Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Eliksir Zorka kupila Zorka obojenu metalurgiju za 75 miliona dinara
Kompanija Eliksir Zorka - Mineralna đubriva DOO kupila je za 75 miliona dinara imovinu stečajnog dužnika Zorka obojena metalurgija AD iz Šapca, objavila je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika (ALSU).

Pisana ponuda Eliksira bila je jedina u ovoj prodaji i iznosi manje od 50%. Prihvaćena je tek pošto je saglasnost na taj iznos dao odbor poverilaca Zorka obojene metalurgije.

Imovina obojene metalurgije sastoji se od više desetina fabričkih objekata u Šapcu, kao i od opreme. Njena procenjena vrednost iznosila je 372 miliona dinara.


Od 3. juna trgovina fjučersima za kupovinu električne enegije
Trgovina finansijskim derivatima - fjučersima na tržištu električne energije u Srbiji, koje počinje 3. juna, omogućiće privrednicima istu cenu struje u dužem vremenskom periodu i tako doprineti i predvidivom poslovanju, rečeno je danas na skupu SEEPEX-a (berza električne energije) u Privrednoj komori Srbije (PKS).

Već nekoliko godina u Srbiji postoji berza električne energije, ali se do sada trgovalo po spot cenama, odnosno kupovalo dnevno, a uvođenje fjučersa omogući će da se po ugovorenoj ceni i uslovima kupuje i do šest godina unapred.

- Finansijski derivati su način kontrole rizika za sve učesnike na tržištu, što je pogotovo važno za tržište električne enegije zbog velike volativnosti cena, znamo da je ta cena vrlo promenljiva i zavisi od mnogo faktora - objasnio je Miloš Mladenović, izvršni direktor SEEPEX-a.

On je dodao da će fjučersi pružiti mogućnost kompanijama kontrolu rizika i bolje planiranje dugoročnog poslovanja. Ocenio je da je uvođenje fjučersa još važnije za ukupni investicioni okvir u Srbiji.

Naime, prvi put će postojati dugoročna referentna cena električne energije, jer je "do sada SEEPEX kao berza pružala referentnu cenu za dan unapred, dok će sada postojati referentna cena za godinu, pa čak i do šest godina unapred".

- Fjučersi su u stvari kupovina energije u budućim uslovima poslovanja, što je prakticno kao neki vid osiguranja - rekao je Miroslav Lutovac, savetnik predsednika PKS, i objasnio da će privrednici moći da svoje poslovanje u narednim godinama predvidivo postave sa stanovišta troškova cene električne energije.

Kada prihvate ponuđenu cenu, kompanijama će ona biti garantovana bez obzira šta se dešava na globalnom tržištu električne energije, rekao je Lutovac i dodao da će tako troškovi biti predvidivi i stabilan osnov za investicije.

Na berzi električne energije u Srbiji finansijski derivati - fjučersi, pojaviće se u saradnji s najvećom berzom derivata u Evropi - Europian Energy Exćang-om.

SEEPEX u Srbiji radi već nekoliko godina, a Lutovac ocenjuje da je "u poslednje vreme stala na noge i da je određeni broj transakcija opravdao njeno postojanje."

- Novi proizvod je dalji iskorak u poslovanju berze koji bi trebalo da obezbedi korisnicima predvidivo poslovanje na bazi troškova električne energije - dodao je Lutovac.

Berza je postigla značajne rezultate sa stanovišta obima trgovine i broja učesnika, ocenio je Miloš Mladenović i kao dokaz naveo uvođenje fjučersa "s obzirom da tržište finansijskih derivata i fjučers tržište zahteva stabilnu i robusnu spot cenu na koje se tržište finansijskih derivata i nastavlja".


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta