Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Širi se Ribarsko naselje u Priboju - Za 2020. u planu izgradnja i bazena
Radovi na izgradnji bungalova u Ribarskom naselju, na Potpećkom jezeru, u blizini Priboja, privode se kraju. Osim 11 bungalova urađeni su i prateći objekti za ribare i čamce. Uskoro počinje i izgradnja auto kampa, koji bi trebalo da bude gotov do kraja godine, a u planu je i izgradnja bazena, gde će posetioci moći preko dana da se kupaju, kad se ne peca riba.

- Ove godine postavljamo pet kampova po 35 m2, a sledeće godine još 10, da bismo ušli na evropsku kartu auto kampova. Biće i dve kuće na sprat i restoran. Biće apsolutni uslovi da se ljudi i odmore i pecaju - kaže član opštinskog veća Priboja Miralem Gogalić, piše lokalni portal ZoomUe.

Da bi Ribarsko naselje dobilo punu namenu još preostaje da se voda u kojoj će se loviti bude očišćenja od smeća koje pluta Limom. Uskoro će na kilometar uzvodno biti postavljene mreže koje će kupiti otpad.

Podsetimo, postojeći sadržaji Ribarskog naselja Potpeć koji su bili hit na proteklom Sajmu turizma, biće dopunjeni ove godine pored bungalova, i mokrim čvorom i marinom za čamce, čime će se kompletirati turističko-sportska ponuda u Priboju.

Izradnja naselja je počela pre dve godine i realizovana je uz pomoć Ministarstva trgovine i turizma, koje je za njegovu izgradnju izdvojilo 17 miliona dinara, piše ZoomUe.


Javno nadmetanje za lokaciju Marina Dorćol 13. septembra 2019. - Početna cena 3,8 milijardi dinara
Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da će Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda 14. avgusta objaviti oglas o otuđenju građevinskog zemljišta na lokaciji Marina Dorćol. Rok za dostavljanje ponuda je 12. septembar, a licitacija je 13. septembra.

Prema njegovim rečima, početni iznos cene na javnom nadmetanju biće 3,8 milijardi dinara, koliko iznosi procenjena tržišna vrednost zemljišta na ovoj lokaciji površine četiri hektara, prenosi Beoinfo.

– Pored iznosa koji bude postignut na javnom nadmetanju, u budžet grada biće uplaćen i doprinos za uređivanje građevinskog zemljišta koji će budućem investitoru biti obračunat za objekte koje planira da gradi – istakao je Vesić.

Kako je naveo, prema planu detaljne regulacije lokacija se nalazi u zoni predviđenoj za komercijalne delatnosti i stanovanje, a pored ovih objekata obavezna je i izgradnja uređenih zelenih površina sa drvoredom, koji moraju biti u javnom korišćenju.

– Maksimalna bruto površina objekata koji se grade na lokaciji je 76.000 m2. Na tehničku dokumentaciju za sve objekte i sadržaje koji se budu gradili saglasnost će davati Komisija za planove Skupštine grada Beograda. Takođe, budući investitor će morati da se pridržava uslova nadležnih institucija u pogledu zaštite okoline spomenika kulture Termoelektrana "Snaga i svetlost", kako se ne bi ugrozile njene vrednosti – pojasnio je Vesić.

Grad Beograd će, dodao je Vesić, preko Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, obezbediti pristup kompleksu preko dve javne saobraćajnice koje su planirane sa zapadne strane kompleksa, dok će obaveza investitora biti da izgradi sve komunalne instalacije u okviru kompleksa radi povezivanja sa javnom infrastrukturom.

– Obaveza investitora će biti da o svom trošku rekonstruiše kran stare centrale i crpnu stanicu – kazao je Vesić.

Prema njegovim rečima, Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda raskinula je pre dve godine ugovor sa dotadašnjim zakupcem jedne od najskupljih gradskih lokacija.

– Zemljište je dato u zakup 2006. godine radi izgradnje komercijalnog i stambenog prostora, sa sportskim objektom, pratećim saobraćajnicama, kao i pešačkim i zelenim površinama. Rešenjem gradonačelnika iz 2016. godine investitoru je prestalo pravo zakupa i godinu dana kasnije zakupac je sporazumno raskinuo ugovor sa Direkcijom, čime je grad mogao da započne aktivnosti na pripremanju lokacije za sadašnji oglas o otuđenju – zaključio je Vesić.

Zamenik gradonačelnika je pozvao sve investitore da učestvuju u ovom projektu i na vreme dostave svoje ponude.


Serbia ranks first in greenfield investments on Financial Times list
Serbia took first place in the world in the number of greenfield foreign direct investments, the notable British daily Financial Times reported yesterday (Monday 12, 20190

According to the 2019 list, compiled by Financial Times (FT) data division Serbia is at the top of the list with a score of 11.92 , an increase in 1.33 index points compared to last year`s results.

FT writes that Serbia attracted direct foreign investments for 107 projects in 2018 which is 26 more than in 2017, an increase of almost one third.

– With a score of 11.92 index points Serbia attracts almost 12 times the volume of greenfield foreign direct investments (FDI) than can be expected for an economy of its size , states the annual FT study which looks at inbound greenfield investment in 2018 relative to the size of each country’s economy.

The report added that Serbia takes over the position as the index leader from Mozambique, up one position from the previous year.

Automotive components, food and tobacco, textiles and real estate are Serbia’s leading FDI sectors, and combined they accounted for more than half (54%) of total inbound FDI projects in 2018.

The study points out that with a score of 11.92 index points Serbia has far exceeded its regional counterparts in emerging European economies, including the likes of Lithuania and Bosnia-Herzegovina, which have high index scores.

Serbia is closely followed by Montenegro which ranked second with a score of 11.49 index points.

It might be interesting to note that looking at the number of foreign direct investments Serbia leaves behind such world economies as Singapore, Armenia, Latvia, Bulgaria, UAE, Hungary, Romania, Ireland, Poland, Great Britain, Hong Kong and others.


Odobreno da Srbijagas preuzme kontrolu nad "Bijeljina-gasom"
Komisija za zaštitu konkurencije odobrila je da Javno preduzeće "Srbijagas" preuzimanjem 79,29 odsto udela stekne neposrednu individualnu kontrolu nad firmom "Bijeljina-Gas" iz Bosne i Hercegovine, objavila je Komisija.

Do ovog preuzimanja dolazi na osnovu presude Privrednog suda u Novom Sadu koja je priznata rešenjem Okružnog suda u Bijeljini, a firma "Bijeljina-Gas" nije prisutna na tržištima prirodnog gasa u Srbiji, konstatovala je Komisija za zaštitu konkurencije.


Na prodaju imovina preduzeća "Termoelekro"
Agencija za licenciranje stečajnih upravnika oglasila je prodaju udela pokretne i nepokretne imovine preduzeća "Termoelektro" u stečaju.

Na prodaju su delovi upravne zgrada u beogradskoj opštini Palilula, kao i kancelarijski nameštaj i vozila, a procenjena vrednost imovine koja se prodaje je oko 474 miliona dinara.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta