Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Pirotski Tigar pravi obuću za strane vojske - Vatrogasne čizme za NATO otporne na temperature do 250
Kompanija Tigar iz Pirota danas je saopštila da će na osnovu novog ugovora sa poljskom firmom Intechplast izvoziti zaštitnu obuću u Poljsku, Irak, Iran, Katar, Tursku, Nemačku, Saudijsku Arabiju, ali i za potrebe NATO alijanse.

Generalni direktor kompanije Tigar Vladimir Ilić sastao se u Beogradu sa predstavnicima Intechplasta i ugovorio proizvodnju zaštitnih čizama za tog kupca, posebno izradu vatrogasnih čizama za NATO snage.

Za kupca iz Poljske se u Tigrovoj fabrici obuće ručno izrađuju vatrogasne, vatrogasno-šumarske i čizme pod brendom FHR.

- Odnedavno u Tigrovoj vatrogasnoj čizmi koračaju bezbedno i NATO jedinice za vanredne situacije. Reč je o specijalnoj obući otpornoj na visoke temperature i do 250 stepeni sa vatrootpornim i uljanootpornim đonom, koje koriste NATO trupe u intervencijama spasavanja - navodi se u kompanijskom saopštenju.

Tigar ima potpisane ugovore o proizvodnji čizama specijalne namene za armiju Finske za 2020. godinu, koji podrazumevaju početak proizvodnje u novembru ove godine. U kompaniji očekuju da će na osnovu dugoročne saradnje takav ugovor potpisati i za 2022. godinu.

Prema rečima Ilića, Tigar ima i ugovor o izvozu obuće za obuće za potrebe vojske Švedske do 2022. godine. On je najavio da će ručna izrada 4.000 pari obuće specijalne namene u pirotskoj fabrici obuće startovati od oktobra i da će rasti obim proizvodnje.

U saopštenju Tigra se ističe da je ta kompanija treća u svetu, a druga u Evropi, među proizvođačima-izvoznicima gumene obuće. Kompanija, većinski u državnom vlasništvu, istakla je da se visoko pozicionira zahvaljujući kvalitetu proizvoda i velikom izvoznom potencijalu.


Nadzorni odbor odlučuje o prodaji Abanke
Nadzorni odbor slovenačkog državnog holdinga trebalo bi da donese odluku o prodaji Abanke, poslednje velike banke koja je još uvek u državnom vlasništvu.

Ta odluka trebalo je da bude doneta u ponedeljak, međutim ta sednica je odložena kako bi članovi odbora mogli temeljno da ispitaju veliku količinu materijala koji predstavlja osnovu za donošenje odluka, objasnila je glavni supervizor Karmen Ditner, prenosi STA.Kako se navodi, glavna dilema je da li će nadzorni odbor dati svoje odobrenje za prodaju Abanke, ili će tu odluku prepustiti Vladi Slovenije.

Abanka trebalo bi da bude privatizovana do kraja meseca i taj postupak je išao po planu sve dok slovenački premijer Marjan Šarec nije stavio sumnju, odnosno napisao na Tviteru da Nadzorni odbor treba da razmisli o toj odluci.

Kako prenosi agencija, ponude za Abanku podnele su mariborska banka NKBM, mađarska OTP i, navodi STA, AIK banka iz Srbije, a prema nezvaničnim podacima, ponude se kreću oko 500 miliona evra.


Akcije prodate po nižoj ceni: Za 10 odsto banke Slovenci dobili 109,5 miliona €
Ljubljana -- Slovenački državni holding (SSH) prodao je 10 odsto NLB banke institucionalnim investitorima za 109,5 miliona evra u vreme kada završava proces privatizacije.Time su ostavili državi vlasništvo nad kontrolnim ulogom od 25 odsto i jednom akcijom. Prodaja je obavljena pošto su prodali dva miliona akcija po ceni od 54,75 evra po akciji i globalne depozitne potvrde po ceni od 10, 95 evra po potvrdi.

Cena je znatno niža od tržišne cene. Naime, akcije NLB-a kotirale su se na 58,2 evra na ljubljanskoj berzi juče, dok su globalne depozitne potvrde, kojima se trguje u Londonu, dostizale 11,33 evra.


Prodate nekretnine čačanske Prosvete: Za četiri zgrade 18 miliona dinara
Čačak -- Agencija za licenciranje stečajnih upravnika objavila je da su za više od 18 miliona dinara prodate četiri nekretnine čačanske Prosvete u stečaju.Posle javnog nadmetanja tri od četiri lokala prodata su po cenama većim od početnih. Najveće cene postigli su lokali u Čačku i Valjevu koji su prodati za 8,9 i 7,5 miliona dinara.

Najskuplje prostore kupili su Sreten Đurović iz Čačka i beogradska firma Mocart.


U Srbiji 2.075 preduzeća u stečaju: Od Nove godine u postupku 181 firma
U prvih šest meseci ove godine u Srbiji je otvoren 181 stečajni postupak, objavila je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika.Do početka juna u Srbiji je aktivno 2.075 stečajnih postupaka. Najviše stečaja vodi se u Beogradu - 2.154, Novom Sadu - 681, Nišu - 572, ali i Užicu, Somboru, Požarevcu, Pančevu, Leskovcu....

U stečaju su i nekadašnji giganti poput građevinskog prduzeća Rad, IMT - fabrika otkivaka, kompanija Robne kuće Beograd, subotička fabrika bicikala Partizan, PIK Niš, preduzeće Kulski šrofovi, Srbolek a.d.Od preduzeća u stečaju ukupno je 3.741 bila do dve godine u postupku, dok stečaj u 30 preduzeća traje ili je trajao 15 pa čak i 23 godine.


Akcionari "Beka" još čekaju novac
Tri meseca posle prodaje robne kuće u centru BeogradaOKONČANjE stečaja i naplatu dela potraživanja akcionari Beogradske konfekcije "Beko" čekali su više od 15 godina. U stečajnoj masi je, međutim, ostalo još nekretnina čiji su suvlasnici. Najpoznatija među njima, robna kuća u beogradskoj Knez Mihailovoj ulici, prodata je u martu ove godine, ali 4.533 akcionara i dalje čeka svoj novac. Kako saznajemo, stečajni sudija još nije potpisao rešenje kojim bi se isplata odobrila.Robna kuća u Beogradu je prodata za 2,9 miliona evra. Novac bi trebalo da se deli na ukupno 543.120 akcija. Po akciji bi trebalo, posle plaćenih 15 odsto poreza, da pripadne 540 dinara. Inače, deset odsto akcija je u vlasništvu PIO fonda, 30 odsto pripada Akcijskom fondu, a 60 odsto radnicima akcionarima.

- Zahtev je predat Privrednom sudu, ali on još nije doneo rešenje kojim bi se odobrila isplata - čuli smo u kancelariji stečajnog upravnika nad stečajnom masom. - Isplata će biti nakon što rešenje suda stigne.Akcionari "Beka" nezadovoljni su što su ponovo u situaciji da čekaju novac.

- Ostala je stečajna masa. Čim se ona unovči, nema razloga da se novac ne isplati - kaže Zlatko Kunštek, predsednik udruženja akcionara UVA "Beko". - Smatramo da nema opravdanja da stečajni sudija ne potpiše rešenje. Ne vidimo nikakav pravni razlog za odlaganje.

U stečajnoj masi Beogradske konfekcije, međutim, ostalo je još imovine. Nije prodata robna kuĆa u Bajinoj Baši, kao ni ona u Vrbasu. Imaju i objekat u Modriči.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta