Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Svetska banka: Srbija može da DUPLIRA privredni rast
Srbija sprovodi veoma značajne reforme, a posebno su značajne one u oblasti digitalizacije, i ako budu do kraja implementirane neće biti teško da se privredni rast zemlje duplira u narednih 10 ili 15 godina, izjavio je danas direktor Svetske banke za finansije, konkurentnost i inovacije, Alfonsom Garsija Mora.

Mora je, posle sastanka sa premijerkom Anom Brnabić, rekao da će privredni rast Srbije u 2019. biti, prema proceni Svetske banke, oko 3,5 odsto, a u narednim godinama oko četiri odsto."Mi verujemo da je potencijal Srbije mnogo veći i o tome smo razgovarali sa premijerkom", rekao je Mora.

Direktor Svetske banke za finansije, konkurentnost i inovacije ističe da je veoma važno što se u Srbiji uveliko radi na digitalizaciji ekonomije i da na taj način Srbija može značajno da odskoči - "leapfrog" i bude među najnaprednijim evropskim ekonomijama.

"Leapfrogging" je koncept u ekonomiji po kome novim idejama i inovacijama konkurencija može ne samo da se preskoči već i da se zauzme dominantna pozicija.

"Imali smo danas veoma dobar sastanak sa premijerkom i njenim timom. Svetska banka ima veoma blisku i dobru saradnju sa srpskim vlastima i Vladom Srbije. Mi pomažemo u različitim oblastima i po pitanju različitih politika".Mora u izjavi za Tanjug kaže da je razgovor sa premijerkom vodjen o prioritetima u refromama, kao i daljoj saradnji sa Svetskom bankom. Kaže da je diskutovano o tome šta su ključne reforme i pitanja na koja vlada treba da se fokusira kako bi se povećao potencijal ekonomije.

Posebno je, kaže, diskutovano o četiri oblasti: prva se tiče finansijskog sektora i pristupima izvorima finansiranja ekonomije, pre svega realnog sektora i malih i srednjih preduzeća, druga - profesionalnog usavršavanja i sticanja veština radne snage u Srbiji kako bi bila produktivnija.

Zatim je diskutovano, dodaje Mora, o efikasnosti uprave i povećavanju njenih kapaciteta kako bi bolje služila građanima i privredi, kao i o povećanju konkurencije na tržištu i podizanju konkurentnosti privrede poboljšavajući poslovni ambijent i klimu za investicije. Kako kaže, Srbija je pokrenula odlične inicijative kada je reč o digitalizaciji.

"Veoma smo srećni što smo blizak partner Srbije u mnogim inicijativama, po pitanju inovacija".Mora ističe, na primer, da uspešno rade fondovi za inovacije i nauku i da je veoma važno što vlada, kao i premijerka lično, daje veliku podršku digitalnoj agendi.

"Važno je što se ide u pravcu digitalizacije ekonomije, što se ide na elektronska plaćanja, elektronsku trgovinu i slično. Verujemo da su preduzeti koraci u dobrom pravcu i mi ćemo nastaviti da pomažemo Vladi Srbije u tom smislu", poručio je Mora.

Kaže da Srbija ima dobru poziciju na Duing biznis listi Svetske banke i da se vidi napredak prethodnih godina, a posebno kada je reč o izdavanju građevinskih dozvola, po čemu se vidi da je Srbija dosta napredovala.

To je samo jedan od pokazatelja Duing biznis liste i vodjeni su razgovori o tome kako funkcioniše tržište, rekao je Mora i dodao da je važno podsticati konkurenciju na tržištu kako bi se razvijao privatni sektor.Na pitanje šta misli o nedavnom uspehu Srbije na Londonskoj berzi pošto je prvi put posle šest godina emitovala 10-godišnju evroobveznicu u vrednosti od milijardu evra, po najnižoj kamatnoj stopi koju je naša država ikada ostvarila na hartije te ročnosti - od 1,619 odsto, Mora ističe da je cena na berzi odraz privrede neke zemlje i da vlasti Srbije treba da budu ponosne.

"To je dobar odraz posla koji je do sada urađen u vašoj zemlji. Mislim da je to dobar signal da se reforme odvijaju u dobrom pravcu i da imaju dobru svrhu. Mislim da je vlada donela važne odluke i mi ohrabrujemo vladu da nastavi sa započetim reformama, kao i da nastavi sa procesom digitalizacije u Srbiji, jer verujemo da je to pravac kuda treba ići", naglasio je stručnjak Svetske banke.

Ističe, takođe, da treba nastaviti reforme i u oblastima gde ih je teško sprovesti, jer su one potrebne kako bi zemlja povećala potencijal privrede, kao i da će reforme dovesti Srbiju na mesto gde treba da bude.

"Verujem da sa reformama koje sam spomenuo neće biti teško da se duplira privredni rast zemlje u narednih 10 ili 15 godina", zaključio je Mora.

Sastanku More sa premijerkom Brnabić u Vladi Srbije prisustvovao je i šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Stevan Ndegva.


Na Aerodromu "Nikola Tesla" u drugom kvartalu 7,4 odsto više putnika
Beograd -- Putnički saobraćaj na beogradskom Aerodromu Nikola Tesla povećan je za 7,4 odsto u drugom kvartalu 2019. godine u odnosu na isti period prošle godine.
To je saopštila francuska kompanija Vansi erports (Vinci airports) koja je koncesionar tog aerodoroma.

Oni su naveli da je u prvoj polovini ove godine zabeležen rast saobraćaja u gotovo svim državama gde posluje ta kompanija, u proseku za 6,7 odsto, a usluženo je 66,2 milona putnika na 46 aerodroma."Ovako dobri rezultati se naročito reflektuju na otvaranje brojnih novih avio-linija, neretko po prvi put, između aerodroma kojima upravlja Vansi i svetskih prestonica", stoji u saopštenju.

U Srbiji je saradnja Vansija sa avio-prevoznicima od njenog dolaska krajem 2018. godine dovela do povratka kompanije Er Frans (Air France), koja je posle šest godina ponovo otvorila liniju Pariz–Beograd.

Viz er (Wizz Air) je otvorio novu liniju između Beograda i Aerodroma Sent Egziperi u Lionu, kojim isto upravlja kompanija Vansi.

Predsednik Vansi erportsa i generalni direktor kompanije Vansi koncesije (Vinci Concessions) Nikola Notbar je rekao da omogućavanjem lakše turističke, komercijalne i kulturne razmene, svaka nova linija pomaže da se podstakne zemlja domaćin i pomogne njen ekonomski rast.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta