Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
Investitori odahnuli: Ohrabrenje iz Kine prekinulo negativnu seriju azijskih indeksa
Azijski indeksi prekinuli su osmodnevnu negativnu seriju nakon što je Peking objavio ohrabrujuće trgovinske podatke.

Osim toga, ograničen je pad juana što je dalo malo predaha investitorima.

MSCI Asia Pacific Index skočio je 0,6 odsto, ali još uvek je 7 procenata u minusu u poslednje dve nedelje.

Investitore je ohrabrio rast kineskog izvoza od 3,3 odsto u julu. To je znatno bolji podatak od onog kojeg su očekivali analitičari koji su predviđali pad od 2 procenta.

Uvoz je takođe pao manje od očekivanja, što znači da je kineska ekonomija na neki način uhvatila pozitivan momentum u jeku trgovinskog rata sa SAD.


POČINJU INVESTICIJE U LUKU NOVI SAD Ulaganje vredno 29 miliona evra, prvi na redu putnički terminal
Kompanija P&O Port Dubai, koja je u maju kupila Luku Novi Sad za osam miliona evra, uložiće u to lučko preduzeće oko 29 miliona evra, izjavila je premijerka Ana Brnabić i dodala da će novi vlasnik prvo uložžiti u otvaranje terminala za međunarodni putnički saobraćaj.

Ugovor je potpisan juče, tako da Port Dubai, koja je, kako kažže Brnabić, ozbiljna kompanija, počinje s investiranjem.

"Za Novosađane i Vojvođane je važno da taj ugovor predviđa obavljanje lučke delatnosti u teretnoj luci, ali i terminal međunarodnog putničkog saobraćaja, što će biti prva investicija", rekla je Brnabić u intervjuu za RTV Vojvodinu i dodala da to znači otvaranje Novog Sada i Vojvodine na jedan drugi način.

Upitana kako joj danas izgleda Novi Sad u odnosu na pre dve-tri godine, Brnabić je rekla da taj grad na najbolji način oslikava sve potencijale Srbije i istakla da će Novi Sad biti jedan od 10 centara izvrsnosti u naprednim tehnologijama koje formira EU.

'U saradnji sa EU uložićemo 28 miliona evra u izgradnju najmodernije zgrade Instituta BioSens, a 14 miliona biće izdvojeno iz budžeta Srbije', kazala je Brnabić.

Ona je podsetila i da je Novi Sad doneo Srbiji dve prestižne titule - Omladinske prestonice Evrope 2019. i Evropske prestonice kulture 2021.


PO Port Dubai to invest EUR 29 million in Port of Novi Sad – Opening of passenger terminal a pr
The company P&O port Dubai, which bought the Port of Novi Sad for EUR 8 million in May, will invest around EUR 29 million in this port company, Serbian Prime Minister Ana Brnabic said and added that the new owner would first invest in the opening of a terminal for international passenger transport.

The agreement was signed on August 7, 2019, and the Port of Dubai, which is, as Brnabic says, a serious company, will start investing accordingly.

– For the people of Novi Sad and Vojvodina, what’s important is that this agreement entails the carrying out of port activities at the cargo port, but also a terminal for international passenger transport, which will be the first investment – Brnabic said in her interview with RTV Vojvodina and added that it meant the opening of Novi Sad and Vojvodina in another way.


NBS smanjila referentnu kamatu na 2,5 odsto
Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da smanji referentnu kamatnu stopu na nivo od 2,5 odsto. Smanjenjem referentne kamate na novi, najniži nivo u režimu ciljanja inflacije, NBS dodatno podržava kreditni i privredni rast, saopšteno je iz centralne banke.

Donoseći ovu odluku, Izvršni odbor je imao u vidu pre svega novu, avgustovsku srednjoročnu projekciju inflacije i očekivano kretanje drugih makroekonomskih pokazatelja iz domaćeg i međunarodnog okruženja u narednom periodu.

Prema avgustovskoj projekciji, inflacija će biti čvrsto pod kontrolom kao i prethodnih godina, i nastaviće da se kreće u granicama cilja od 3 procenta plus/minus 1,5 odsto i u naredne dve godine - najverovatnije u donjem delu ciljanog raspona, navode iz NBS.

Međugodišnja inflacija je u junu smanjena na 1,5 procenata, u skladu s najavama Izvršnog odbora da će se usporiti od maja. Na niske inflatorne pritiske, kako se dodaje, ukazuje i bazna inflacija, koja je i dalje niska i stabilna, kao i smanjenje inflacionih očekivanja finansijskog sektora i privrede ispod cilja od 3 odsto i za godinu, kao i za dve godine unapred.

Iz NBS ističu da su, pored povoljnih domaćih makroekonomskih uslova sprovođenja monetarne politike, na odluku o dodatnom smanjenju referentne kamatne stope uticala kretanja u međunarodnom okruženju, pre svega usporavanje globalne trgovine i privrednog rasta, kao i mere ublažavanja monetarnih politika vodećih centralnih banaka.

U skladu s očekivanjima, Sistem federalnih rezervi je snizio referentnu kamatnu stopu krajem jula, a Evropska centralna banka najavila nepromenjen ili pak niži nivo svojih ključnih kamatnih stopa bar do sredine 2020, uz novi program dugoročnog finansiranja od septembra, podseća NBS.

"To doprinosi zadržavanju povoljnih globalnih finansijskih uslova duže nego što se prethodno očekivalo, što bi trebalo pozitivno da se odrazi na tokove kapitala prema zemljama u usponu. Ipak, opreznost u vođenju monetarne politike je i dalje potrebna, pre svega zbog globalnih trgovinskih tenzija, mogućih odstupanja donetih odluka monetarne politike vodećih centralnih banaka od očekivanja tržišta u narednom periodu, kao i od kretanja cena nafte i drugih primarnih proizvoda na svetskom tržištu", navodi se u saopštenju.

Izvršni odbor ističe da je otpornost domaće privrede na eventualne negativne uticaje iz međunarodnog okruženja povećana zahvaljujući smanjenoj internoj i eksternoj neravnoteži i povoljnim makroekonomskim izgledima za naredni period.

Kao i u prethodne dve godine, javne finansije su u suficitu i u prvoj polovini ove godine, a deficit tekućeg računa platnog bilansa u punoj meri pokriven je neto prilivom stranih direktnih investicija.

Izvršni odbor očekuje da će privredni rast u ovoj godini biti vođen domaćom tražnjom, tj. investicijama i potrošnjom, a da će strane direktne investicije, koje doprinose rastu proizvodnih i izvoznih kapaciteta, uticati na postepeno smanjenje spoljne neravnoteže u srednjem roku.

Izvršni odbor je danas usvojio avgustovski Izveštaj o inflaciji, koji će javnosti biti predstavljen 14. avgusta.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 12. septembra.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta