Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
MALI O PRODAJI KOMERCIJALNE BANKE Tender najkasnije početkom juna
Tender za izbor strateškog partnera za Komercijalnu banku biće objavljen najkasnije početkom juna, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali.

On je otvarajući konferenciju "Digitalno bankarstvo", koju organizuje Adria media grupa, rekao da se država polako povlači iz bankarskog sektora i da je već prodat udeo u Jubmes banci, kao i da će u vlasništvu države ostati samo banka Poštanska štedionica.

"Mi smo pre samo desetak dana završili i formalno i prodaju manjinskog udela u Jubmes banci, a u toku je i priprema za privatizaciju Komercijalne banke i očekujemo najkasnije početkom juna i javni poziv za pronalaženje strateškog partnera i za tu banku", rekao je Mali.
Konferenciji prisustvuje i viceguvernerka Narodne banke Srbije Dragana Stanić.

Institucionalni partneri konferencije su Vlada Srbije, Ministarstvo finansija, NBS i drugi.


MMF potvrdio privredni rast Srbije od 3,5%
Misija MMF je tokom posete Srbiji potvrdila da će naša zemlja ove godine imati privredni rast od najmanje 3,5%, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali.

Uz napomenu da se sutra završava poseta misije MMF, Mali je naglasio da je veoma važno što su oni potvrdili prognozu države kada je reč o privrednom rastu.

Ministar je podsetio da je naša zemlja u prethodnom periodu imala privredni rast od 4,3%.

- Ove godine minimum 3,5%, što je veoma važno za planove banaka. Predviđanja i MMF -a i Svetske banke je da će Srbija najbrže rasti u regionu do 2023. godine - rekao je ministar Mali.

Dodao je da će značajno biti podignut životni standard građana, pošto će po toj prognozi MMF-a i SB BDP po glavni stanovnika koji je 2018. bio oko 7.200 USD, dok će 2023. biti oko 10.400 USD, što je povećanje od 44%.

- Građani Srbije će živeti sve bolje i standard će biti sve viši - poručio je ministar Mali.

Kaže da je najveći zadatak za državu da obezbedi atraktivno tržište i da će nakon postignute fiskalne konsolidacije i daljeg održavanja makroeknomske staiblnosti biti ključna tri prioriteta, a to su povećanje plata i penzija odnosno lične potrošnje, još veća ulaganja u kapitalne investicije, kao i nastavak poreskog opterećenja zarada.

Kada je reč o investicijama, Mali je rekao da su one bile rekordne ove godine, pošto je predviđeno iz budžeta preko 220 milijardi dinara i dodao da će naredne godine biti planirano više od 250 milijardi investicija, što je dodatni impuls rastu naše ekonomije.

- Nastavićemo da smanjujemo opterećenja na zarade. Prošle godine je to bilo ukidanje naknade za nezaposlenost na teret poslodavca od 0,75%. Ove godine očekujem dodatno smanjenje za bar jedan procentni poen za 2020. godinu - kazao je Mali i dodao da će tako naše tržište biti još bolje i atraktivnije za poslovanje.

Naglasio je da je jak bankarski sektor osnova za realni rast naše ekonomije.


IMF confirms economic growth of Serbia of 3.5%
The IMF Mission confirmed during its visit to Serbia that the country’s growth in 2019 would amount to at least 3.5%, Finance Minister Sinisa Mali stated today.

Noting that the visit ended the next day, Mali emphasized that it was very important that they had confirmed the state’s prognosis when it comes to the economic growth.

The minister reminded that the country had an economic growth of 4.3% in the past period.

– This year, it will be at least 3.5%, which is very important for banks’ plans. Both the IMF and the World Bank project that Serbia will be the fastest growing economy in the region until 2023 – Minister Mali said.

He added that the living standard would grow significantly, as the prognosis of the IMF and the World Bank is that the GDP per capita, which was around USD 7,200 in 2018, will be around USD 10,400 in 2023, an increase by 44%.

Mali says that the biggest task for the state is to secure an attractive market and that, after the fiscal consolidation and further maintenance of macroeconomic stability, three priorities will be crucial, namely, to raise salaries and pensions, that is, personal consumption, to increase capital investments, as well as the continuation of reducing the taxation of salaries.

When it comes to investments, Mali said that they were record setting in 2019, as over RSD 220 billion should be used from the budget. He added that over 250 billion would be planned for 2020, which is an additional impulse for the growth of Serbia’s economy.

– We will continue reducing the taxation of salaries. Last year, we removed the compensations for unemployment paid by employers of 0.75%. This year, I expect a further reduction of at least one percentage point for 2020 – Mali said and added that this would make the market even better and more attractive.

He emphasized that a strong banking sector was the foundation of the real growth of Serbia’s economy.


Rasprodaja: Arapi nude mehanizaciju nekadašnjeg PKB, na aukciji 500 mašina
Beograd -- Kompanija Al Dahra, koja od oktobra 2018. godine u posedu ima nekadašnju imovinu PKB-a, nudi na aukciji polovnu mehanizaciju korišćenu u ovom kombinatu.
Na onlajn licitaciji PKB mehanizacije prodaje se više od 500 poljoprivrednih mašina, prenosi sajt eKapija.

Kako kažu u kompaniji, Al Dahra modernizuje mehanizaciju, pa sad poljoprivrednici imaju šansu da povoljno dođu do polovnih mašina korišćenih u PKB.
U ponudi su plugovi, prese, tanjirače, prskalice i agregati za navodnjavanje, prikolice i cisterne.

Al Dahra (Al Ain Holding) u posedu ima oko 17.000 hektara nekadašnjeg vlasništva PKB, a njeno je i preduzeće Rudnap agrar koje, prema podacima kompanije, ukupno raspolaže sa 799 hektara, od čega je 511 hektara u vlasništvu, a ostalo u dugoročnom zakupu.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta