Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
NOVA NAJVEĆA VREDNOST OD POČETKA GODINE Kurs dinara 117,6809 za evro
Dinar vredi danas prema evru približno isto kao u petak i zvanični srednji kurs iznosi 117,6809 dinara za evro, što je njegova nova najveća vrednost od početka ove godine, objavila je Narodna banka Srbije.

Dinar je prema evru jači za 0,1 odsto na mesečnom i za 0,3 posto na godišnjem nivou, a u odnosu na početak godine jači za 0,4 procenta.

Indikativni kurs dinara prema dolaru je stagnirao u petak na nivou od 105,1379 dinara za dolar.

Dinar je prema dolaru na mesečnom nivou slabiji za 0,6 odsto, na godišnjem za 1,9 procenata, a od početka godine je u padu za 1,7 posto.

NBS je kupila na međubankarskom deviznom tržištu od početka godine 1,79 milijardi evra i prodala 130 miliona kako bi ublažila prekomerne dnevne oscilacije kursa.

Najslabiji kurs srpske valute prema novčanoj jedinici evrozone zabeležen je 29. januara, kada je jedan evro koštao 118,4940 dinara.


Broj hotela u Beogradu udvostručen za 5 godina - I dalje postoji potreba za izgradnjom i otvaranjem
Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je da je u prvoj polovini godine Beograd posetilo 531.333 turista koji su ostvarili 1.170.734 noćenja, što je za 7% više u odnosu na isti period prošle godine, i po broju turista ali i po broju noćenja.

Prema njegovim rečima, u toku letnjih meseci najviše gostiju je iz regiona, Turske, zatim zapadne Evrope ali ne zaostaju ni turisti iz Kine i Rusije, prenosi Beoinfo.

– U toku leta najviše gostiju je iz regiona ali i iz Turske, Kine, zapadnih zemalja i posebno Rusije. Trend rasta broja turista i broja noćenja je i dalje aktuelan, što je rezultiralo i povećanjem smeštajnih kapaciteta – pojasnio je Radojičić.

Gradonačelnik je istakao da tokom leta, zahvaljujući turizmu i sezonskim poslovima, svaki osmi Beograđanin radi u turizmu ili sektoru usluga. On je podsetio da je 2014. godine Beograd imao 67 hotela, a da ih je sada preko 120, što je pokazatelj koliko se Beograd razvija u turizmu.

– U Beogradu se broj hotela gotovo udvostručio, a i dalje postoji potreba za izgradnjom i otvaranjem novih. U istom periodu, kapacitet privatnog smeštaja je učetvorostručen. Turizam će se u Beogradu i dalje razvijati, pa je shodno tome važno da nastavimo rad na uređenju grada i poboljšanju infrastrukture, ali i kulturnim sadržajima prestonice – kazao je gradonačelnik.

Radojičić je podsetio da jedna od najvažnijih okosnica za dolazak gostiju leti u Beograd jesu manifestacije koje iz godine u godinu privlače sve veću pažnju turista. Među njima je i predstojeći Beer Fest, najpopularniji događaj među gostima iz regiona i Evrope koji poseti preko 500.000 ljudi. Sve veću pažnju beleži i Beogradski karneval brodova koji će 31. avgusta zatvoriti sezonu festivala u Beogradu.


RASPOREĐIVANJE NOVCA Ministarstvu privrede 277,1 milion dinara za akcije "Tesle"
Vlada Srbije donela je rešenje o prenosu 277.199.000 miliona dinara na račun Ministarstva privrede kako bi to ministarstvo imalo dovoljno novca za kupovinu akcija Aerodroma "Nikola Tesla", a u cilju povećanja učešća države u osnovnom kapitalu beogradskog aerodroma.

U rešenju o upotrebi sredstava uz tekuće budžetske rezerve za 2019. navodi se da se novac raspoređuje Ministarstvu privrede, radi obezbeđivanja nedostajućih sredstava potrebnih za pravo preče kupovine akcija u postupku otuđenja sopstvenih akcija AD Aerodrom "Nikola Tesla" u Beogradu, a u cilju povećanja učešća Republike Srbije u osnovnom kapitalu tog privrednog društva.

Vlada je ovo rešenje donela u četvrtak 8. avgusta, a objavljeno je u Službenom glasniku dan kasnije.


Srbija 1. na svetu po grinfild investicijama na listi Fajnenšel tajmsa
Srbija je na prvom mestu u svetu po broju stranih direktnih investicija, objavio je danas (u ponedeljak, 12. avgusta 2019.) ugledni britanski list Fajnenšel tajms (Financial times).

Prema najnovijoj rang listi za 2019. godinu, koju objavljuje specijalizovani servis Fajnenšel tajmsa (FT), Srbija je na čelu rang liste sa indeksom od 11,92 poena, što je za 1,33 indeksnih poena više u odnosu na prošlu godinu.

Naša zemlja privukla je, kako se navodi, 107 projekata direktnih stranih investicija u 2018, odnosno za 26 više nego 2017, što je rast za gotovo jednu trećinu.

- Srbija sa ocenom 11,92 privlači skoro 12 puta veći obim grinfild stranih direktnih investicija nego što bi moglo da se očekuje od ekonomije njene veličine - navodi se u godišnjoj studiji, u kojoj se meri obim ulaznih grinfild ulaganja u 2018. godini u odnosu na veličinu ekonomije svake države.

Srbija je, kako se dodaje, preuzela od Mozambika lidersku poziciju po vrednosti indeksa i popela se za jedno mesto u odnosu na prethodnu godinu.

Vodeći sektori u Srbiji po stranim direktnim investicijama su industrija automobilskih komponenti, hrana i duvan, tekstil i sektor nekretnina, koji su zajedno imali udeo veći od polovine (54%) u ukupnim ulaznim SDI projektima u 2018. godini, precizira se u tekstu.

U studiji se ističe da je Srbija sa rezultatom 11,92 poena, daleko nadmašila rivale u regionu evropskih ekonomija u usponu, među kojima su i Litvanija i Bosna i Hercegovina, koje takođe imaju visoke indeksne ocene.

Na drugom mestu, iza Srbije, nalazi se Crna Gora sa indeksom 11,49 poena.

Interesantno je pomenuti da je Srbija po grinfild stranim direktnim investicijama ostavila "za petama" ekonomije kao što su Singapur, Jermenija, Letonija, Bugarska, UAE, Mađarska, Rumunija, Irska, Poljska, Velika Britanija, Hong Kong....


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta