Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
NA DOBOŠ ODE I IMR Imovina giganta SFRJ prodaje se za 25 miliona evra
"Industrija motora Rakovica" (IMR) u stečaju ponuđena je na prodaju kao pravno lice, a ukupna imovina, koja se pored Beograda nalazi i na Zlatiboru, procenjena je na 2,93 milijardi dinara.

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika prodaju IMR-a zakazala je za 31. maj, a do tada je moguće podneti pisane ponude.
Imovinu IMR-a u Rakovici čine sedam hala s 15 objekata mašinogradnje i sedam magacina koji se prostiru na 75.000 metara kvadratnih, samački hotel na 1.600 metara kvadratnih, upravna zgrada, infrastrukturni objekti i vlasništvo nad Institutom IMR.

Deo imovine su i izdvojeni proizvodni kompleks u opštini Čajetina, jedan u mestu Šljivovica, koji se nalazi na sedam hektara i 84 ara, a drugi u zlatiborskom mestu Ljubiš.Uz ove nepokretnosti, imovina IMR-a su i celokupna oprema fabrike za proizvodnju motora i traktora kao i potraživanja.

Procenjenja vrednost imovine IMR-a u stečaju nije minimalno prihvatljiva, niti je obavezujuća ili opredeljujuća prilikom određivanja visine ponude.

Ako je dostavljena samo jedna ponuda, stečajni upravnik je dužan da je prihvati ako ona iznosi iznad 50 odsto procenjene vrednosti imovine, a u slučaju da je niža od 50 odsto o njoj odlučuje odbor poverilaca.


RUSIJA NAJVEĆI KUPAC ZLATA U SVETU Kolike su zlatne rezerve Srbije
Centralne banke širom sveta su u prvom kvartalu 2019. godine kupile najveće količine zlata u poslednjih šest godina, pri čemu je Rusija osigurala vodeću poziciju jer nastoji da smanji zavisnost od dolara.

Narodna banka Srbije (NBS) je u deviznim rezervama na kraju marta ove godine imala 20,7 tona zlata. U sefu se nalazi plemenitog materijala ukupne vrednosti oko 862 miliona američkih dolara ili oko 767 miliona evra.

Ruska centralna banka je u prvom tromesečju u svoje trezore dodala 55,3 tone zlata, zahvaljujući čemu su njene, ionako velike rezerve, dostigle 2.168,3 tone, što je tu zemlju ponovo učinilo najvećim kupcem zlata, navodi se u izveštaju, a prenosi Raša tudej.
"Rusija je kupila 274,3 tone zlata u 2018. godini, dok je drastično smanjila posed američkih obveznica, u sklopu svojih napora da diverzifikuje devizne rezerve u dolarima", poručuju iz Svetskog saveta za zlato.

Kina je zauzela drugo mesto, budući da je u prvom kvartalu kupila 33 tone zlata.
Zvanični Peking je u decembru 2018. godine ponovo počeo sa kupovinom zlata nakon više od dve godine pauze.

I nekoliko drugih zemalja značajno je povećalo svoje zlatne rezerve, uključujući Ekvador, Tursku, Indiju i Kazahstan.

Globalne rezerve zlata porasle su za 145,5 tona od početka godine do kraja marta, što je povećanje od 68 odsto u odnosu na isti period 2018. godine. To je i najveći porast globalnih rezervi za ovaj period od 2013. godine, prema najnovijem izveštaju Svetskog saveta za zlato (WSG).
Želja za kupovinom tog plemenitog metala bila je podstaknuta "ekonomskom neizvesnošću koju su prouzrokovale trgovinske tenzije, sporiji rast i klima niskih ili negativnih kamatnih stopa", ocenjuje se u izveštaju Saveta.

Rusija je trenutno peta u svetu po zalihama zlata.


Investbanka i RBV u stečaju, država im prodaje imovinu
Beograd -- Agencija za osiguranje depozita oglasila je danas prodaju zemljišta Investbanke i lokala Razvojne banke.
Na prodaju je zemljište Investbanke AD Beograd u stečaju koje se nalazi u Novom Pazaru za 19.900 evra i više poslovnih prostora Razvojne banke Vojvodine AD Novi Sad u stečaju u tom gradu za ukupno 157.000 evra.

U oglasu objavljenom u listu Politika navodi se da je zemljište Investbanke u Novom Pazaru površine šest ari i 98 metara kvadratnih, a poslovni prostori Razvojne banke Vojvodine su veličine od 22 metra kvadratna do 103 metra kvadratna.
Oglašena je prodaja imovine po procenjenoj tržišnoj vrednosti javnim prikupljanjem ponuda - tenderom s poboljšanjem, a javno otvaranje ponuda s poboljšanjem zakazano je za 10. jun u 12 sati u Agenciji za osiguranje depozita.

Rok za uplatu depozita i dostavljanje ponuda je do 3. juna.

U oglasu se navodi da procenjena vrednost za nepokretnost Investbanke nije minimalno prihvatljiva vrednost niti je na bilo koji način obavezujuća za ponuđača prilikom određivanja visine ponude, dok minimalno prihvatljiva cena za nepokretnosti Razvojne banke Vojvodine iznosi 120.000 evra.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta