Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
NBS: Standard and Poor"s potvrdio kreditni rejting Srbije
Rejting agencija Standard end pur (Standard & Poors) potvrdila je kreditni rejting Srbije za dugoročno zaduživanje u domaćoj i stranoj valuti na nivou BB i ocenila da su pozitivni izgledi za njegovo dalje poboljšanje, saopštila je u subotu, 15. juna Narodna banka Srbije (NBS).

Prema navodima agencije, pozitivni izgledi za povećanje kreditnog rejtinga Srbije odražavaju očekivanje nastavka snažnog privrednog rasta i u narednom periodu, odgovorno vođenje fiskalne politike i posvećenost Vlade Srbije nastavku reformi podržanih aranžmanom sa Međunarodnim monetarnim fondom, kao i zbog kredibiliteta monetarne politike NBS i očuvane cenovne i finansijske stabilnost.

Kao i u decembru 2018, kada je doneta odluka o popravljanju izgleda za povećanje kreditnog rejtinga, ova Agencija posebno ističe operativnu nezavisnost centralne banke, da će inflacija ostati u granicama cilja kao i očuvanu relativnu stabilnost deviznog kursa.

Ocenjujući kretanja u bankarskom sektoru, Standard & Poors naglašava rezultate ostvarene na planu održivog smanjenja problematičnih kredita sa 23 na 5,5% u martu ove godine, kao rezultat regulatornih aktivnosti Narodne banke Srbije i Vlade Srbije.

Agencija ocenjuje i da su izgledi za rast bruto domaćeg proizvoda stabilni, i pored nepovoljnog uticaja usporavanja rasta zone evra u kratkom roku, i očekuje da će privredni rast i u narednim godinama ostati vođen domaćom tražnjom, koja će biti podržana investicijama, povoljnim uslovima na tržištu rada i rastom kreditne aktivnosti, a pozitivan doprinos poticaće i od snažnog rasta izvoza, kaže se u saopštenju NBS.

Dodaje se da mogućnost za dodatno ubrzanje privrednog rasta Standard & Poors vidi u nastavku sprovođenja strukturnih reformi i povećanju stope aktivnosti na tržištu rada, čemu će doprineti i nastavak procesa pridruživanja Evropskoj uniji, kao i aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom u formi instrumenta za koordinaciju politika.

Agencija je konstatovala i znatno smanjenje interne neravnoteže i višegodišnju posvećenost Vlade Srbije fiskalnoj konsolidaciji, koja je za rezultat imala suficit budžeta opšte države i u 2018. i nastavak smanjenja javnog duga, i ističe da je važnu ulogu u tome imalo i smanjenje kamatnih stopa.

Agencija posebno navodi dinamičan razvoj sektora za informacione i komunikacione tehnologije i sve veće uključivanje domaće privrede u svetske proizvodne lance i naglašava rast stranih direktnih investicija u izvozno orijentisane sektore zahvaljujući ostvarenoj makroekonomskoj stabilnosti i zadovoljavajućoj produktivnosti rada i troškovnoj konkurentnosti domaće privrede.

Uzimajući u obzir postignute rezultate, agencija Standard & Poors ocenjuje da bi rejting Srbije mogao biti povećan u narednih šest do dvanaest meseci ako se nastavi snažan privredni rast, uz smanjenje javnog duga i očuvanje spoljne održivosti, navodi se u saopštenju NBS.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta