Dobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzistaDobrodosli na sajt Medjunarodnog centra za razvoj finansijskog trzista
O namaUsluge CentraProizvodi CentraSavetovanja i seminariNasi rezultatiNasi klijenti
Arhiva vesti
JOŠ JEDAN BIVŠI GIGANT PRODAJE IMOVINU Оvo preduzeće u vreme bivše Jugoslavije bilo je jedno od najm
Preduzeće za vodne puteve Ivan Milutinović (PIM) ponudilo je na prodaju zgradu u Čika Ljubinoj ulici u Beogradu po početnoj ceni od 105 miliona dinara.

Površina objekta je 527 metara kvadratnih, a rok za podnošenje prijava zainteresovanih je deset dana. PIM-ova zgrada u Čika Ljubinoj ulici biće prodata na licitaciji, navodi se u oglasu.

Оvo preduzeće u vreme bivše Jugoslavije bilo je jedno od najmoćnijih u regionu. Vodeće su preduzeće za izgradnju objekata na vodnim putevima u Srbiji i regionu i imaju dugu i uspešnu tradiciju izgradnje luka i drugih objekata u celom svetu.

"PIM radi pod današnjim imenom od 1952. godine, ali početak aktivnosti preduzeća datira još od 20-tih godina prošlog veka. Tada su izvedeni prvi radovi na rekama Dunavu i Savi na jugoslovenskoj teritoriji. Nekoliko manjih preduzeća tadašnje Jugoslavije specijalizovanih za iskopavanje, gradnju i kanalizaciju koja su izvodila različite radove na rekama između dva svetska rata, ujedinilo se 1951. godine u kompaniju pod imenom Dunav. Tokom 1952. godine Dunav je dobio ime Preduzeće Ivan Milutinović i otada uspešno projektuje i izvodi brojne radove, pod tim imenom, širom zemlje i sveta", piše na njihovom zvaničnom sajtu.

Nekada su radili kapitalne investicione radove, proizvodili su i isporučivali građevinski materijal i pružali su specijalizovane usluge kao što su: vodni transport, podvodni radovi, dizajn i konsalting, projektantske usluge, brodoremont.

Izvodili su nekoliko velikih projekata u Jugoslaviji i drugim zemljama. Jedan od prvih velikih poslova bio je uzdignuti put preko močvarnog zemljišta Skadarskog jezera za prugu Beograd-Bar u Jugoslaviji 1958. godine. Radili su nasipanje Slanih jezera u Kalkuti u Indiji, navode na sajtu.Radili su osnovnu kanalsku mrežu hidrosistema Dunav-Tisa-Dunav, bagerovanje i nasipanje luka Paradip, Haldija, Visakapatnam, Marmugao-Goa i Bombaj (Indija), Šuvajk u Kuvajtu, Misurata i Bengazi u Libiji, izradu odbrambenih nasipa duž Save i Dunava u Jugoslaviji, bagerovanje i produbljivanje unutrašnjih plovnih puteva, izradu odlagališta pepela u Obrenovcu i Kostolcu...


Od 30. septembra u Srbiji moguće trgovanje i beloruskom rubljom
Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) doneo je na današnjoj sednici odluku kojom se beloruska rublja uvodi na listu valuta kojima se može trgovati na deviznom tržištu u Srbiji.

U saopštenju NBS se navodi da odluka o trgovanju stupa na snagu 30. septembra ove godine.

Beloruska rublja će se uključiti na listu deviza i efektivnog stranog novca kojima banke mogu da trguju i na listu efektivnog stranog novca koje ovlašćeni menjači i javni poštanski operator mogu da kupuju i prodaju.

Takođe, beloruska rublja će se uključiti na listu deviza koje kupuje i prodaje NBS.

Beloruska valuta će biti uvedena na kursnu listu pod nazivom "beloruska rublja" sa slovnom oznakom BYN i numeričkom oznakom 933.

Precizirano je da se pri donošenju odluke NBS rukovodila sve boljim trgovinskim odnosima Srbije sa Belorusijom, odnosno stalnim rastom spoljnotrgovinske razmene i potencijalima za jačanje i unapređenje ekonomske saradnje između dve zemlje u narednom periodu.

Iz NBS smatraju da se dobri bilateralni odnosi dražavaju i na ekonomske odnose sa Belorusijom, gde sve veći broj domaćih kompanija plasira svoje proizvode i usluge.

- Ugovaranje i izvršavanje tih poslova u lokalnoj valuti, uz već tradicionalno dobru poslovnu reputaciju koju su kompanije iz Srbije izgradile u Belorusiji, doprineće povećanju njihove konkurentnosti, o čemu je Narodna banka Srbije posebno vodila računa prilikom donošenja ove odluke - navodi se u saopštenju.

U centralnoj banci smatraju da uvođenje beloruske valute na domaće devizno tržište pokazuje proaktivni pristup Narodne banke Srbije u obezbeđivanju povoljnog ambijenta i uslova za ulaganje za investitore koji dolaze iz regiona.


"Mali" akcionari
Emitenti
Posrednici
Investitori
Proizvodi Centra
Arhiva vesti
Kontaktirajte nasKnjiga gostijuMapa sajta