Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Od jeseni 15 novih zakona
Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević najavio je da bi u Skupštini Srbije ove jeseni trebalo da bude usvojeno 15 novih zakona, među kojima su i propisi o socijalnoj zaštiti, socijalnim kartama, finansijskoj podršci porodicama sa decom, agencijskom zapošljavanju i socijalnom preduzetništvu.

Kako je Đorđević istakao u intervjuu za današnju Politiku, predviđeno je i usvajanje zakona o borcima, rodnoj ravnopravnosti i antidiskriminaciji, kao i donošenje zakona o dečjem ombudsmanu, koji dosad nije postojao.

On je rekao i da rezultati rada u resoru koji vodi, ne mogu da se vide preko noći, tvrdeći kako je "činjenica da u svim segmentima Srbija pokazuje pomake napred".


Fifteen new laws to be adopted this autumn
Serbian Minister of Labor, Employment, Veteran and Social Policy Zoran Djordjevic has announced that 15 new laws should be adopted this autumn at the National Assembly of Serbia, among which are regulations on welfare, social cards, financial support to families with children, employment through agencies and social entrepreneurship.

As Djordjevic pointed out in his interview with todays Politika, laws on veterans, gender equality and anti-discrimination, as well as a law on childrens representative, which didnt exist before, should be adopted as well.

He also said that results in his field of competence were not visible overnight, claiming that “Serbia is progressing visibly in all segments”.


NBS smanjila referentnu kamatu na 2,75 odsto
Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu smanji na nivo od 2,75 odsto.

"Nakon razmatranja aktuelnih domaćih i međunarodnih ekonomskih kretanja i očekivanja za naredni period, Izvršni odbor smatra da su se stekli uslovi da referentna kamatna stopa bude smanjena na novi najniži nivo u režimu ciljanja inflacije, čime se pruža dodatna podrška privrednom rastu", saopšteno je iz NBS.
Dodaje se da je inflacija čvrsto pod kontrolom šestu godinu zaredom, pri čemu je, u skladu s najavama Izvršnog odbora, u maju smanjena na 2,2 procenta na međugodišnjem nivou. Izvršni odbor je istakao da će inflacija nastaviti da se kreće u granicama cilja - najverovatnije u donjem delu ciljanog raspona, do kraja ove i tokom naredne godine.

Na niske inflatorne pritiske ukazuje i dalje niska i stabilna bazna inflacija, kao i inflaciona očekivanja finansijskog sektora i privrede, koja su tokom juna dodatno smanjena i nalaze se ispod centralne vrednosti cilja od 3 procenta plus/minus 1,5 odsto.

Iz centralne banke ističu da kretanja u međunarodnom okruženju karakterišu sporiji ekonomski rast i niža inflacija od očekivane, zbog čega su Evropska centralna banka i Sistem federalnih rezervi najpre najavile sporije povećanje svojih ključnih kamatnih stopa, da bi nakon toga postala sve izvesnija mogućnost novog ciklusa ublažavanja njihovih monetarnih politika."Evropska centralna banka je produžila period tokom kojeg neće menjati svoje ključne kamatne stope (bar do sredine 2020. godine), a najavila je i druge mere za ublažavanje monetarne politike. Takođe, Sistem federalnih rezervi od decembra prošle godine nije povećavao raspon referentne kamatne stope, a sve su veća očekivanja tržišta da će osnovna kamatna stopa FED-a biti smanjena do kraja godine".

Sporija normalizacija ili novi ciklus ublažavanja monetarnih politika vodećih centralnih banaka, prema oceni NBS, trebalo bi pozitivno da se odrazi na uslove na međunarodnom finansijskom tržištu i na tokove kapitala prema zemljama u usponu. Pored toga, cena nafte na svetskom tržištu je smanjena, a prema fjučersima, očekuje se da će se ona oko tog nivoa kretati i krajem godine.

Izvršni odbor ističe da je otpornost domaće privrede na eventualne negativne uticaje iz međunarodnog okruženja povećana zahvaljujući smanjenoj internoj i eksternoj neravnoteži i povoljnim makroekonomskim izgledima za naredni period. Kao i u prethodne dve godine, javne finansije su u suficitu i u pet meseci ove godine, a deficit tekućeg računa platnog bilansa je u punoj meri pokriven neto prilivom stranih direktnih investicija.Izvršni odbor očekuje da će privredni rast u ovoj godini biti vođen domaćom tražnjom, tj. investicijama i potrošnjom, a da će strane direktne investicije, koje doprinose rastu proizvodnih i izvoznih kapaciteta, uticati na postepeno smanjenje spoljne neravnoteže u srednjem roku.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 8. avgusta.


Na prodaju državni udeo u preduzeću za proizvodnju prediva Dunav iz Grocke - Početna cena 849.000 EU
Ministarstvo privrede ponudilo je na prodaju državni deo kapitala preduzeća "Dunav" ad iz Grocke po početnoj ceni od 849.000 EUR, objavljeno je danas (u četvrtak, 11. jula 2019.).

Državni Akcionarski fond ima 24,5% akcija ovog preduzeća čija je delatnost priprema i predenje tekstilnih vlakana, a njegov ukupni kapital na kraju 2018. godine procenjen je na 3,5 mil EUR.

Postupak prodaje biće sproveden javnih prikupljanjem ponuda sa javnim nadmetanjem za koju se prijave mogu podneti do 29. jula, a njihovo otvaranje i javno nadmetanje zakazani su za 31. jul 2019.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta