Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Tender: Srbija kargo prodaje 775 rashodovanih teretnih kola
Beograd -- Preduzeće za prevoz robe železnicom Srbija kargo oglasilo je danas prodaju 775 rashodovanih teretnih kola prikupljanjem pisanih ponuda.
Težina rashodovanih teretnih kola je 13.617 tona, a početna cena je 19 dinara po kilogramu, bez PDV-a, tako da je ukupna cena 258,7 miliona dinara.

U oglasu je navedeno da Srbija kargo zadržava pravo da iz rashodovanih teretnih kola izuzme delove koji su potrebni za obnovu onih koja se trenutno koriste.


Izveštaj UN: Srbija ima najveći priliv direktnih stranih investicija u regionu
Beograd -- Region Zapadnog Balkana prošle godine zabeležio je rast stranih direktnih investicija, uprkos negativnom trendu u celom svetu, pokazuje izveštaj tela UN.Dok su u celom svetu strane direktne investicije pale za 13 odsto na 1,3 biliona dolara, u regionu Zapadnog Balkana, koji je u izveštaju označen kao Jugoistočna Evropa i deo šireg regiona privreda u tranziciji, došlo je do rasta od 33 odsto na 7,4 milijarde dolara.

Prema "Izveštaju o investicijama u svetu 2019" Konferencije UN o trgovini i razvoju (UNCTAD), najveći rast na Zapadnom Balkanu zabeležila je Severna Makedonija u kojoj je priliv stranih direktnih investicija povećan 260 odsto, sa 205 miliona dolara 2017, na 737 miliona dolara prošle godine, preneo je RSE.Srbija, koja ima najveći priliv stranih direktnih investicija u regionu, zabeležila je rast od 44 odsto na 4,1 milijarde dolara.

Crna Gora je jedina u regionu zabeležila pad - 12 odsto na 490 miliona dolara, dok je Bosna i Hercegovina imala rast od četiri odsto na 468 miliona dolara, a Albanija od 13 odsto na 1,3 milijarde dolara.

Od zemalja u regionu koje su u Evropskoj uniji, najveći rast priliva stranih direktnih investicija je imala Slovenija -- 81 odsto na 1,4 milijarde dolara. U Hrvatskoj je zabeležen pad od 43 odsto na 1,2 milijarde dolara, a u Bugarskoj od 21 odsto na dve milijarde dolara. Grčka je zabeležila rast od devet odsto na 4,3 milijarde dolara i Rumunija od devet odsto na 5,9 milijardi dolara.

Srbija je u 2018. bila drugi najveći primalac stranih direktnih investicija među tranzicionim zemljama, što obuhvata i zemlje bivšeg Sovjetskog saveza, s rastom akcijskog kapitala, navodi se u izveštaju UNCTAD-a.

Srpska privreda je najveća u podregionu i relativno je diverzifikovana, sa strateškim položajem koji olakšava logističku infrastrukturu, dok rudna bogatstva, posebno bakra, privlače kompanije koje istražuju resurse. Među stranim direktnim investicijama, izveštaj navodi udeo francuskog Vansija u aerodromu "Nikola Tesla" i kineskog Ziđina u rudniku Bor.

Izveštaj tela UN za trgovinu i razvoj ukazuje i na investicije u srpski automobilski klaster s projektima britanskog Eseks Juropa i japanskog Jazakija, kao i istraživački centar u Novom Sadu nemačkog proizvođača guma Kontinental.


Erste Banka u saradnji sa EBRD-om finansira mala i srednja preduzeća sa 40 mil EUR
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Erste Banka potpisali su ugovor o novoj kreditnoj liniji u iznosu od 40 mil EUR za finansiranje malih i srednjih preduzeća u Srbiji. Ovom segmentu privrede će time na raspolaganju biti kratkoročni, srednjoročni i dugoročni krediti široke namene, od finansiranja investicija i obrtnih sredstava do revolving kredita.

Kreditna linija predviđa da približno polovina kredita bude plasirana malim i srednjim preduzećima sa sedištem van Beograda. Maksimalan iznos kredita je 2,5 mil EUR, a rok za otplatu do sedam godina, navodi se u saopštenju Erste banke.

- Erste Banka sa velikim zadovoljstvom nastavlja uspešnu, dugoročnu saradnju sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, koja nam omogućava da finansijska sredstva plasiramo po konkurentnim uslovima i da dalje razvijamo našu podršku važnom segmentu domaće privrede. Ova kreditna linija obezbediće dodatna sredstva za rast i razvoj malih i srednjih preduzeća širom Srbije, i time predstavljati podsticaj za privredni ambijent u našoj zemlji - rekao je Slavko Carić, predsednik Izvršnog odbora Erste Banke.

Henri Rasel (Henry Russel), direktor EBRD za finansijske institucije u regionu Zapadnog Balkana, Ukrajine i Moldavije je istakao:

- Erste Banka u Srbiji je naš partner od 2012. godine i izuzetno nam je drago što ćemo na ovaj način produbiti našu saradnju. Kao zajmodavac, posvećena je povećanju svog portfolija malih i srednjih preduzeća i ima predan tim koji radi na tome. Drago nam je što možemo da obezbedimo dodatno finansiranje i podržimo ovaj važan napor.

Kredit namenjen malim i srednjim preduzećima predstavlja treću po redu kreditnu liniju Erste Banke u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj.

Erste Banka je u prethodnoj godini ostvarila značajan rast u segmentu rada sa malim i srednjim preduzećima, u kom su plasmani kredita u 2018. porasli za četvrtinu.

Evropska banka za obnovu i razvoj je vodeći institucionalni investitor u Srbiji. Do danas, EBRD je uložila više od pet milijardi evra u 230 projekata u Srbiji. EBRD podržava razvoj privatnog sektora i transformaciju ka zelenoj ekonomiji i ulaže u infrastrukturu kako bi povećala povezanost regiona Zapadnog Balkana.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta