Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Telekom Srbija kupio kablovskog operatora Telemark
Kompanija Telekom Srbija kupila je Telemark, najvećeg kablovskog operatora na teritoriji zapadne i centralne Srbije, koji broji više od 25.000 televizijskih i internet korisnika, saopšteno je iz Telekoma.

Kablovski operator Telemark korisnicima pruža usluge u Čačaku, Kraljevu, Gornjem Milanovcu, Požegi, Lučanima, Guči, Mionici, Ljigu, Banji Vrujci, Mataruškoj banji i Kosjeriću.

Ovom akvizicijom Telekom Srbija povećava svoju korisničku bazu, a korisnicima sa ovih teritorija pruža mogućnost korišćenja bržeg i kvalitetnijeg interneta, kao i vrhunsku televizijsku ponudu, navodi se u saopštenju.

Telekom Srbija nastavlja sprovođenje svoje strategije širenja i prilagođavanja novim tržišnim trendovima, sa ciljem da postane regionalni lider u svim telekomunikacionim uslugama i nosilac budućeg digitalnog razvoja.


Kompanija M6 EDEN SRB odlazi iz BIP-a - Traži se novi strateški partner
Kompanija M6 EDEN SRB prekinula je ugovor o poslovnoj saradnji sa Beogradskom industrijom piva (BIP) u stečaju, pa je od 1. jula počeo proces izmirivanja obaveza prema zaposlenima i svim poveriocima, navodi se današnjoj izjavi iz ove kompanije.

Navode da su verovali u mogućnost razvoja jedne od najvećih pivara u regionu i sa entuzijazmom krenulu i njenu obnovu pre dve godine, ali da nema mogućnosti za uspeh, prenosi Tanjug.

- Pokušali smo da napravimo nešto pozitivno za Beograd, za Srbiju, da damo duh i život jednoj kompaniji koja je 180 godina simbol Beograda. Nažalost, bez obzira na velika mesečna ulaganja, posvećenost i entuzijazam, nismo uspeli, jer sa ovim konceptom nema mogućnosti za uspeh - saopšteno je iz ove kompanije.

Iz kompanije poručuju i da to ne znači da će se povući, "jer Beogradu je potrebno kvalitetno pivo".

- Produžićemo u drugačijem smeru sa drugim konceptom. Moguć je početak ulaganja u budućnosti u nove projekte u Srbiji - navode u saopštenju,

Podsetimo, B92 je danas javio da će Beogradska industrija piva najverovatnije biti zatvorena veoma brzo.

Kako su za B92 rekli radnici BIP-a, iako je vlasnik makedonski biznismen Svetozar Janevski, koji je 2017. zakupio pogone BIP u stečaju, obećao da će srediti situaciju, to se nije dogodilo, ali zasad, prema najnovijim informacijama B92, neće biti otpuštanja radnika.

- Trenutno je 125 zaposlenih na odmoru do 16. jula, kada očekujemo nastavak proizvodnje. BIP će biti u stečaju. Imamo informacije da neće biti otpuštanja, već da se traži novi zakupac. Čuli smo da se tri firme interesuju, jedna je poznata po proizvodnji mesa, druga je iz Kragujevca i jedna iz Apatina - rekao je za B92 jedan od radnika.


Company M6 EDEN SRB leaving BIP – New strategic partner being sought
The company M6 EDEN SRB has terminated the agreement on cooperation with Beogradska Industrija Piva (BIP) in bankruptcy, and the process of settling obligations towards the employees and the creditors began on July 1, the company says in today’s statement.

They say that they believed in the possibility of the development of one of the largest breweries in the region and that they enthusiastically started reviving it two years ago, but that now they believe that there’s no possibility of success, Tanjug reports.

– We tried to do something positive for Belgrade, for Serbia, to revive a company which has been a symbol of Belgrade for 180 years. Unfortunately, regardless of large investments, dedication and enthusiasm, we have failed, as there’s no possibility of success with this concept – the company announced.

They also announced that it didn’t mean that they would withdraw, “because Belgrade needs quality beer”.

– We will take a different direction and a different concept. It is possible that we will start investing in new projects in Serbia in the future – the press release says.

Let us remind that B92 reported today that BIP would most likely close very soon.

As BIP workers told B92, although the owner, the Macedonian businessman Svetozar Janevski, who bought the facilities in 2017, has promised to revive the company, it hasn’t happened, but no workers will be laid off at the moment, according to B92’s latest findings.

– At the moment, 125 employees are on a vacation until July 16, when we expect the production to continue. BIP will be in bankruptcy. We have heard that there will be no layoffs and that a new strategic partner is being sought, with three companies being potentially interested. One of them comes from the meatpacking industry. The other two are based in Kragujevac and Apatin – one of the workers told B92.


Na prodaju imovina Elektronske industrije Niš
Agencija za licenciranje stečajnih upravnika oglasila je prodaju imovine Holding korporacije Elektronska industrija iz Niša, metodom javnog nadmetanja.

Predmet prodaje su tri celine. U prvoj celini na prodaju je suvlasnički udeo u Fabrici otpornika, površine 6.036 m2 u Zemun polju, na Batajničkom drumu, a kod koje suvlasnički deo čini poslovni prostor površine 4.038 m2. Početna cena ove celine iznosi 64.732.652 dinara.

Drugu celinu čini 100% udela u privrednom društvu EI- preduzeće za proizvodnju i distribuciju energetike i pružanje usluga, Elmag u Nišu. Početna cena ovog dela iznosi 67.628.619 dinara.

Treću celinu, koja je na prodaju, čini 26,27% udela u zavisnom društvu preduzeća za proizvodnju trgovinu iusluge EI DUO Niš. Početna cena ovog dela procenjena je na 2.217.198 dinara.

Javno nadmetanje održaće se 5. avgusta u 11 časova na adresi ALSU u Beogradu.


Property of Elektronska Industrija Nis up for sale
The Bankruptcy Supervision Agency has put the property of Elektronska Industrija Nis up for sale through public bidding.

The offer includes three lots. This first lot consists of the co-ownership in Fabrika Otpornika, with an area of 6,036 m2 in Zemun Polje on the Batajnica Road, where the co-ownership share consists of business premises of 4,038 m2. The initial price is RSD 64,732,652.

The second lot consists of the 100% stake in EI’s company Elmag in Nis. The initial price is RSD 67,628,619.

The third lot consists of a 26.27% share in the EI DUO Nis subsidiary. The initial price is RSD 2,217,198.

The public bidding will be held on August 5, at 11 am, at the Bankruptcy Supervision Agency in Belgrade.


Kinezi kupuju Ikarbus: Električni autobusi do kraja godine
Landžou -- Kinezi preuzimaju 51 odsto Ikarbusa, a u vlasništvu države ostaće 26 odsto preduzeća, dok će ostatak pripasti malim akcionarima.
U pogonima Ikarbusa nameravaju da zadrže postojeće modele, ali i da počnu proizvodnju električnih autobusa i kombija.

Generalni menadžer kineske kompanije Đinlung, Jang Jian najavio je u izjavi Tanjugu da će Ikarbus, čiji su novi većinski vlasnik, krajem godine krenuti sa proizvodnjom električnih autobusa.
"Naši planovi su da prvo dovedemo investicije koje bi Ikarbus vratile u život, a nakon toga planiramo da zaposlimo 200 radnika i krenemo sa proizvodnjom", objasnio je Jang. On je rekao da je njegova kompanija primila novu porudžbinu i da će na osnovu nje krenuti sa proizvodnjom vozila koja su potrebna u Landžou.

"Upravo radimo na organizaciji u Ikarbusu i krajem ove godine krenućemo sa proizvodnjom prvog električnog autobusa. U ovom trenutku radimo na tehničkoj pripremi za proizvodnju tog autobusa", kazao je on. Jang ističe da je plan kineske kompanije da Ikarbus učini jakom firmom i da postane regionalni centar, a da će se tek potom razmišljati o eventualnom širenju na druge zemlje u regionu i ulasku na evropsko tržište.


BIP OSTAJE ŽIV Nakon odlaska vlasnika država pivaru daje u novi zakup
Beogradska industrija piva (BIP) za sada neće biti ugašena, a Agencija za licenciranje stečajnih upravnika će vrlo brzo pripremiti novi oglas i ponuditi zainteresovanima da nastave da rade kroz zakup, rekao je danas za Telegraf državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović.

Zakupac BIP-a kompanija M6 EDEN SRB objavila je ranije danas da je prekinula ugovor o zakupu koji je trajao od 2017. godine.

Stevanović je rekao da sa dosadašnjim zakupcima nije bilo problema i svoje obaveze su izmirivali redovno koje su garantovali menicama.

"Šta su razlozi za odustajanje ja ne mogu da kažem. Bilo bi dobro da se što pre nadje novi partner kako bi se nastavilo proizvodnjom", rekao je on.Iz kompanije M6 EDEN SRB, odnosno okruženja Svetozara Janevskog, danas nisu želili da dodatno objasne razloge za prekid ugovora o zakupu BIP-a kao ni dalje planove u Srbiji a najavili su da će to uraditi tokom sledeće nedelje.Posle dve godine pokušaja BIP je 2017. godine zakupila kompanija M6 EDEN SRB iza koje stoji makedonski Svetozar Janevski i tada je proizvodnja piva obnovljena.

Zakup je koštao oko 900.000 evra godišnje, angažovano je 150 radnika, a Janevski koji je vlasnik vinarije "Tikveš" najavljivao je izgradnju nove fabrike piva u Srbiji.

On je u izjavama najavljivao da će zakup BIP-a trajati 2-3 godine, dok nova fabrika piva ne bude izgrađena, kao i da će sa Vladom Srbije dogovoriti lokaciju za novu fabriku.Većinski vlasnik BIP-a je država Srbija koja preko Registra akcija i udela ima 51,9 odsto u kapitalu, a ostatak je u rukama manjskih akcionara.

BIP je prvi put privatizovan 2007. godine, tada konzorcijumu pravnih lica "Alita" iz Litvanije i "United nordic beverages" iz Švedske, a zbog neispunjavanja obaveza ovaj ugovor je raskinut 2010. godine.

Početkom ove godine u javnoj raspravi bio je i plan detaljne regulacije za prostor u kome je i BIP-a kod Mostarske petlje po kojem se na toj lokaciji deo privrednog zemljišta transformiše u komercijalno.


Država ponudila na prodaju svoj deo u ugostiteljskom preduzeću Trem
Ministarstvo privrede objavilo je javni poziv radi prodaje dela kapitala ugostiteljskog preduzeća Trem iz Beograda, po početnoj ceni od 535.000 EUR, nešto nižoj u odnosu na prošlu prodaju, objavljeno je danas.

Kako se navodi u oglasu, na prodaju je 37,9% ukupnog kapitala Trema, koji je u vlasništvu državnog Registra akcija i udela prenetih posle raskida ugovora zaključeno u postupku privatizacije, odnosno Akcijskog fonda.

Zainteresovana lica mogu podneti prijave za učešće u postupku najkasnije do 22. jula a otvaranje ponuda je zakazano za 24. jul.

Podsetimo, vlasnik preostalog kapitala u preduzeću Trem (62,084%) je NCA Investment Group, Novi Beograd.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta