Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
U toku konkursi za prodaju dve banje - Za Vranjsku banju se raspituju, za Kuršumlijsku još nema zain
Pošto je maja prošle godine propala prva prodaja kompleksa Žubor u Kuršumlijskoj banji, Fond PIO i Republička direkcija za imovinu raspisale su protekle nedelje novu ponudu. Osim ove, na prodaju je i Vranjska banja.

Kako Politika saznaje, iako se na oglas zaineteresovani javljaju tek nekoliko dana, za Kuršumlijsku banju za sada nije bilo zainteresovanih, dok se za Vranjsku banju potencijalni kupci raspituju.

Ovo nisu ni prve ni poslednje banje koje će se naći na licitaciji, budući da su Fond PIO i direkcija još lane oglasili prodaju 30 lečilišta u Srbiji, s tim što će prvi biti privatizovan "Žubor". Pred Kuršumlijske u prvom redu privatizacije su i Specijana bolnica "Bujanovac", Banja Koviljača, Niška, Zlatibor, Sokobanja, Ribarska, "Merkur" u Vrnjačkoj Banjo, "Gejzir" u Sijarinskoj, Institut za lečenje i rehabilitaciju u Niškoj Banji i "Termal" u Vrdniku.

S tim, što kod većine ovih banja može da se govori o prodaji nepokretnosti, dok izvorište geotermalne vode ostaje u državnom vlasništvu. Oglašen hotel "Žubor" u Kuršumlijskoj Banji, zauzima površinu od oko 16.000 kvadrata sa pratećim objektima i 95.902 kvadrata zemljišta.

Maja prošle godine nudio se po ceni od 1.887.782 miliona, da bi u najnovijoj ponudi početna cena bila 1.4 mil EUR.

Nepokretnost koja se prodaje pored Žubora je i ugostiteljski objekat Prepolac, površine 468 m2, kao i Vila "Milica", površine 588 m2. Kada je reč o pomoćnoj zgradi, gde se nalazi izvorište geotermalne vode, budući kupac će način korišćenja i eksploataciju izvora reguliasti u skladu sa uslovima i postupkom propisanim odredbama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, a naknadu zakorišćenje u skladu sa Zakonom o naknadama za korišćenje javnih dobara.

Ponude za kupovinu se dostavljaju najkasnije do 12. avgusta 2019. godine,.

Radi otuđenja nepokretnosti zemljišta rapsian je i oglas za prodaju Vranjske Banje. Kako se navodi u oglasu predmet prodaje nije objekat upisan kao objekat zdravstva, koji ima odobrenje za gradnju a nema odobrenje za upotrebu, s obzirom na to da je pravnosnažnim rešenjem Gradske uprave grada Vranja vlasnicima objekata - Republici Srbiji - Republilkoj direkciji zaimovinu RS i Republličkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje, naloženo da u roku od 90 dana prijema rešenja poruše uklone predmetni objekat.

Ukupna početna kupoprodajna cena iznosi 252.564,21 EUR.


Neuspešna prodaja JAT Tehnike
Ministarstvo privrede Srbije objavilo je da je prodaja JAT Tehnike proglašena neuspešnom, jer nije dostavljena nijedna prijava za učešće u javnom nadmetanju.Poziv za prikupljanje ponuda za privatizaciju JAT Tehnike objavljen je 24. juna, a zainteresovani su mogli da se jave do 31. jula, navedeno je na sajtu Ministarstva privrede.

Komisija za sprovodjenje postupka prikupljanja ponuda za javno nadmetanje je 1. avgusta konstatovala da do isteka propisanog roka nije dostavljena nijedna prijava za učešće u postupku.

Početna cena za prodaju JAT Tehnike, preduzeća za održavanje i popravke aviona, iznosila je 20,5 miliona evra, a zainteresovani je trebalo da uplati depozite od dva miliona evra.

Kako je objavljeno u izveštaju ovlašćenog procenitelja, najviša vrednost JAT Tehnike u rasponu procenjene fer tržišne vrednosti kapitala koji je bio ponudjen na prodaju na kraju prošle godine iznosila je 20.498.762 evra.

Predmet prodaje bilo je 99,3 odsto ukupnog kapitala JAT Tehnike, od čega je najviše kapitala u vlasništvu Republike Srbije – 95,4 odsto, a po nekoliko procenata su vlasništvo republičkog PIO fonda, odnosno Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, dok vlasništvo ispod jedan odsto imaju Nacionalna služba za zapošljavanje, Opština Pećinci i Opština Arađelovac.


Fabrika prediva i konaca Dunav iz Grocke i dalje bez kupca
Ministarstvo privrede proglasilo je neuspešnim pokušaj prodaje dela privrednog društva za proizvodnju prediva i konca Dunav iz Grocke.

Javni poziv za učešće u postupku javnog prikupljanja ponuda sa javnim nadmetanjem radi prodaje oko 24,5% ukupno registrovanog kapitala preduzeća objavljen je 11. jula, a do 29. jula je bio rok da se zainteresovani jave na poziv.

Međutim, kako se navodi na sajtu ministarstva, do isteka roka nije dostavljena nijedna prijava za učešće u postupku.
Akcionarski fond ima u preduzeću Dunav iz Grocke 24,57% kapitala i do sada je nekoliko puta neuspešno nuđen na prodaju.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta