Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Trećina američkih ekonomista očekuje RECESIJU do kraja 2021.
Jedan broj američkih ekonomista prilično je zabrinut zbog rizika koje sa sobom nose neke ekonomske mere predsednika Donalda Trampa i očekuje recesiju u SAD do kraja 2021. godine.

Čak 34 odsto ekonomista koje je anketirala Nacionalna asocijacija za ekonomiju poslovanja (NABE), izrazilo je uverenje da će privredno usporavanje preći u recesiju 2021, prema rezultatima istraživanja objavljenim danas, prenosi agencija AP. To je više u odnosu na februarsku anketu, kada je takvo mišljenje imalo 25 odsto ispitanika.Samo dva procenta anketiranih očekuje da će recesija početi ove godine, dok 38 odsto predviđa da će se to dogoditi 2020. godine. Oni su i ranije izražavali strahovanje da bi Trampove tarife i veći budžetski deficit na kraju mogli da priguše privredni rast.

Kada je reč o izgledima za uspeh u poslednjem krugu trgovinskih pregovora između SAD i Kine, američki ekonomisti su u anketi NABE-a takođe izrazili skepticizam. Samo pet odsto ispitanika je predvidelo da će pregovori rezultirati sveobuhvatnim trgovinskim sporazumom, 64 odsto je reklo da je moguć neki površan sporazum, a gotovo jedna četvrtina očekuje da se dve zemlje neće dogovoriti ni o čemu.

U anketi sprovedenoj između 14. jula i 1. avgusta učestvovalo je 226 ispitanika, koji uglavnom rade za korporacije i trgovinska udruženja.Generalno gledano, odgovori ekonomista predstavljaju kritiku ukupnog pristupa Trampove administracije ekonomiji, navodi AP.

Ipak, većina ekonomskih pokazatelja za sada se čini čvrstim. Poslodavci kontinuirano otvaraju nova radna mesta, stopa nezaposlenosti je blizu 50-godišnjeg minimuma, a potrošači su optimistični. Podaci o maloprodaji u SAD, objavljeni prošlog četvrtka, pokazali su da je promet na malo skočio u julu najviše u četiri meseca.

Istraživanje je pokazalo, takođe, da je oštro pao procenat ekonomista koji smatraju "preterano stimulativnim" rezanje poreza u vrednosti 1,5 hiljada milijardi dolara tokom sledeće decenije i da će to verovatno "nazidati" budžetski deficit koji bi trebalo da se smanjuje. Procenat ekonomista koju su se tako izjasnili pao je na sadašnjih 51 odsto sa 71 procenta iz avgusta 2018. godine, navodi AP.


Srbija ulaže 60 mil EUR u šest objekata kapitalne inovacione infrastrukture u univerzitetskim centri
Ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović sastao se sa izvršnom potpredsednicom Kinesko-evropske asocijacije za trgovinsku i ekonomsku saradnju (CEATEC) Hui Čen, kojoj je predstavio investicione potencijale Srbije u oblasti inovacija i novih tehnologija i pozvao kineske i evropske investitore da što više ulažu u Srbiju.

Popović je istakao da je izvoz IT usluga iz Srbije u prošloj godini dostigao novi rekord od 1,135 mlrd EUR.

- Taj rekord oboren je uz rast izvoza od čak 26% u odnosu na 2017. godinu - naveo je Popović i dodao da Srbija ulaže 60 mil EUR u šest objekata kapitalne inovacione infrastrukture u univerzitetskim centrima u Srbiji.

Sa takvim ulaganjima i obrazovanjem većeg broja inženjera i budućih tehnoloških preduzetnika, Srbija postaje inovacioni lider u ovom delu Evrope, naveo je Popović.

On je istakao da je Srbija ove godine, prvi put, postala deo najrelevantnijeg istraživanja o startap ekosistemu na svetu u okviru izveštaja "Global Startup Ecosystem", koje sprovodi američka organizacija "Startap Džinome" (Startup Genome) iz San Franciska.

- U analizi koja je obuhvatila preko 50 najrazvijenijih svetskih ekosistema, Srbija je jedina zemlja u okruženju koja je deo ovog istraživanja i ocenjena je najboljim ocenama - 10 za rast investicija i 9 za rast ukupnog broja startap kompanija - ukazao je Popović.

On je naveo da su gradovi Beograd i Novi Sad prepoznati kao jedinstven startap ekosistem i pored Londona, Tel Aviva, Barselone i Helsinkija, svrstani među pet liderskih ekosistema u Evropi.

- Kao ključna prednost srpskog ekosistema identifikovana je talentovana radna snaga i visokokvalitetan inženjerski kadar, koji je svrstan među pet najboljih u svetu - rekao je Popović.

On je naveo da su veštačka inteligencija, robotika, automatizacija, internet of things, i primena drugih najsavremenijih tehnologija, ali i sve popularnija kreativna industrija, prostor u kojem Srbija razvija svoj novi industrijski i privredni identitet.

- Zato pozivam kineske i evropske investitore da što više ulažu u Srbiju, jer je naša zemlja, a to tvrde najrelevantnije svetske organizacije, budući razvojni centar za nove tehnologije i nova znanja koje će menjati svet - naveo je Popović, a prenosi ministarstvo u saopštenju.

Izvršna potpredsednica Kinesko-evropske asocijacije za trgovinsku i ekonomsku saradnju (CEATEC), Hui Čen, navela je da ova organizacija uočava ubrzani inovacioni razvoj Srbije i da je zainteresovana da usmerava kineske privrednike da ulažu u Srbiju, posebno u oblasti inovacija i novih tehnologija.

Ona je istakla i da CEATEC planira otvaranje trgovinskih centara širom Evrope koji će služiti kao kanal evropskim kompanijama za ulazak na kinesko tržište.

- Takvi centri već su uspostavljeni u Nemačkoj i Poljskoj, a razmatra se i uspostavljanje takvog centra u Srbiji - navela je Čen.

CEATEC je asocijacija za kinesko-evropsku trgovinsku i ekonomsku saradnju koja je osnovana 2000. godine od strane Ministarstva privrede NR Kine. Glavni zadatak udruženja je promocija i istraživanje potencijala saradnje između Kine i Evrope. Delegaciju ove asocijacije koja boravi u Beogradu čini 18 kompanijskih lidera iz različitih oblasti industrije, uključujući građevinu, trgovinu, tehnologiju i investicije.


Beogradski aerodrom očekuje veliki promet u zimskoj sezoni
Beograd -- Beogradski aerodrom priprema se za veliki promet u zimskoj sezoni, jer će opslužiti više letova nego ikad do sada.
I sve to nakon rekordne letnje sezone.

Određen broj avio.prevoznika već se obavezao da će povećati i frekventnost i kapacitet na letovima ka srpskoj prestonici u poređenju sa prošlom godinom.
Er Srbija će predvoditi zimsko poslovanje aerodroma sa sedam dodatnih ruta, koje su uvedene ovog leta, piše portal Exyuaviation

Nacionalni avio-prevoznik leteće dvaput nedeljno za Barselonu, Kairo, Helsinki, Kijev, Krasnodar i Rijeku. Osim toga, očekuje se da uvrsti još pet destinacija u svoj program rada u toku ove zime.

Među stranim avio-prevoznicima, Er Frans će zadržati svakodnevne letove između Pariza i beograda, takođe uvedene ove letnje sezone.

Izraelski prevoznik Izrer erlajns produžiće svoje sezonske letove između Tel Aviva i Beograda od oktobra do 5. januara naredne godine. Imaće dve rotacije nedeljno. Flajdubai će umesto pet letova nedeljno uvesti svakodnevni prevoz putnika od 27. oktobra.

Idžijan erlans uvešće dodatne letove do srpske prestonice, pa će ukupno imati četiri leta nedeljno iz Atine.

Vizer će poboljšati svoju vezu sa Larnakom, dok će lou-kost prevoznik Izidžet pojačati liniju između Ženeve i Beograda na tri leta nedeljno u novembru i četiri od sredine decembra u toku ostatka zimske sezone sve do kraja marta. Tenutno na toj liniji saobraća dvaput nedeljno.

Sa druge strane, Norvidžan er šatl, koji je prošle zime povećao broj letova između Stokholma i Beograda na celu godinu, sada leti na toj relaciji samo u letnjoj sezoni.

Beogradski Aerodrom "Nikola Tesla" očekuje da će opslužiti preko šest miliona putnika u 2019, prvoj celoj godini u kojoj je njegov operater francuski Vansi.

Tokom prve polovine godine, kroz kapije tog aerodroma prošao je 2.612.981 putnik, što predstavlja rast od šest procenata.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta