Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Bivši gigant SFRJ izdaje lokale širom Srbije: A nekad su svi nosili njihove startas patike
Sombor -- Nekadašnji jugoslovenski gigant za proizvodnju obuće Boreli iz Sombora izdaje 12 svojih prodavnica u isto toliko gradova širom Srbije.Javno otvaranje ponuda održaće se 30. avgusta ove godine u Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika u Novom Sadu.

Lokali se izdaju u Arilju, Kanjiži, Mionici, Pirotu, Rekovcu, zatim u Vladičinom Hanu, Leskovcu, Kladovu, Soko Banji, kao i Kragujevcu, Kovinu i Plandištu.Firma Boreli iz Sombora je nakon raspada Jugoslavije postala naslednik fabrike Borovo iz Hrvatske.

Na ovim prostorima bila je čuvena i po proizvodnji popularnih borosana i startas patika.

Ova firma je otišla u bankrot 2016. godine, a u vlasništvu nekadašnjeg proizvođača obuće ostalo je više od 90 prodavnica širom Srbije.

Fabriku Bata - jugoslavenska tvornica gume i obuće d.d. Borovo osnovao je 1931. češki industrijalac Jan Bata u okolini Vukovara u Hrvatskoj.

Zlatno vreme ove fabrike obuće bilo je u Jugoslaviji tokom 80-tih godina prošlog veka kada je Borovo zapošljavalo širom zemlje 23.000 ljudi, proizvodilo se 23 miliona pari obuće godišnje, 580.000 komada auto guma i 12.500 tona gumeno-tehničke robe.

Posle raspada SFRJ Borovo je nastavilo da postoji u Hrvatskoj, a 1997. godine fabrika obuće u Somboru promenila je ime u Boreli.


Kamioni ove firme nekad su vozili bakar i pesak, a sada će ona biti ponuđena na prodaju
Bor -- Rok za dostavljanje ponuda za procenu vrednosti imovine Akcionarskog društva Teretni saobraćaj iz Bora ističe sutra.Agencija za licenciranje stečajnih upravnika raspisala je ranije oglas u kojem se traži procenitelj imovine preduzeća iz Bora kako bi ono bilo ponuđeno na prodaju.

Proces privatizacije u ovom preduzeću započet je 2000. godine po "starom zakonu", a od 2002 godine preduzeće je kod Trgovinskog suda u Zaječaru upisano kao Akcionarsko društvo Teretni saobraćaj Bor iz Bora.Istorijat ovog preduzeća vezan je za Rudarsko topioničarski basen Bor.

Naime, 1. aprila 1958. godine iz sastava transportnog pogona RTB izdvojen je autopark čime je praktično stvoreno novo preduzeće koje je u predstojećim decenijama postalo jedno od najvećih firmi za transport u tadašnjoj SFRJ.

Kamioni ove firme prevozili su bakar, kvarcni pesak širom regiona i dovozili neophodne sirovine za RTB.


Srbija ZVANIČNO POSTALA ČLAN Azijske infrastrukturne investicione banke
Republika Srbija zvanično je postala 73. neregionalni član Azijske infrastrukturne investicione banke (AIIB), saopštilo je Ministarstvo finansija.

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali kaže da je to velika vest za našu zemlju, koja učlanjenjem u ovu organizaciju dobija pristup povoljnim kreditnim sredstvima za realizaciju prioritetnih projekata.

Srbija je zvanično ispunila sve neophodne procedure i uslove za članstvo, a to su – usvajanje Zakona o potvrđivanju Akta o osnivanju Azijske infrastrukturne investicione banke u Skupštini Srbije, deponovanje Instrumenta o pristupanju i uplata prve rate učešća u kapitalu Banke, potvrđeno je u Rezoluciji borda guvernera AIIB, usvojenoj 15. avgusta 2019. godine, kojom je potvrđeno članstvo.Prijem u članstvo potvrđen je Rezolucijom borda guvernera AIIB, 15. avgusta 2019. godine, saopšteno je.

Podsećamo, ministar Mali je 2018. godine uputio AIIB zvaničan zahtev za prijem u članstvo.

Azijska infrastrukturna investiciona banka, čije je sedište u Pekingu, počela je s radom 2016. godine, a pored Srbije, koja je novi neregionalni član, pridružene su i druge zemlje izvan Azijsko-pacifičkog regiona poput Velike Britanije, Nemačke, Francuske, Italije, Holandije, Španije i drugih.

Rezolucijom borda guvernera potvrđeno je i članstvo Grčke u toj međunarodnoj organizaciji, koja je postala njen 74. član.


SVETSKA BANKA IZDALA BLOKČEJN OBVEZNICU Prikupila dodatnih 50 miliona dolara
Svetska banka (Međunarodna banka za obnovu i razvoj, IBRD) prikupila je dodatnih 50 miliona američkih dolara za svoju Kangaroo obveznicu koja dospeva u avgustu 2020. – prvu obveznica kreiranu, alociranu, prenesenu i upravljanu kroz njen životni ciklus korišćenjem tehnologije distribuirane glavne knjige (blockchain).

Uspešan posao proširuje prisustvo na tržištu s Bond-i platformom koja kombinuje tri zajednička vodeća upravljača, Commonwealth Bank of Australia (CBA), RBC Capital Market (RBC) i TD Securities (TD), i okuplja nove učesnike na tržištu, uključujući i ofšor investitora i postojeću zajednicu investitora, uključujući stalnu podršku i doprinose TCorp-a (NSW Treasury Corporation).U avgustu 2018. godine, CBA je dobila mandat od Svetske banke kao aranžer za obveznicu, a nakon dvonedeljnog konsultantskog perioda s tržištem, dvogodišnja obveznica je prikupila 110 miliona dolara.

U maju 2019. godine, CBA i Svetska banka, s TD-om koji deluje kao tržišni proizvođač, dodali su dodatnu sposobnost na platformu omogućavajući Sekundarno trgovanje obveznicama zabeleženo na blokčejnu, čineći ovo prvom obveznicom čije se izdavanje i trgovanje beleži korišćenjem tehnologije distribuiranih poslovnih knjiga.Naknadno izdavanje bazira se na uspehu platforme uzimajući da je ukupni prikupljeni kapital 160 miliona američkih dolara i nadalje omogućava tržištu kapitala da iskoriste tehnologije distribuirane knjige za brže, efikasnije i sigurnije transakcije.

"Srećni smo što vidimo stalnu, snažnu podršku i saradnju od investitora i partnera. Inovacije i iskustvo Svetske banke na tržištima kapitala od ključne su važnosti za rad sa našim državama članicama na povećanju digitalizacije kako bi se povećala produktivnost u ekonomijama i ubrzao napredak ka ciljevima održivog razvoja", rekla je Andrea Dore, šefica fonda Svetske banke.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta