Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
NLB MEĐU KANDIDATIMA ZA KUPOVINU KOMERCIJALNE BANKE U igri i Miodrag Kostić
Nova ljubljanska banka (NLB) je među potencijalnim kandidatima za kupovinu srpske Komercijalne banke, navodi Rojters.

Za preuzimanje jedne od najvećih banaka u Srbiji šest je potencijalnih kupaca, uključujući Raiffeisen banku, AIK banku srpskog biznismena Miodraga Kostića i američko-evropski konzorcijum, kojeg čine Ripplewood Advisors, Direktna Banka i grčka Eurobank, piše Rojters.
U Novoj ljubljanskoj banci u Srbiji nisu potvrdili, niti negirali medijske izveštaje da se NLB takmiči za kupovinu Komercijalne banke, a indirektno je potvrđena vest u sjedištu u Ljubljani gde su, prema informacijama Dela, kazali da je srpsko tržište kao najveće tržište u regionu predmet fokusa NLB Grupe.

Vlada Srbije planira da proda do 83,23 odsto akcije Komercijalne banke, a u maju je objavila kriterijume za potencijalne kupce. Ministarstvo finansija saopštilo je prethodne nedelje kako je primilo šest važećih pisama o potencijalnih kupaca, ali nije dalo pojedinosti, piše Rojters."Blic Biznis" nedavno je pisao da bi investicioni fond "Riplud advajzers" čiji je vlasnik ugledni američki biznismen Tim Kolins, vrlo lako mogao da uđe u kupovinu "Komercijalne banke" zajedno sa domaćim investitorima.

Ovaj američki fond, čiji je vlasnik prošle godine posetio Beograd u društvu bivšeg američkog državnog sekretara Džona Kerija, slovio je za ozbiljnog potencijalnog kupca Komercijalne banke još od prvih zvaničnih najava o njenoj prodaji. Kako saznaje "Blic Biznis", sada kada se priča o privatizaciji ozbiljno zahuhtala, Kolins je i dalje ostao ozbiljan igrač, ali ne i investitor koji bi u kupovini Komercijalne banke nastupio samostalno. Ko je Tim Kolins, čime se bavi i koliko je ozbiljan investitor u svetu?Prošle nedelje država je država započela da ispunjava svoju obavezu koja je deo aktuelne prodaje Komercijalne banke, a koja je utvrđena još 2006. godine.

Srbija je od fondova iz Nemačke i Švedske na berzi kupila ukupno 1.159.000 akcija po ceni od 4.447 dinara za svaku deonicu. Oba fonda zajedno su posedovala 6,8 odsto akcija Komercijalne banke, od čega je nemačkom fondu DEG Deutsche pripadalo 4,5 odsto. Ceo paket država je platila 5,1 milijardu dinara odnosno 43,7 miliona evra.


Kineska kompanija ulaže u modernizaciju smederevske Železare 300 mil USD do 2021.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa delegacijom HBIS Grupe koju je predvodio njen predsednik Ju Jong.

Vučić je rekao da je zadovoljan činjenicom da HBIS Grupa u Srbiji posluje stabilno i ostvaruje planirani nivo proizvodnje na vrlo zahtevnom i konkurentnom tržištu čelika, navodi se u saopštenju Vučićevog kabineta.

Ju Jong je poručio da je Srbija postala najtraženija destinacija za strane investicije zahvaljujući sprovedenim reformama i konstantnom rastu ekonomije. On je najavio da će u naredne dve godine biti završen investicioni ciklus vredan 300 mil USD za modernizaciju proizvodnje u železari u Smederevu.

Predsednik Vučić je potvrdio bezrezervnu podršku kompaniji HBIS i rekao da će nastaviti da radi sa predsednikom Kine na unapredjenju i daljem razvoju odnosa dva naroda.


Chinese company to invest USD 300 million in modernization of Smederevo steel mill by 2021
Serbian President Aleksandar Vucic met with a delegation of HBIS Group headed by its president Yu Yong.

Vucic said that he was satisfied with the fact that HBIS Group had stable operations in Serbia, achieving the planned level of production in a very demanding and competitive steel market, the presidents cabinet announced.

Yu Yong said that Serbia had become the most demanded destination for foreign investments thanks to the reforms it had carried out and the constant growth of its economy. He announced that, over the next two years, the investment cycle worth USD 300 million for the modernization of the production at the Smederevo steel mill would be completed.

President Vucic confirmed the unconditional support to HBIS and said that he would continue working with the president of China on enhancing and further developing the relations of the two countries.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta