4 miliona evra nego u istom mesecu prošle godine, saopštila je NBS.

Deviznim rezervama na ovom nivou obezbedjuje se pokrivenost novčane mase M1 od 178 odsto i više od pet meseci uvoza robe i usluga, što je gotovo dvostruko više od standarda kojim se utvrdjuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.Povećanje deviznih rezervi u proteklih godinu dana (gotovo u celosti po osnovu deviznih intervencija NBS - za 1,105 milijardi evra), ostvareno je u ambijentu u kojem se Republika Srbija neto razdužila po osnovu deviznih kredita i deviznih hartija od vrednosti za preko 1,8 milijardi evra, ističu iz NBS-a.

Neto devizne rezerve (devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju aprila iznosile su 9.362 miliona evra.

Na kraju aprila bruto devizne rezerve su bile niže za 104,5 miliona evra u odnosu na mart, što je u celosti rezultat nastojanja države da u značajnijoj meri smanji svoj devizni dug, čime se doprinosi smanjenju javnog duga Srbije i poboljšanju njegove valutne strukture.

Država se po osnovu prevremene i redovne otplate deviznih kredita i hartija od vrednosti emitovanih na domaćem tržištu u aprilu neto razdužila 130,2 miliona evra.

Prilivi u devizne rezerve tokom aprila po osnovu aktivnosti NBS na medjubankarskom deviznom tržištu (80,5 miliona evra), kao i efikasnog upravljanja deviznim rezervama, donacija i drugim osnovima (u ukupnom iznosu od 52,8 miliona evra), uz pozitivan neto tržišni efekat (4,3 miliona evra) bili su više nego dovoljni da pokriju odlive iz deviznih rezervi usled uobičajenih aktivnosti banaka po osnovu devizne obavezne rezerve (64,7 miliona evra) i drugim osnovima (ukupno 47,2 miliona evra).

Obim realizovane trgovine devizama na medjubankarskom deviznom tržištu u aprilu iznosio je 448,8 miliona evra i bio je za 25,6 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu. U prva četiri meseca ove godine u medjubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 1.851,7 miliona evra.

Posmatrano na nivou meseca, vrednost dinara je gotovo nepromenjena u odnosu na evro, dok je od početka ove godine zabeležena nominalna aprecijacija dinara u odnosu na evro od 0,2 odsto.

U uslovima povremenih aprecijacijskih pritisaka na deviznom tržištu tokom aprila, NBS je intervenisala na medjubankarskom deviznom tržištu kupovinom 75 miliona evra, u cilju ublažavanja prekomernih kratkoročnih oscilacija kursa dinara prema evru.

Narodna banka Srbije je u aprilu, peti put u 2019. godini, organizovala dodatnu svop aukciju, na kojoj je u prvom kraku na rok od dve nedelje od banaka svop kupila devize - evre za dinare u iznosu od 42,5 miliona evra, čime je bankama obezbedila dinarsku likvidnost u iznosu od 5,0 milijardi dinara.

Dodatna aukcija je organizovana kako bi se i na početku novog obračunskog perioda izdvajanja obavezne rezerve banaka nastavilo sa održanjem relativne stabilnosti kratkoročnih tržišnih kamatnih stopa, navodi se u saopštenju.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta