Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
"Planinka" postala vlasnik Kuršumlijske banje
Kuršumlijsko preduzeće A.D. Planinka postaće vlasnik Kuršumlijske banje, odlučila je komisija Direkcije za imovinu Republike Srbije.

Ukupna početna cena kompleksa "Žubor" u Kuršumlijskoj Banji je bila 1.415.836 evra, a pisane ponude za kupovinu dostavljale su se do 12. avgusta.

Banjski kompleks "Žubor" u Kuršumlijskoj Banji pored istomenog hotela čija je površina veća od 16.000 kvadratnih metara, čini i više ugostiteljskih objekata među kojima su vila "Milica" i restoran "Prepolac", a predmet prodaje činilo je i 95,9 hiljada kvadratnih metara zemljišta.

Kućica za termo izvor nije bila predmet otuđenja već će način korišćenja termalnog izvora biti regulisan po Zakonu o rudarstvu i geološkim istraživanjima, a naknada u skladu sa Zakonom o naknadama za koriššćenje javnih dobara.

Pored Prolom i Lukovske banje AD "Planinku" čini i fabrika Prolom vode a ova kompanija upravlja i parkom prirode "Đavolja varoš".


Planinka buys Kursumlijska Spa – Grand opening by end of 2020, necessary investments exceed EUR 10
Republic Directorate for the Property Commission has adopted a decision on the sale of Kursumlijska Spa yesterday (August 13, 2019). Namely, Kursumlija-based Planinka a.d.
has bought Kursumlijska Spa

– The Management of Planinka has already gone to see Kursumlijska Spa and are making plans for investments. According to the initial assessment of the management, in order for them to open Kursumlijska Spa, they need to invest more than EUR 10 million, the representatives from Planinka pointed out. Planinka is also currently building a hotel in Lukovska Spa an investment worth around EUR 10 million.

Opening Kursumlijska Spa and finishing the construction of the hotel in Lukovska Spa is expected by the end of the next year. These two spas will employ over 200 people and will provide work for contractors and suppliers from around the Kursumlija municipality.


Jović: "Inflacija ostaje STABILNA na oko 2 odsto ove i sledeće godine"
U Srbiji su nastavljena povoljna makroekonomska kretanja i u 2019. godini, inflacija je niska i stabilna, a finansijska stabilnost je očuvana, izjavio je danas viceguverner Narodne banke Srbije Željko Jović.

Jović je, na predstavljanju avgustovskog Izveštaja o inflaciji na konferenciji za novinare u NBS, istakao da su troškovi finansiranja ostali niski, što je povećalo ekonomsku i investicionu aktivnost u zemlji.
 
"Inflacija je u proteklih šest godina bila niska i stabilna na nivou od oko 2 odsto, što očekujemo i za ovu i narednu godinu", naveo je viceguverner.

Dodao je da je sačuvana finansijska stabilnost, i da je pitanje nasleđenih problematičnih kredita rešeno na održiv način.

"Njihov nivo smanjen je za više od 70 odsto u poslednje četiri godine, a njihovo učešće u ukupnim kreditima smanjeno je na 5,2 odsto", rekao je Jović.


Država ima plan za Resavicu po ugledu na RTB Bor, Železaru Smederevo i PKB
Država ima plan da za preduzeća koja su godinama bila na teretu budžeta, a neka su i dalje, pronađe strateške partnere.

To će se uraditi na isti način kao što je to uradila u slučajevima RTB Bor, Železare Smederevo, PKB..., rekla je premijerka Ana Brnabić i naglasila da država ima plan i za Resavicu, čija bi četiri rudnika po preporuci MMF-a trebalo zatvoriti.

- Rudari ne moraju da brinu, država ih neće ostaviti bez posla. Nećemo zatvoriti nijedan rudnik sve dok za 3.500 radnika ovog preduzeća ne obezbedimo alternativno zaposlenje - poručila je premijerka u intervjuu za Tanjug.

Navela je da vlada ima dobro pripremljen socijalni program koji će ponuditi radnicima četiri, od šest rudnika predviđenih za zatvaranje.

Zbog ekonomske situacije i demografije regiona u kojem se nalaze rudnici, vlada za sad ne želi da ih zatvori.

- Nismo želeli da krenemo u to sad, dok nemamo alternativu u smislu da otvorimo neke druge privredne aktivnosti za sve ljude. Neki možda žele socijalni program, veliki broj njih želi da se zaposli negde dalje, tako da paralelno s tim, radimo na otvaranju novih radnih mesta pre nego što zatvorimo rudnike u Resavici - kaže Brnabić govoreći o planovima države za rešavanje pitanja nekoliko važnih preduzeća.

Ona tako napominje i da se za Azotaru iz Pančeva koja je otišla u stečaj traži strateški partner i da "Azotara nije završena priča".


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta